Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Két új GPS készülék a WayteQ-től
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
A Kata táskák legnépszerűbb tagjai
2014. február 17. 19:48, hétfő - FotoMarket

Hihetetlen kényelem, kiváló anyagok és jó gyártási minőség jellemzi a Kata táskákat. Bemutatkoznak a legnépszerűbb sorozat tagjai.

P

P.I.M (Print Image Matching technology)

Az Epson által kifejlesztett módszer még realisztikusabb színhatás eléréséhez a digitális fotónyomatokon. A színskálát és egyéb vonatkozó adatokat (mint pl. fényértékek, színtelítettség, színegyensúly, kontraszt, stb.) az Exif fájl fejlécébe kerülnek rögzítésre, és a P.I.M. kompatibilis nyomtatók ezt alkalmazzák a nyomtatáshoz.

PAL (Phase Alternating Line)

Németországban, 1967-ben kifejlesztett színes televíziós szabvány, számos európai és Európán kivüli országban alkalmazzák. A mérete 786 x 576 képpont és 50 Hz frekvencián jeleníti meg a képet(másodpercenként 2 x 25 félképet generál).

Pan-focus

Különleges program üzemmód, amelynél az autofókusz kikapcsolható, és a fényképezőgép állítja be a gyújtópontot és a rekeszértéket, így bizonyos távolságon belül minden fókuszba kerül. Mivel nincs automatikus élességállítás, a redőnyzár késleltetés nélkül kinyílhat. A fotós zsargonban hiper fókuszbeállításnak is nevezik. A fix fókuszú fényképezőgépek is a Hiper fókuszbeállítás elve alapján működnek.

Panoráma funkció (Panorama function)

Speciális funkció, amely lehetővé teszi, hogy több kép összeillesztésével panoráma hatást érjünk el. Az Olympus digitális fényképezőgéppel együtt használva különösen egyszerűvé válik az ilyen összeállítások készítése.

Panorámakép (Panorama picture)

Általános elnevezés azokra a képekre, melyek legalább kétszer olyan szélesek, mint magasak, és amelyek nagy látószöget (360° -ig) igénylő témákhoz megfelelőek. A valódi panorámaképek nagyobb lefedési szöggel rendelkeznek, mint a normál arányú képek. Az általános panoráma technológiával rendelkező fényképezőgép fotózás közben körbefordul a saját tengelye körül, majd összeilleszti a képeket. számos digitális fényképezőgép rendelkezik panoráma funkcióval, illetve összeillesztő segéddel, ami a két kép között jelzi az átfedési pontokat a könnyebb összeillesztés érdekében. A panoráma rendszerek levágják a kép alsó vagy felső peremét, így alakítják ki a panorámaképet; a lefedés szöge azonban nem lesz nagyobb, mint egy "normál" képé.

Pantone

Kb. 3000 árnyalatot tartalmazó színskála, amely digitális képek szerkesztésénél használatos.

Parallax

A kifejezés a különbséget jellemzi a fényképezőgép keresőjében látott, és a ténylegesen készített kép között. A különbség olyan fényképezőgépek esetén jelentkezik, melyek különálló keresővel és objektívvel rendelkeznek, és növekszik, ahogy a tárgy közelít a fényképezőgép felé.

Parallaxis-hiba (Parallax error)

Mikor a fényképezőgép keresőjében nem az objektíven keresztül érzékelt képet látjuk, mert a kettő helyzete egymástól eltér. Közeli felvétel készítése esetén a hiba olyan mértékű lehet, hogy lemaradhatnak részletek, vagy oda nem illő elemek kerülnek a képre. Néhány fényképezőgép keresőjében korrekciós jelölés található a hiba kiküszöbölésére, míg más gépek automatikusan kompenzálják a parallaxis-hatást. A digitális fényképezőgépeknél elkerülhető a hiba, ha a témát az LCD kijelző segítségével ellenőrizzük.

Párhuzamos csatlakozófelület (Paralell interface)

Lehetővé teszi, hogy a számítógépekhez külső eszközöket (nyomtatót, külső adattárolót és digitális fényképezőgépet) csatlakoztassunk. Az adatokat párhuzamosan továbbítja, bájtról bájtra haladva (egyszerre 8 bitet).

Passzív autofókusz

Az automata élesítés e módszerénél a téma és a kamera közötti távolság optikai meghatározása után az élességi távolság kiszámítása történik. Az aktív autofókusz esetében a kamera infravörös- és lézersugarakat bocsát ki, a passzív autofókusznál ezzel szemben, mint ahogy a neve is mutatja, a kamera passzív.

PC Card

PCMCIA kártyának is nevezik. Hordozható számítógépeknél gyakran használt adattároló kártya. A PC kártya modemként is müködhet, vagy szolgálhat mobiltelefon és hordozható számítógép közötti csatlakozóként is.

PC kártya adapter

Ezt az adaptert a PC-be (annak PCMCIA aljzatába) helyezve lehetővé válik a digitális fényképezőgép memóriakártyáinak behelyezése és a képek PC-re történő átvitele.

PC-Synchro cable

Szabványos csatlakozó mütermi vaku és régebbi kompakt vakuk csatlakoztatásához. A kábel a vaku utasításait közvitíti; ellentétben a TTL vakuvezérléssel, ahol az expozíció vezérléséhez nincs jelátvitel. A PC rövidítésnek nincs szerepe. a számítástechnikában személyi számítógépek (Personal Computer) jelöli, habár az eredeti jelentése Prontor és Computer (két zártípus-definíció a közepes és nagyformátumú fényképezőgépeknél), mivel régen ezek gyakran használt, közvetlenül a vakuhoz csatlakoztatott zártípusok voltak.

PC-Synchro plug

PC szinkronkábel csatlakoztatására szolgáló aljzat.

PCM sztereó felvétel

A digitális technikának köszönhetően kiváló hangminőség érhető el. A 16 bites, 2 csatornás hanggal CD-minőségű felvételt készíthet. Ha a hangfelvételeit a kamkorder segítségével azonnal módosítani kívánja, akkor kérjük válassza a 12 bites, 4 csatornás felvételt. Ha az utólagos hangfelvételt digitális Panasonic kamerával kívánja végrehajtani, videofelvételét elkészítheti 16 bites hangminősséggel is, de az átjátszásnál ezt 12 bitre kell csökkenteni. A számítógépes utómunkálatoknál a hangfelvétel fajtája nem különösebben mérvadó.

PCMCIA (Personal Computer Memory Card International Association)

A memóriakártyák egységesítésével foglalkozó bizottság.

PDA (Personal Digital Assistant)

(Személyi digitális asszisztens) Tenyérszámítógép, zsebszámítógép, zsebgép, személyes digitális segédeszköz. Korlátozott funkcionalitású, egy asztali vagy más számítógépbázissal együttműködő, tenyérnagyságú számítógép.

PDF

Hordozható dokumentumformátum. (Portable Document Format)

PDF (Portable Document Format)

Az Adobe által dokumentumokhoz (p. kézkönyvek, prospektusok, üzenetek) kifejlesztett speciális fájlformátum. A PDF formátum a megfelelő dokumentumok egységes leírását teszi lehetővé eredeti elrendezéssel és betűtípussal a monitoron és a papíron. A PDF dokumentumokat az Adobe ingyenes Acrobat Reader programjával lehet megnyitni, áthelyezni vagy kinyomtatni.

Perifériális eszköz (Peripheral device)

A számítógép kiegészítők általános elnevezése.

Photoshop

Népszerű képszerkesztő program.

PICT

A Macintosh számítógépeken használt szabványos képformátum.

PICT file

Az Apple által kifejlesztett file formátum.

PictBridge

Nyomtató digitális fényképezőgépről történő közvetlen vezérlésére vonatkozó szabvány (gyártótól független). Lehetővé teszi a képek nyomtatását a fényképezőgépről számítógép nélkül; a nyomtatónak nem kell memóriakártya-nyílással rendelkeznie. Ehhez szükséges, hogy mind a fényképezőgép, mind a nyomtató PictBridge kompatibilis legyen.

Pixel

A "képi pixel" vagy "képpont" szinonimája, vagyis a "pixel" is a digitális kép legkisebb eleme (négyzet). Gyakran használják képalkotó eszközök, például kijelzők stb. felbontásának leírására. A manapság használatos digitális kamerák a megapixeles kamerák csoportjába tartoznak, amelyek CCD-je (képjelfelvételi szenzor) több mint egymillió pixeles felbontásra képes.

Pixel mapping

Eljárás, amely a CCD-n található hibás képpontokat felismeri és kompenzálja. A hiányzó adat a környező képpontok adatai alapján kerülnek kiszámításra.

Pixel-Shift

Digitális fényképezőgépeknél alkalmazott fotózási technológia, ahogy a másodperc törtrésze alatt két kép készül. A két kép eltérő szűrése lehetséges, amely kisebb mértékű interpolációval jobb minőségű képet eredményez.

Pixelezettség (Jaggies)

A digitális képek lépcsőzetes vonallal kirajzolódó ívek és szögek szleng elnevezése. Minél kisebb méretű és minél nagyobb számú képpont van a képen, annál kevésbe tűnnek elő a "jaggie"-k.

Plug and Play

Az Intel által kifejlesztett szabvány, amely lehetővé teszi bővítőkártyák csatlakoztatását a számítógépre anélkül, hogy szükség lenne a konfiguráció megváltoztatására. A Windows 95 és újabb Windows verziók közvetlenül támogatják. (USB)

Plug-In

A böngésző funkcióinak bővítésére szolgáló kiegészítő program. A plug-in segítségével a nem HTML fájlformátumok (például zene és videófájlok) is elérhetővé válnak. Közismert plug-in-ek: "QuickTime", "Flash" (videó), "Shockwave" (multimédia), "RealAudio/RealVideo" (zene/videó Interneten keresztül) és "Acrobat Reader" (PDF fájlok).

PNG (Hordozható hálózati grafika)

Portable Network Graphics. A képek tárolásához használatos, veszteségmentes tömörítési formátum. (JPEG, MPEG, LZW, ZIP)

Polarizációs szűrő

A polarizációs szűrő megakadályozza vagy csökkenti a polarizált fény objektívbe kerülését. Ezáltal kiszűrődnek az üvegről, vízfelületről, vagy más fém felületről való fényvisszaverődések, a színek tisztábbak leszek, az ég kék színe pedig intenzívebbé válik. Ezt a szűrőt röviden polárszűrőnek is nevezik.

Polárszűrő (Polarisation filter)

Olyan szűrő, amely csak egy bizonyos irányból érkező fényt enged át, így megszünteti a nem fémes felületekről (például üveg, víz) érkező visszatükröződést. A szűrő használatával növelhetjük a színtelítettséget, ettől például a kék ég még kékebb lesz.

Postscript

A szöveges és grafikus dokumentumok nyomtatásához vagy sokszorosításához használt általános formátum.

Ppi

Nyomtatási szakkifejezés, jelentése képpont (pixel)/hüvelyk. Megmutatja, hogy a digitális fényképezőgép vagy lapolvasó hüvelykenként hány képpont feldolgozására képes.

Primary colours

Az additív vagy szubraktív színrendszer alapszínei.

Print format

A fotó méretei (magasság és szálesség) vagy formája. Az APS fényképezőgépeken három formátum közül választhatunk.

Prizma

Fénytörést és színszóródást előidéző, átlátszó, háromszögű hasáb.

Processzor (Processor)

A számítógép "szíve". Valamennyi program és felhasználói utasítás végrehajtása itt történik.

Programautomatika (Program automatic)

Programautomata üzemmódban (a legtöbb modellen P betű jelöli) a fényképezőgép maga állítja be az adott körülményeknek megfelelő rekesznyílást és zársebességet.

Progressive CCD

Kifejezetten digitális fényképezőgépekhez kifejlesztett CCD.

Progresszív photoshot funkció (Progressive Photoshot)

Amennyiben digitális kamerájával állóképeket vesz fel, lehetősége nyílik ezt a progresszív photoshot funkcióval megtenni. A hagyományos képkészítés és a Progressive Photoshot közti különbség a felvevő eljárásban rejlik. A hagyományos képkészítés esetében a felvételek félképekként rögzítődnek, a kép második felének sorait a digitális kamera számolja ki. Így azonban előfordulhatnak vertikális pontatlanságok. A progresszív photoshot funkció alkalmazásánál ezzel szemben az első félkép a memóriában tárolódik, felveszi a második félképet, majd a memóriában egy teljes képpé állítja össze ezeket. Előnye, hogy a részletek élesebbek a vonalak pedig tisztábbak lesznek. Figyelem: ha a progresszív photoshot funkció aktiválva van, bizonyos digitális effekteket már nem használhat, mert a digitális kamera memóriáját a progresszív photosot használja.

Protocol

A kommunikáció alapja (szabályok, formátumok, eljárások) az egyes eszközök közötti adattovábításhoz. Ez a "nyelv", amelyet az eszközök egymás közötti kommunikációjukhoz használnak. Ismert protokoll a TCP/IP és FTP az internetes kommunikációban, valamint a PTP a képek továbbításában.

PTP

A Picture Transfer Protocol egy képátvitelre használt protokoll (mint a TCP/IP protokoll az Interneten), mely speciális digitális fényképezőgép driverek nélkül is működik. PTP kompatibilis eszközök, mint a digitális fényképezőgépek, számítógépek, mobiltelefonok, nyomtatók, stb. képesek az egymás közötti adatátvitelre driverek telepítése nélkül.

Puffer memória

Képek digitális kamerával történő felvételénél bizonyos időbe telik a képek memóriakártyára írása. Ez alatt az idő alatt valójában nem készülhetnének további képek. Emiatt a képadatok először egy puffer memóriában kerülnek tárolásra, hogy a kamera minél rövidebb időn belül képes legyen új képeket felvenni.

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Square SQ1 Chalk White instant kamera 48 900 Ft Fuji Instax Square SQ1 Chalk White instant kamera
Fuji Instax Square SQ1 Terracotta instant kamera 48 900 Ft Fuji Instax Square SQ1 Terracotta instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle