Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
A Kata táskák legnépszerűbb tagjai
2014. február 17. 19:48, hétfő - FotoMarket

Hihetetlen kényelem, kiváló anyagok és jó gyártási minőség jellemzi a Kata táskákat. Bemutatkoznak a legnépszerűbb sorozat tagjai.

M

MAC

Az Apple Macintosh számítógépek nevének rövidítése. Ezeket a számítógépeket gyakran alkalmazzák grafikus alkalmazásokhoz és képfeldolgozáshoz.

Mac Os

Az Apple Macintosh számítógépek hagyományos operációs rendszere. 1984-ben jelent meg az első Macintosh számítógéppel, a Macintosh 128k-val. Az első üzleti sikert jelentő operációs rendszer volt, amely grafikus felhasználói felülettel rendelkezett.

Macro converter

Az objektívre csatlakoztatható tartozék, amely elbűvölő részletességű képek készítését teszi lehetővé.(Telekonverter, nagy látószögű konverter)

Macro position

A legrövidebb gyújtótávolságot csökkentő speciális beállítás.

mAh (milliamper/óra)

Az akkumulátorok kapacitásának mértékegysége. Minél magasabb ez az érték, annál több energiatartalékkal rendelkezik az akkumulátor.

Mailbox

Üzenetrögzítő vagy számítógépes szolgáltatás, amelynek segítségével a felhasználó hang-, szöveges, kép- vagy bármilyen más típusú üzenetet hagyhat. A postafiókok általban telefonvonalon keresztül, modem használatával érhetőek el.

Mass Storage

Eszközök, illetve tárolóeszközök, melyek nagy terjedelmű fájlok hosszútávú tárolására alkalmasak. Pl. merevlemezek, CD-R, illetve CD-RW meghajtók.

Maszkoló effektusok

Az erős zajok elfedik a gyengébbeket, amelyek így többé nem észlelhetők. Digitális televízióknál / rádióknál a lefedett hangok nem kerülnek kisugárzásra, ezáltal csökkenthető az átvitt adatmennyiség.

Mavica

A Magnetic Video Camera rövidítése. Eredetileg a Sony lemezes fényképezőgépeinek elnevezése (mivel a lemezek mágneses adathordozók).

MB (Megabyte)

Az adatmennyiség mértékegysége.
1000-szer nagyobb, mint 1 KB (1000 KB = 1 MB)

Megapixel

Egy SD kártyára vagy multimédia kártya kompatibilis tárolókártyára felvett képek meghatározott számú pixelből állnak. Minél több pixelt alkalmaznak, annál élesebb és részletgazdagabb a megjelenített kép. Megapixel esetén minden kép legalább egy millió pixelből áll - videokamerák esetén ez a rendkívül éles kép garanciája. A megapixel-chip mindazonáltal nemcsak a képek megdöbbentő minőségéről gondoskodik, hanem a szalagra felvett mozgó- és állóképek minőségének jelentős javításáról is.

Megvilágítási tartomány

Egyes filmeknél a névleges értékhez képest alul, vagy túlexponált kockákról is megfelelő nagyítás készíthető.
A megvilágítási tartomány a még megfelelő eredményt adó expozíciók közötti különbség.

Memória

Adattároló, RAM memória. Minél nagyobb egy gép memóriája, annál több adatot képes egyszerre feldolgozni.

Memória effektus (Memory effect)

A NiCd akkumulátorok esetében előforduló probléma. Ha az akkumulátort többször feltöltjük, mielőtt teljesen lemerülne, az akkumulátor csak a teljesen feltöltött állapot kapacitása szerint fog működni, nem a pillanatnyi töltöttség szerint. Ennek eredménye, hogy az akkumulátor idővel veszít maximális áramerősségéből.

Memory Stick

Digitális adathordozó. Fényképezőgépekben, mp3 lejátszókban használják.

MF

A kézi fókusz kifejezés rövidítése. Míg az AF a lencse automatikus fókuszálását jelzi, az MF a lencse kézi (manuális) fókuszálását jelenti.

MicroDrive (MD)

CompactFlash Type II. kártya méretű, kis, mozgó alkatrészt is tartalmazó háttértároló. Korlátozottan sérülékeny, viszont nagy kapacitásához képest relatíve olcsó és egyes gépekben kellően gyors is. Sok CompactFlash Type II. foglalatos gép fogad MicroDrive-ot is.

Microprocessor

A fényképezőgép elektronikus alkatrésze, amely az analóg-digitális konvertertől érkező jeleket dolgozza fel

Microsoft

A Microsoft Corporation a világ egyik legnagyobb szoftvervállalata. Több mint 60 000 alkalmazottat foglalkoztat a világ több mint 100 országában. Székhelye Redmondban, Washington államban van. Magyarországi képviselete a Microsoft Magyarország Kft. A Microsoft széles körben fejleszt, állít elő, szabadalmaz és támogat szoftvertermékeket különböző számítástechnikai eszközökre. Legismertebb termékük a Windows operációsrendszer-család, mely szinte mindenhol megtalálható az asztali számítógépek piacán.

Middle contact

Minden vakupapucson megtalálható elektronikus érintkező, amely a villantási utasítást továbbítja a vakutól. Mivel ez a fő érintkező és mindig a vakupapucs közepén található, középső érintkezőnek nevezik. A középső érintkező átmérője nagyobb, mint a rendszer-vakupapucsokon található extra érintkezőé.

MIDI (Musical Instrument Digital Interface)

A MIDI a Szintetizátorok és stúdióeszközök összekötésére alkalmas. 1980-ban több szintetizátor gyártó szövetsége által létrehozott ajánlás, mely később szabvánnyá vált. Fizikailag egy aszinkron soros vonali kommunikáció. A zenei események a MIDI protokoll használatával jutnak egyik eszközből a másikba. A MIDI adatok elektronikus tárolására az SMF (Standard Midi File) is alkalmazható. Hangszereléssel kapcsolatos a General MIDI, a Roland GS, valamint a Yamaha XG szabvány.

Mikrodrive (Microdrive)

Az IBM miniatűr merevlemezes meghajtója, amely a Compact Flash Type II formátumhoz illik. Ahhoz, hogy egy digitális fényképezőgép képeket rögzíthessen egy Mikromeghajtóra, nemcsak a Compact Flash Type II-vel kell kompatibilisnek lennie, de elektronikusan is (tudnia kell biztosítani a megfelelő áramerősséget, és rendelkeznie kell a szükséges firmware-rel.)

Mini DV

A Mini DV egy digitális felvételformátum, amely különösen kiváló kép- és hangminősége és sokrétű multimédiás felhasználási lehetőségei folytán tűnt ki. A Mini DV megfelel a világszerte 56 cég által védett világszabványnak. Míg a VHS-formátumú képek közelítőleg 240 horizontális vonalból épülnek fel, a Mini DV-knél több mint 500 sort alkalmaznak. Így nyilvánvalóan jobban kiemelkednek a kontrasztok, és élesebben kirajzolódnak a részletek. A digitális felvételek azzal az előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, hogy veszteségmentesen játszhatók át pl. a számítógépre, ahol további célokra használhatók fel. Továbbá az adatrögzítésre Mini DV szalagot használó kamkorderek kompakt kivitelükkel is kitűnnek.

Mintavételezési frekvencia (sampling-frequency)

A digitalizálásnál - sampling - másodpercenként megállapított értékek számát jelöli. Az audiojelek esetében ez a szám másodpercenként néhány 10000. Az értékeket frekvenciaként is meg lehet adni: a másodpercenkénti 44100 érték 44,1kHz sampling frekvenciának felel meg. A hangkártyáknál szokásos érték a 44.1, 22,05 kHz és 11,025 kHz. PCM jeleknél ez a frekvencia 44.1 kHz. Minél alacsonyabb a letapogatási arány, annál rosszabb a lejátszott digitális audiojelek hangminősége. A mintavételi jel alapján az analóg jelből a maximális összetevő-frekvencia kétszeresével kell mintát venni ahhoz, hogy az eredeti jel visszanyerése hibamentes legyen.

Mintavételi tétel

A Shannon és a Nyquist tétel matematikai eszközökkel bizonyítja, hogy amennyiben egy idővel változó jelből állandó frekvenciával mintát veszünk, és a mintavételezés frekvenciája legalább kétszerese a mintavételezett jel legnagyobb frekvenciájának, akkor az így kapott diszkrét jelekből egy aluláteresztő szűrő segítségével az eredeti jelalak rekonstruálható. Matematikailag az is bebizonyítható, hogy a minimálisan szükséges mintavételi frekvencia növelésével nem javítható számottevően az eredeti analóg jel visszaállításának minősége. Mivel nem létezik ideális aluláteresztő szűrő, így a gyakorlatban egy picit megnövelik az elméletileg elegendő mintavételezési frekvenciát.

Mix

Sima átmenetet biztosító jelenetátvezető effektus, amelynél az utolsó jelenet képe elhalványul, mialatt az új jelenet lassan ráúszik.

MMS (Multimedia Messaging Service)

Multimédiás üzenetküldő szolgáltatást, mely képes szöveget, dallamot, melódiát, képet, animációk és videót továbbítani.

MO

A Magneto-Optikai lemez rövidítése, ami egy olyan adattároló eszköz, amely a lézerfény és a mágnesesség kombinációját alkalmazza. Ez a külső tárolóeszköz digitális képi adatok tárolására használható és népszerűsége megközelíti a CD-R/RW lemezekét.

Modem

A Moduláció és Demoduláció szavak összetételéből származó rövidítés. A digitális jeleket analóg jelekké formáló eszköz, amely lehetővé teszi az információ telefonvonalon keresztüli küldését. Az Internet és az online szolgáltatások eléréséhez szükséges.

Modem ( MOdulator/DEModulator

A digitális jeleket analóg telefonhálózatokon való átvitelhez át- és visszaalakító hardver eszköz

Mono

A jel összes hallható információja egyetlen csatornán jut el a hallgatóhoz. Ez az összes hangrendszer alapja.

Monokróm (Monochrome)

Csak egy színből, vagy csak fekete-fehér színekből álló kép.

Monotone

Digitális effektus, amelynél a felvétel fekete-fehérben megy végbe.

Mozaik

Digitális effektus, amelynél a kép látszólag különálló mozaikokból épül fel.

Mozgásérzékelő

Az érzékelő automatikusan elindítja a felvételt, mihelyt az objektíven keresztül mozgást észlel. Ez pl. szürkületkor történő állatmegfigyeléseknél, vagy biztonsági rendszereknél hasznos funkció lehet. A kamera felismeri a mozgást, és automatikusan elindítja a felvételt.

Mozgatás

Funkció a nagy és közepes formátumú fényképezőgépekben, ahol az objektív eltolható és megdönthető, a film síknak megfelelően. Lehetőséget nyújt a mélységélesség, valamint a perspektíva beállítására.

Mozgó JPEG (Motion JPEG)

Néhány digitális fényképezőgép képes a felvételek gyors sorozatát rögzíteni QuickTime Motion JPEG formátumban.

MP3

Ez a rövidítés az MPEG-1 Audio Layer 3 megjelölésére szolgál. Megállapították az audiojelek tömörítésére, az MPEG-1 mozgóképformátum hangtömörítésének javítására vonatkozó nemzetközi szabványt. Ezzel az eljárással a tömörítési ráták 1/10-től 1/12-ig alakulhatnak a hangminőség észrevehető romlása nélkül. Az MP3 a zene Internet általi terjesztéséhez, továbbá a félvezetőtárolós audiolejátszókhoz alkalmazott, legszélesebb körben elterjedt tömörítési technológia.

MPEG

ISO-szabvány a digitális videoképek adatcsökkentéséhez. Az MPEG* a videoképeket magas tömörítési rátával tudja feldolgozni, mivel az egymás után következő képeket összehasonlítja, és a nem változó részekhez ugyanazokat az adatokat használja fel. Az MPEG a következő kategóriákba osztható fel: MPEG1, 2 és 4. MPEG 3 nem létezik. Az MPEG1-et videó-CD-khez használják. Az MPEG1-et követő MPEG2 1994-ben lépett érvénybe. A Dolby Digital mellett az MPEG2 többcsatornás audio formátum, egyike a DVD-hez használható, digitális térhangzásrend- szereknek. Az MPEG4-et telekommunikációhoz, esetleg mobiltelefonhoz, és az Internethez tervezték. Az MPEG4 a videoadatokat nagy gyorsasággal és kis adatterjedelemmel képes átvinni. A rövid videospot-okat, amelyeket napjainkban gyakran e-mailekkel küldenek, pl. MPEG4-formátumban írják fel. * MPEG (Motion Picture Expert Group) Filmek tömörítésével foglalkozó bizottság.

MPU

Mathematical Processing Unit. Matematikai számításvégző egység. A processzor beépített vagy külön elhelyezett része, amely matematikai számításokat hajt végre, például meghatározott képszerkesztési feladatoknál.

Multi-spot autofókusz

A képmező számos pontjáról leolvasott adatok alapján állítja be a megfelelő élességet.

Multifunkció

Több mint egy funkció. Többfunkciós készülékek tudnak pl. másolni, nyomtatni, szkennelni, faxolni stb. Más termékkategóriában (D-snap) bizonyos modellekkel készíthetünk fotókat, videókat, hangjegyzeteket vagy hallgathatunk tömörített formátumú zenét.

Multimédia kártya MMC (MultiMediaCard)

A MultiMédia kártya egy cserélhető digitális tárolókártya, mely digitális fotók, MPEG4 és MPEG2 videók és egyéb digitális anyagok tárolására szolgál. Az adatok egy számítógép-adapteren vagy egy megfelelő olvasóegységen keresztül számítógépre is átvihetők, mely további szerkesztési, felhasználási lehetőségeket teremt (pl. továbbítás e-mailen keresztül, vagy Weblap-szerkesztéshez). Ezen kívül SD memóriakártya nyílással rendelkező kamkorderhez is használhatja az MMC kártyát - az ugyanis MMC kompatibilis.

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle