Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngen...
2014. június 19. 20:42, csütörtök - Syngenta Nemzetközi Fotópályázata

Újból meghirdette nemzetközi fotópályázatát a Syngenta, amelyre hazánkból is várják professzionális és amatőr fotósok jelentkezését.

S

S-VHS ET

Videomagnó: Mindig megvenni a drága S-VHS kazettákat, hogy a műsorokat S-VHS minőségben tudjuk felvenni? S-VHS ET funkcióval rendelkező videomagnónál ez nem feltétlenül szükséges. Az S-VHS ET segítségével az olcsóbb VHS kazettára (ajánlott: VHS High Grade kazetta) is tudunk S-VHS minőségben (400 soros felbontás) felvenni. Ezeket a felvételeket S-VHS videomagnókkal vagy SQPB funkcióval rendelkező VHS videomagnókkal lehet lejátszani. Kamkorder: A Panasonic VHS-C kamera az S-VHS ET funkcióval többet nyújt, mint csupán VHS minőséget. S VHS ET módban VHS-C High Grade kazettával felvételeinek képminőségét jelentősen javíthatja. A 240 soros felbontás helyett 330 sor felbontású képeket készíthet, ami csaknem 40%-kal kedvezőbb értéket jelent. Nagyobb felbontás mellett egyértelműen több részlet jeleníthető meg, apró motívumok és körvonalak jobban láthatókká válnak, könnyebben felismerhetők lesznek.

S-videó bemenet

Olyan bemeneti nyílás, ahol a fény- (luminancia) és a színjel (krominancia) külön kerül bekódolásra, ezáltal a hagyományos (RCA) jelátvitelhez képest jobb minőség érhető el. A szuper VHS által nyújtott jobb képminőség használata.

Salt-and-Pepper-Noise

Magas frekvenciájú zaj, fekete és fehér pontok szóródása, melyet a fényképezőgép nem optimálisan működő zajszűrője okoz.

Sávszélesség

A technikai eszközök az összes elektromágneses hullámnak csak egy kis részét tudják fogni. Ez a fogható tartomány a sávszélesség. Ez behatárolja az adattovábbítás és a hozzáférés sebességét.

SCART

Az audio- és videokészülékek egyszerű összekapcsolására szolgáló 21-pólusú csatlakozórendszer, mely képet és hangot egyaránt továbbít.

SCSI

Small Computer System Interface. Általános szabvány külső tárolóeszközök és lapolvasók számítógéphez való csatlakoztatására. Megkülönböztetünk SCSI I, SCSI II és SCSI III szabványt.

SD I/O-kártya

Az I/O Input/Output-ot (bevitel/kiadás) jelent. Az SD I/O-kártya többfunkciós memóriakártya. Neve a klasszikus számítógépek processzorának I/O egységéből adódik. Jelenleg folyik az SD I/O-kártya vezeték nélküli Bluetooth-komunikációra történő szabványosítása. Amint bevezették a kártyát, lehetőség nyílik vezeték nélküli kapcsolatra számos digitális készülék között, mint pl. számítógépek, PDA-k, mobiltelefonok, nyomtatók, faxok, audiorendszerek és digitális kamerák között.

SD-kártya

Bélyegméretű cserélhető memóriakártya, ami Flash-memórián (félvezetőtechnológia) alapul. Az SD-kártya nagy mennyiségű video- audio- és más adatokat tárol digitális videokamerákban, digitális fényképezőkben, zenelejátszókban, PDA-kban (Personal Digital Assistants) (Személyi digitális asszisztens), mobiltelefonokban, számítógépekben, és még sok más eszközben, melyeknek a száma állandóan növekszik.

SDHC (SecureDigital High-Capacity)

Nagy kapacitású SD memóriakártya, méretének elméleti határa 32 GB.

Self-timer

Az expozíciót késleltető funkció. Lassú expozíció esetén bemozdulásmentes működést biztosít, és lehetővé teszi, hogy a felvételt készítő személy is szerepeljen a képen.

Sepia (Szépia szín)

Barnás-sárgás árnyalatú felvételek készítésére szolgáló digitális effektus, mellyel egyfajta antik-hatást érhetünk el, mint a régi megsárgult fényképek.

Serial interface

RS232C or RS422 csatlakózófelületnek is hívják. Az interface/csatlakozófelület lehetővé teszi, hogy külső eszközök (egér, modem, bizonyos digitális fényképezőgépek) csatlakoztatását a számítógéphez. Az adatátvitel sorosan történik, bitről bitre, egymás után, kábelen keresztül, amit COM Portnak is hívnak.

Sharpness range

A fix fókuszú objektív által élesre állított tartomány.

Shooting range

A távolság, ahonnan a fényképezőgép éles képet tud készíteni.

SHQ-resolution

Super High Quality felbontás. Nagyon magas felbontású digitális fotó jellemzője.

Shutter

Mechanikus és elektronikus zárak léteznek. A mechanikus rendszerek levélzárat (vagy írisz zárat) vagy redőnyzárat alkalmaznak. A digitális fényképezőgépeknél van egy harmadik lehetőség: az eletronikus zár. Ez a CCD aktiválásával és deaktivilásával működik, így nem vesz fel több fényt, még ha a CCD-t fény is éri. A zár nem vezérli a expozíciós időt, ami néhány ezredmásodperctől néhány percig vagy még tovább terjedhet. A gyors zársebesség alkalmas mozgó, a lassú alkalmas álló témák fényképezésére. A fényképezőgép bemozdulásának elkerülésére lassú expozíció esetén állvány használata javasolt.

Shutter Priority

Ebben az üzemmódban a felhasználó maga állíthatja be a zársebességet, és a fényképezőgép ennek megfelelően kiválasztja a legjobb expozíció eléréséhez a szükséges rekeszértéket. A fényképezőgépeken általában "S" betűvel jelölik.

Silicon Audio (félvezető-hangtároló)

Ez a fogalom hordozható hangeszközökkel történő digitális zeneadatok felvételére és lejátszására vonatkozik. Az adatok integrált memóriaegységekre vagy memóriakártyákra, mint pl. SD memóriakártya, kerülnek. A Silicon (szilícium) szót használják, mivel a felhasznált félvezető alapú memóriák szilíciumból készülnek. Az ilyen rendszer előnyei közé sorolható, hogy internetre és mobilhálózatra való kapcsolódásra használható, a felvevő- és lejátszó technológia egyszerűsége és az alacsony fogyasztás.

SIMM

Single In-line Memory Module. Gyakori cserélhető memóriatípus személyi számítógépekhez.

SIS (Szuper képstabilizátor)

A szuper kép stabilizátor digitális képpont eltolást valósít meg, ami az instabil kameravezetést egyenlíti ki. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kézremegés felvételre gyakorolt negatív hatása még nagyobb zoomátfogás mellett is hatékonyan csökkenthető, vagy akár teljesen kiküszöbölhető. A képstabilizátor a digitális effektusok egyidejű használata során is aktiválható.

Skylight-Filter

Szűrő, amely - az UV szűrőhöz hasonlóan - nem ereszti át az UV fényt, de ezzel szemben nem szürke, hanem világos rózsaszín. Leggyakrabban köd (pára) csökkentésére és a fényképezőgép védelmére használják.

Slot

Csatlakozófelület-kiegészítés számítógépekben, hordozható számítógépekben és más eszközökben. Bővítőkártyák, például PC kártyák, helyezhetők vagy rögzíthetők ide az adott eszköz teljesítményének növelése érdekében.

Slow synchronisation

Villantási üzemmód, amelynél a lassú zársebesség vakuhasználattal kombinálható. Mivel a villantási idő sokkal rövidebb, mint a kiválasztott zársebesség, a vaku vagy az expozíció elején (első redőny) vagy a végén (második (hátsó) redőny) villant. A villantással rögzíthető az előtérben elhelyezkedő téma, míg a hátteret gyenge fényviszonyok között lassú zársebességgel örökíthetjük meg. Emiatt a lassú expozícióra szinkronizált villantási üzemmód kifejezetten figyelemfelkeltő, atmoszférikus hatású képeket lehet készíteni. (Az egyes fényképezőgépekben található éjszakai üzemmód hasonlóképpen működik.)

SLR

A tükörreflex rendszerre használt rövidítés. Az ilyen gépek keresője az objektív által látott valós képet vetíti egy optikai rendszer segítségével a keresőbe. Az így látott kép kiváló felbontású, valós kép. A legdrágább digitális gépeket szereték fel ilyen keresővel.

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol)

Egyszerű Levél-átviteli Protokoll. Az Interneten az elektronikus levelek elküldésére és továbbítására használt kommunikációs protokoll.

Soros illesztőegység

Kommunikációs csatorna a számítógép és a perifériák között, melyen egyszerre csak egy bit kerül átvitelre. A soros illesztőegység jóval lassúbb, mint a párhuzamos, de nagyobb távolságok közötti adatátvitelnél is használható.

Spot fénymérés

A kép közepén található kis pont alapján történik a szükséges megvilágítás mérése. Ez a fajta mérés különösen akkor célszerű, ha a tárgy és a háttér közötti fénykülönbség nagyon magas, pl. színpad megvilágításnál vagy ellenfénynél.

Spot metering

Expozíció mérési technika, ahol az adatolvasás a kép közepéről történik. Ellenfény esetén gyakran használatos. (Digitális ESP/szelektív többpontos fénymérés, visszavert fény mérése, expozíció mérés, fénymérés).

SRAM

Statikus RAM. Speciális RAM típus, amely sebeségének köszönhetően olyan feladatoknál fontos, ahol az idő kritikus tényező.

sRGB

A standard RGB kifejezés rövidítése. Az sRGB a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság által létrehozott nemzetközi színtér szabvány. Az ebben a színtérben elvégzett színmódosítások minimálisra csökkentik a PC perifériákon, például digitális fényképezőgépeken, nyomtatókon és monitorokon át összegyűjtött bemeneti és kimeneti adatokból eredő színdiszparitást.

Stitchen

Összefűzés. Különálló képekből panorámakép készítésére alkalmas eljárás a megfelelő szoftver segítségével.

Streamer

Adatvédelemre szolgáló belső vagy külső, Streamerkazettás meghajtó.

Stroboszkóp

Digitális effektus, amellyel egy tárgyról időben egymás utáni képeket lehet készíteni.

Stúdió vaku

Nagy teljesítményű álló vaku, leggyakrabban reklám- és divatfotósok használják. Általában egy egyszerű vakucső és beállítófény alkotja, mely folyamatosan világít, így lehetővé teszi az expozíció ellenőrzését. Nem rendelkeznek automatikus mérő rendszerrel, a beállításokat manuálisan kell elvégezni. A stúdió vakukat speciális megvilágításokhoz és képekeffektusok létrehozásához különböző kiegészítőkkel lehet felszerelni, mint softbox, szűrő, reflektor, Fresnel lencse, stb. Ezek a vakurendszerek általában sokkal nagyobb teljesítményűek, mint a kompakt vakuk. Teljesítményüket nem a kulcsszámmal fejezik ki, hanem watt per másodpercben (Ws) adják meg. A 400 Ws fölötti modellekhez legtöbbször külső áramforrás szükséges. A műtermi vakut a fényképezőgéppel x-szinkronkábel köti össze. Ha egyszerre több vaku használata szükséges, a többi egység működésbe lépése az első vaku átal kibocsátott aktiváló fény hatására történik.

Super CCD

A Fujifilm által kifejlesztett CCD típus, mely méhsejtrács struktúrába rendezett nyolcszögletű pixeleket alkalmaz.

Super Zoom

Szuper nagyítás. A kép közepéből kiindulva tetszőleges képmetszeteket lehet a kétszeresére nagyítani.

SVGA

A VGA szabvány továbbfejlesztett változata minimum 256 színnel, és megnövelt 800 x 600 képpontos felbontással.

System conditions

Egy eszköz működéséhez szükséges hardver és szoftver követelmények (pl. digitális fényképezőgép vagy szekenner). Meghatározó a CPU, a szabad RAM és a tárhely, valamint az operációs rendszer.

Számítógépvezérelt vaku (Computer controlled flash )

Szinte az összes kompakt és vezetéknélküli vaku számítógépvezérelt. A vakuteljesítmény beállításához a témára irányított szenzor szerez információt a megfelelő megvilágítási idő megállapításához. A szenzor gyakran a fényképezőgép objektíven keresztül érzékel. (TTL)

Szelektív pontmérés (Selective measurement)

Mint a spot fénymérésnél, a szelektív pontmérés a képnek csak egy bizonyos részét veszi figyelembe - általában középen. A spot fényméréstől eltérően a mért mező nagyobb (akár 20 % is lehet, ezzel szemben a spot fénymérés a mezőnek csak alig 5 %-át veszi figyelembe.

Szélzaj-csökkentés (Smart Wind Cut)

A Wind Cut funkcióval aktiválható az a kapcsolás, mely szeles időben csökkenti a mikrofon által felvett erős szélzajokat. A Camcorder a Smart Wind Cut funkció segítségével automatikusan felméri a szél erősségének és zajának mértékét és automatikusan be-illetve kikapcsolja azt. Ha eddig csöndesebb területeken a Wind Cut funkciót bekapcsolva hagytuk, csökkent a hangminőség, különösen a basszus hangok tartományában. A Smart Wind Cut használatával ez nem történhet meg, mivel a funkció a szélmentes területen automatikusan kikapcsol.

Szemcsézet

A képet alkotó szemcsék nagyságából, alakjából és eloszlásából eredő vizuális hatás.

Szerkesztés egy érintésre (One-touch editing)

A One-touch editing funkcióval kamkorderének vagy egy második videomagnó szalagtovábbító egységének a funkcióit a videomagnó Jog/Shuttle vezérlő egysége által irányíthatja.

Szerver (Server)

Egy hálózat fő számítógépe, ő felelős a többi számítógép kezeléséért/szabályozásáért.

Szimbólum ráta

A DVB digitális jelek átviteli mutatója. (egység: 1 megasymbol másodpercenként - Ms/s)

Színezet

A kép egyfajta színezetű. Ha például egy képet fénycső mellett készít, és nem állítja be a fehéregyensúlyt az adott fénytípushoz, akkor az eredményként kapott kép "kékes-zöld színezetű".

Színhőmérséklet

A természetes és mesterséges fény változó szintjét jellemzi, a gyengétől az erősig.
Mértékegysége a "K" (Kelvin). A hagyományos szint a tiszta égbolt melletti napfény (5500K). A fény magasabb K szinten kékes-zöldes lesz, alacsonyabb K értéken pedig vöröses. A szint beállítását a fehéregyensúly beállítással végezheti el.

Színhőmérséklet (Kelvin scale)

Abszolút nullától (kb.- 273° Celsius = 0 Kelvin) kezdődő hőmérsékleti skála. A Celsiusban megadott értékek egyszerűen átszámíthatóak Kelvinre, csak a Celsius értékhez kell 273-at hozzáadni.

Színhőmérséklet (White balance)

A digitális fényképezőgép beállítása a fényforrásnak megfelelően (színhőmérséklet), mint nappali fény, felhős, Wolfram világítás és fénycső, így valószínűbb színek vagy különböző hatások érhetőek el.

Színkezelés (Colourmanagement)

Minden olyan eszköz kalibrációja, amelyek a színes képek előállításához szükségesek (képernyők, lapolvasók, színes nyomtatók, stb.). Például színkezelő rendszer használata esetén egy lapolvasóból származó adatok szabványos színadatokká konvertálódnak. Ezután az adatok módosulnak, azért hogy a nyomtató megelelő színekkel nyomtasson.

Szinkronizálás (Sync, synch)

Az mp3 lejátszók esetében a számítógépen és a lejátszón tárolt információk egyeztetésére vonatkozik. A szinkronizálás paranccsal lehetőség van számítógépre letöltött zenei fájlok mp3 lejátszóra való másolására, és a két eszközön tárolt információk változásainak összevetésére. Pl.: a lejátszón egy bizonyos zenét kedvencnek jelöltem, vagy sokat hallgattam, akkor a szinkronizálás után ezek az adatok átkerülnek a gépen tárolt zenék adataihoz. Lásd: iTunes médiakezelő program.

Színmélység (Color Depth)

A képet felépítő színek számát határozza meg. Minél több színből épül fel a kép, annál valósághűebb a látvány. A szokásos színmélységek: 8 bit - 256 szín, 16 bit (high color) - 65000 szín, 24, 32 bit (true color) - több mint 16 millió szín. Egy adott számítógépnél a színmélység függ a grafikus kártya összeállításától. A grafikus kártyán a videomemória tárolja a képpontok színinformációit. Minél nagyobb a videomemória, annál nagyobb helyen lehet a színinformációt tárolni.

Színszűrők

A színszűrők saját színüket átengedik, a spektrum többi hullámhosszát visszatartják, elnyelik.

Szkennelés (Scan)

Az információ olvasásának folyamata lapolvasón keresztül.

Szkenner (Scanner)

Nyomtatott információ (képek, grafika és szöveg) digitalizálására szolgáló eszköz.

Sztereó-zoom-mikrofon

A sztereó zoom mikrofon segítségével nem csak egy jelenet képeit lehet közelebb hozni, hanem a hangját is. Amíg széles látószögben minden környezeti zajt felveszünk, addig a kamkorder kiszűri ezeket és elsősorban azokat a hangokat veszi fel, melyek a filmezett tartományhoz tartoznak.

Szubtraktív színkeverés (Subtractive colour mixing)

Színes nyomatok készítéséhez szükséges speciális szinkeverési eljárás. A cián, viola sárga és fekete színek megfelelő mennyiségű rétegezésével állítja elő a megfelelő színeket.

Szűrők

Fényáteresztő optikai alkatrészek, amelyek az objektívre helyezve megváltoztatják a fényképezőgépbe jutó fény minőségét. Lehetnek átlátszóak vagy színesek.

Szürke skála

A fehértől a feketéig terjedő árnyalatok skálája. Azok az eszközök, amelyek csak fekete-fehérben tudják az adatokat megjeleníteni, a színeltéréseket a szürke különböző árnyalatira fordítják le.

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini 11 Camera Pastel Green instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Pastel Green instant kamera
Fuji Instax Square SQ1 Chalk White instant kamera 48 900 Ft Fuji Instax Square SQ1 Chalk White instant kamera
Fuji Instax Square SQ1 Glacier Blue instant kamera 48 900 Ft Fuji Instax Square SQ1 Glacier Blue instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle