Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/fotomarket/html/inc/boxes/latestprodlist.php on line 54
K - Fogalomtár - FotoOnline - online fotómagazin
 
 
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kiemelt híreink
Ragadj meg minden lehetőséget! Canon EOS...
2014. február 21. 17:47, péntek - canon.hu

Az EOS 1200D ideális azok számára, akik először használják a DSLR rendszert. A Canon EOS Companion alkalmazással együtt olyan képeket készíthetsz, amelyek tségével emlékeidet még könnyebb és élvezetesebb feleleveníteni.

K

K (Kelvin)

A fény színhőmérsékletének kifejezésére használt érték.

Kalibráció (Calibration)

A reciprok egyensúlykeresés bemeneti és kimeneti eszközök között egy közös érték megtalálásához. Ezúton a kijelzőn látható színek megfeleltethetőek a nyomtató színeivel. (Színkezelés)

Kártya Adapter

Eszköz, amelybe memóriakártya helyhető. A PC-Kártya aljzat és a lemezmeghajtó, valamint a számítógép közötti adatátvitelre szolgál.

Kártyaolvasó

Olyan berendezés, amely a memóriakártyák adatait továbbítja a számítógép felé.

Kártynyílás (Card Slot)

Kártyák behelyezésére szolgáló nyílás, amely a PC-k, AV-eszközök, telekommunikációs rendszerek és más egységek funkcióit bővítik. Egyre több berendezést - többek között digitális videokamerákat és fényképezőgépeket, PDA-kat - SD-memóriakártyák behelyezésére szolgáló kártyanyílással kínálnak. Az SD-kártyák a PC-re történő egyszerű adatátvitelt teszik lehetővé és rendkívül helytakarékosak.

KB (Kilobyte)

Az adatmennyiség mértékegysége (1024 byte = 1 KB)

Képarány

A kép magasságának és szélességének arányát jelenti.
35 mm-es film esetén az arány 3:2. A digitális készülékek aránya rendszerint 4:3. Az értéknek a fotók papírra való nagyításakor lehet jelentősége. A laborok nagy része hagyományos 3:2 képarányban dolgozik (pl. 15x10 cm-es papírkép), de léteznek már olyan laborok is, amik a digitális 4:3 képaránynak megfelelő papírképet nagyítanak.

Képátvitel/továbbítás (Image transmission/ transfer)

A felvételek digitalizációja azt jelenti, hogy azokat adathordozókon vagy hálózatokon keresztül továbbítjuk minőségromlás nélkül, vagy végtelen számú másolatot készíthetünk belőlük.

Képeffektusok (Picture effects)

Lehetővé teszik például fekete-fehér, fekete háttér/fehér háttér és szépia tónusú képek rögzítését, így speciális látványt lehet létrehozni.

Képernyő menü (OSD)

Képernyő menü, (On Screen Display) amely egy elektronikai készülék használatát leegyszerűsíti.

Képkapacitás (Image capacity)

Az egy tárolóra csere nélkül rögzíthető felvételek mennyisége.

Képkezelő szoftver (Imaging software)

Digitális képek (valamint egyéb multimédia fájlok) kezelésére és szerkesztésére szolgáló szoftver.

Képkör

A létrehozott fénykör átmérője, ahogy a fény áthalad a köralakú lencsén és a képérzékelőre, vagy a filmre jut.
A film vagy érzékelő csak a kép négyszögletes részét veszi fel.

Képméret

A gép által készíthető fotók hosszabb és rövidebb oldalának szorzata, pixelben megadva. Ha több értéket látunk, akkor ezen képméretek közül választhatunk a gép menüjéből.

Képpont

A digitális képek egyszerűen apró négyzetek vagy pontok összességei. Ezeket a pontokat képpontoknak vagy pixeleknek hívják. Ha egy CCD képpontjairól beszélünk, akkor ez az egység legkisebb elemi részeit jelenti.

Képpont (Dot )

A képpont a raszter kijelzők vagy digitális képek legkisebb egysége, és fényerősség, valamint szín információkat tartalmaz. A képpont szögletes és kerek is lehet. A monitorok és tintasugaras nyomtatók általában 256 pont/színt tartalmazó képpontokkal dolgoznak. Kivétel: hőszublimációs nyomtató.

Képpont (Pixel)

A képpont a raszter kijelzők vagy digitális képek legkisebb egysége, és fényerősség, valamint szín információkat tartalmaz. A képpont szögletes és kerek is lehet. A monitorok és tintasugaras nyomtatók általában 256 pont/színt tartalmazó képpontokkal dolgoznak. Kivétel: hőszublimációs nyomtató.

Képpont moduláció (Pixel modulation)

Olyan nyomtatási eljárás, amely során az egyes képpontok fényerősségét a képpont méretének változtatásával módosítják.

Képréteg-ráhelyezés

Más néven Overlay. Újabb réteg képet helyez az elsőre egy másik kép felhasználásával.

Képsík (Image plane)

Az a terület a fényképezőgépben, ahol a téma fókuszban van. Analóg fényképezőgépek esetén a képsík összehasonlítható a film síkjával; a különbség, hogy a filmet CCD chip helyettesíti.

Képsor-szerkezet (Acuity)

Az Acuity élességet, illetve tökéletes látást jelent. Olyan intelligens technológia, amely teljesen hibátlan képekről gondoskodik, mintha Ön, illetve televíziója hirtelen egy új szemüveget kapna. Az Acuityvel a sorok száma 625-ről 833-ra, míg a képpontok száma soronként 2300-ra, azaz több mint a duplájára nő. A képek ezáltal élesebbek, részletekben gazdagabbak lesznek.

Képstabilizátor

A felvételek közben a szabad kéz bemozdulása, remegése sajnos gyakran elkerülhetetlen. A kameramenüből bekapcsolható képstabilizátor jelentős mértékben csökkenti ezeket a kellemetlen hatásokat. A Panasonic kamerákat - modelltől függően - úgynevezett Szuper képstabilizátorral vagy Optikai képstabilizátorral látták el. A Szuper képstabilizátor digitális pixeleltolással kompenzálja az instabil kameravezetést. (egyébként a képstabilizátor akkor is működésbe hozható, ha egyidejűleg kreatív digitális effekteket használunk) Az Optikai képstabilizátorhoz az objektívben egy kiegészítő mozgó lencse-blokk tartozik, amely gyro szenzorokkal áll közvetlen kapcsolatban. A rendszer érzékeli a készülék bemozdulását, és a lencse-blokkot ellentétes irányban mozdítja el. Ezzel a kéz magas frekvenciájú remegése optikai úton közömbösíthető a kép minőségének romlása nélkül.

Képstabilizátor (Image stabiliser)

Opto-mechanikus vagy elektronikus rendszer, amelynek segítségével kiküszöbölhető a fényképezőgép bemozdulása, ezáltal biztosítva az éles, tiszta képek készítését akár nagyon nagy zoom nagyítás esetén is. A rendszer optikailag vagy elektronikusan kompenzálja az objektív mindenfajta nem szándékos mozgását, így a kép mozdulatlan marad. Amíg az elektronikus stabilizátor rendszerek kiválóak a videókamerákhoz, nem annyira megfelelőek állóképek készítéséhez.

Képszerkesztő program (Image editing software)

Szoftver, amely lehetővé teszi a felhasználó számára a digitális képek megtekintését és módosítását. Az Adobe Photoshop gyakran használt szerkesztő program.

Képtömörítés (Image compression)

A digitális képeket tömörítik, hogy tárolóhely-takarékosan lehessen őket menteni. Ugyanakkor a tömörítés gyakran a képminőség romlásához vezet.

Képzaj (Colour noise )

A Szín nem megfelelő reprodukciója egy képen, például pontok olyan területen, melynek teljesen fehérnek kell lennie. (Zaj)

Képzaj csökkentése

A mozgó tárgyak körüli elmosódások szinte teljesen kiküszöbölhetők, anélkül, hogy ez a tárgy megjelenítését befolyásolná.

Kereső (Viewfinder)

A kereső a fényképezőgép azon része, amelynek segítségével a megfelelő képkivágást beállíthatjuk. A digitális fényképezőgép jól ismert kereső típusai a tükörreflexes kereső, TTL kereső, LCD színes monitor és az elektronikus kereső.

Keresőmotor (Search engine)

Segít katalogizálni és megtalálni az összes információt az Interneten. (Altavista, Google, Lycos és Yahoo).

Késleltetési idő

Ez a fogalom vonatkozhat arra az időtartamra, amíg a bekapcsolást követően egy digitális kamera használhatóvá válik, vagy amíg a kamera zárszerkezete a kioldógomb megnyomása után nyit.

Kétirányúság

Adatátvitel esetében ez azt a lehetőséget jelenti, hogy a készülék egyidőben mindkét irányban kommunikál, azaz egyszerre lehet adatokat fogadni és küldeni.

Kilobit/s

Kilobit per másodperc. Az egy másodperc alatt továbbított kilobitek száma. (Baud)

Kódoló (Encoder)

A kódoló egy olyan eszköz, áramkör/kapcsoló vagy program, amely a digitális audio-, videó- és egyéb adatokat terjedelmük csökkentése céljából tömöríti. Az adatokat kódolhatják az illegális sokszorosítás vagy felhasználás megakadályozására is. Alapvetően a kódoló az adatok tömörítésére és kódolására szolgál. A kódolt/tömörített adatok dekódolásához megfelelő dekódert kell használni.

Kommunikációs csatlakozóhely

Az adatátviteli-csatlakozó egy olyan eszköz, amelynek segítségével számítógépről, nyomtatóról vagy más kommunikációs eszközről adatok vihetők, illetve vehetők át.
A kommunikációs csatlakozóknak három típusa van: soros, párhuzamos és hálózati kommunikációs csatlakozó.

Kommunikációs port

A kommunikációs csatlakozó másik elnevezése.

Kompakt

A digitális fényképezőgépek legszélesebb kategóriája, minden olyan, viszonylag kis méretű gép ide sorolható, amely egymagában sokféle fotós feladatra alkalmas. Előnyük a relatíve kis méret és súly, valamint a széleskörű használhatóság, hátrányuk a későbbi korlátozott bővíthetőség. Egyszerűbb modelljeik hobbi- és élményfotózásra, komolyabb modelljeik igényesebb amatőrfotózásra kiválóak lehetnek.

Kompakt digitális fényképezőgép (Compact digital camera )

Ezeket a könnyen kezelhető modelleket kisebb méreteik és csökkentett súlyuk teszi ideálissá utazáshoz és mindennnapi használatra.

Kompatibilitás

A DVD lejátszásra / felvételre alkalmas készülékek esetében a CD (videó, audio), CD-R/RW, MP3, stb. kompatibilitás azt jelenti, hogy ezek az egységek a DVD-lemezeken kívül - az említett - további médiumok lejátszására is alkalmasak.

Kompatibilitás (Compatibility)

Az adatok, programok (szoftverek) és eszközök (hardverek) együtt dolgozási képessége. Lehetővé teszi az egyes alkatrészek összekapcsolását, így alkotva egy rendszert

Kontraszt

A kép világos és sötét részei közötti tónuskülönbség. Ha két kép azonos motívumot ábrázol és az egyiken két adott részlet tónusának különbsége nagyobb mint a másikon, akkor ennek nagyobb a kontrasztja.

Kontrasztarány

Megadja a legmagasabb fehér- és feketeérték közti arányt. Minél nagyobb a kontrasztarány, annál élesebb a kontraszt, az egyes megjelenített képrészletek annál élesebben különülnek el egymástól.

Konverter/Lencse konverter (Converter/ Lens converter )

Az objektív kiegészítője , amely növeli vagy csökkenti a gyújtótávolságot (Makró konverter, telekonverter, nagy látószögű konverter).

Kvarc dátum (Quartz-date9

Kvarc dátum: Dátum megjelenítési lehetőség a negatívon; a dátum megjelenik a képek szélén

Középre súlyozott átlagoló fénymérés (Centre-weighted average metering )

Az expozició mérésének ezt a módját gyakran használják egyenletes kontraszt elozslású témák esetén. (Digitális ESP (szelektív többpontos fénymérés); visszavert fény mérése, expozició mérés, fénymérés, spot fénymérés).

Középtónus

Olyan felület, amely a ráeső fény 18%-át visszaveri, a többit elnyeli. (fotográfiai szabvány)

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle