Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Két új GPS készülék a WayteQ-től
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Sencor színes fülhallgatók
2014. február 16. 20:35, vasárnap - FotoMarket

Válassza ki egyéniségéhez, hangulatához a legmegfelelőbb fülhallgatót! A Sencor SEP 170 típus több alternatívát is kínál.

L

LAB

A LAB színek egy fénysűrűség vagy fényerősség és két színösszetevőből állnak

Lágyító maszk

A képszerkesztő szoftverek gyakori eszköze. Növeli a kontrasztot a kép széleinél, és fokozza a határ láthatóságát a fényes és sötét részek között, így javítva a kép tisztaságát.

LAN (Local Area Network)

Helyi számítógépes hálózat. Egymással összekapcsolt számítógépek, melyek egymás között adatokat cserélhetnek vagy megosztva használhatnak erőforrásokat.

Lassu expozicios üzemmód (Bulb mode)

Lassú expozíció-vezérlési üzemmód. Bulb üzemmódban a redőnyzár nyitva marad, amíg az exponáló gombot lenyomva tartjuk. Ez több perces vagy akár órás expozíciós időt tesz lehetővé. Néhány modell esetében a bulb üzemmód néhány percre korlátozott függetlenül attól, hogy az exponáló gombot mennyi ideig tartjuk nyomva.

LCD képernyő

Folyadékkristályos kijelző. A fényképezőgép megjelenítési módjait mutatja.
A digitális fényképezőgép LCD képernyők gyakori típusai a MIM, TFT és poliszilikon TFT.

LED

Fénykibocsátó dióda. Gyakran használják jelzőlámpaként.

LED printer

A lézernyomtatókkal ellentétben a nyomtatandó képet nem lézerfénnyel, hanem sűrűn elrendezett, fényt kibocsátó diódákkal viszi fel a dobra.

Lencse adapter

Adapter a fényképezőgép objektív és a a konverter között. A közgyűrű szintén egyfajta adapter.

Lencse-rendszer (Lens system)

Lencsék csoportja (néha csak egy lencse), amely a legélesebb és legtisztább kép rögzítését teszi lehetővé. Gyakran csak lencsének vagy objektívnek nevezik. Különböző objektívek léteznek, mint nagy látószögű, normal, makro, és tele. Ezek lehetnek fix fókuszúak, valamint állítható gyújtótávolgású zoom objektívek.

Lencsék (Lens)

Átlátszó üveg vagy műanyag, amelyet meghatározott, általában szferikus formára alakítanak és csiszolnak. Amikor a fénysugár eléri a levegő és a lencse közötti területet, egy része mindig visszaverődik. A fennmaradó fény behatol a lencsébe, és megváltoztatja haladási irányát, vagyis megtörik. A különböző lencsék összeillesztése lencserendszert alkot (konvergens és divergens lencsék). A megfelelően elrendezett lencsék lehetővé tezsik a téma képének megfelelő megjelenítését a képsíkon.

Letöltés (Download)

Az adatok fogadásának folyamatát jelenti, általában postafiókon, Interneten vagy más eszközön keresztül, mint pl. digitális fényképezőgépről a számítógépre (adatátvitel).

Lézernyomtató (Laser printer)

Olyan nyomtató, amely a karaktereket és grafikákat lézersugár segítségével egy dobra vetíti, és onnan elektrooptikai úton viszi föl a festéket a papírra a toner segítségével. A lézernyomtatók csúcsminőségű nyomtatásukról és nagy nyomtatási sebességükről ismertek.

Li-ion akkumulátor (Li-Ion rechargeable battery)

Nagyon könnyű, nagyon nagy kapacitású akkumulátor (a NI-MH akkumulátorok kapacitásának kétszereséig), amely nem küzd memória effektus problémákkal. Amíg a hagyományos lítium-ion elem mignon formájú, addig az akkumulátor speciális alakú, ezért csak speciális töltőkbe illeszthető bele.

Line sensor

Olyan szenzor, amely a képet sorról sorra olvassa le. Tipikus példája a CCD .

Link (Hivatkozás, csatolás)

Weboldalakon alkalmazott technika. Az aktuális oldalról a benne elhelyezett hivatkozásra kattintva közvetlenül a hivatkozott oldalra válthatunk át.

LINUX

Linus Thorvald által kifejlesztett ingyenes operációs rendszer, mely az UNIX üzleti hálózatra épül. A Linux másik neve (Nyílt forrású program", mely General Public License-szel jelenik meg, ami azt jelenti, hogy a forráskód publikus, módosítható, valamint a szoftver ingyenes, mivel a licenszért nem kell fizetni. Napjainkban lehetséges, hogy üzleti vállalatok pénzt kérnek a forgalmazásért és dokumentációért.

Linux operációs rendszer

Hálózati operációs rendszer. 1992-ben a jogdíjköteles operációs rendszerek kiváltására kezdték el fejleszteni a finn Linus Torvalds irányításával. Mára hatalmas üzletté vált, különböző ún. disztribúciók koordinálják a terjesztését. A több szem többet lát elven alapuló nyílt forráskódú fejlesztési filozófiája okán rendkívül nagy megbízhatóságú, stabil működésű, a legjobb terméktámogatással rendelkező operációs rendszer jött létre. Elsősorban a professzionális felhasználók alkalmazzák, az amerikai Védelmi Minisztérium saját verzió fejlesztését jelentette be 2000. év végén, egy hazai kutatás szerint pedig a hazai internetszolgáltatók a .hu végű internetes domainnevek több, mint 90%-át linux alapú számítógépeken kezelik.

Lítium polimer akkumulátor (Li-Po rechargeable battery)

Az ilyen akkumulát új technológiával készül, és a Ni-MH, NiCd és Li-ion akkumulátorokkal ellentétben nem igényel fémborítást. Ehelyett az elektródákat rugalmas műanyag vagy fém fóliával fedik be. Nagy az energiasűrűségük, ezért kisebbek, de a többi akkumulátornál nagyobb teljesítményre képesek. Egyszerűbb és olcsóbb a gyártásuk a Li-ion akkumulátoroknál, hátrányuk azonban, hogy különleges formájuk van, ezért csak speciális töltővel használhatóak.

LSI

A "Large Scale Integration" kifejezés rövidítése. Olyan elektronikus intergált alkatrészek neve, melyek egyidejűleg különböző funkciókat látnak el, vagy speciális funkciókkal rendelkező, különböző összetevőket tartalmaznak.

Luminancia átmenet javító

(Luminance Transient Improver)
Ellenőrzi a képek fényerejét, és megakadályozza azok összemosódását az éleknél.

LZW

Zif által kifejlesztett speciális tömörítési forma, a Bitmap formátumok méretének minőségromlás nélküli csökkentésére alkalmas.

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini 11 Camera Pastel Green instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Pastel Green instant kamera
Fuji Instax Square SQ1 Chalk White instant kamera 48 900 Ft Fuji Instax Square SQ1 Chalk White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle