Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
A piacon elsőként egy színes Nikon model...
2012. március 30. 12:52, péntek - Nikon, Amszterdam, Hollandia

A Nikon a piacon elsőként egy színes modellel bővíti digitális tükörreflexes fényképezőgépeinek termékcsaládját. A népszerű digitális tükörreflexes D3100 modell 2011. szeptember 22.-től egész Európában kapható lesz. F

F stop

A rekesznyílás (blende) értékét jelöli. Az általánosságban használt f értékek az F2.0, F2.8, F4.0 és más értékek. A kisebb értékek azt jelentik, hogy több fény juthat a fényképezőgép belsejébe. Ahogyan az érték növekszik, úgy csökken a rekesznyílás és a fényképezőgépbe jutó fény mennyisége.

Fade

Jelenetek fokozatos megjelenítésére és eltüntetésére szolgáló effektus, ezzel a fekete háttérből lassan beúsztathatók, illetve a végén lassan kiúsztathatók a jelenetek a fekete háttérbe.

Fájl (File)

Az adatok adott szabályok szerint elrendezett egysége. A fájlokat a számítógépen az operációs rendszer segítségével lehet kezelni és hosszútávon külső tároló egységen tárolni.

Fájlformátum (File format)

Leírja a fájl tartalmát. Általános fájlformátumok: a szövegfájlokat, az (Egységbezárt PostScript) fájlokat, a for ”TIFF” képfájlokat jelöl.

FDD

Flexible or Floppy Disc Drive. Hajlékony vagy floppy lemezmeghajtó. 1.44 megabájt (MB) kapacitású tároló eszköz.

Fedettség

Más kifejezéssel: fényvisszatartó képesség.
A fénykép szemmel érzékelt átlagos sötétségére vagy világosságára utaló szakkifejezés. A sötétebb képet nevezzük fedettebbnek. Fényvisszatartó képességről negatív, vagy diapozitív filmeknél beszélünk. Ezeknél a nagyobb fedettség az átbocsátott fény nagyobb elnyelésének a következménye.

Feketedés (Denzitás)

A kidolgozott fotóanyagok fényelnyelésének mérőszáma. A fényelnyelést az előhívott ezüst, vagy színezék okozza.

Felbontás

Azon pontok száma mértékegységenként, amennyit egy szkenner le tud olvasni, vagy egy nyomtató ki tud nyomtatni. Ezt általában d.p.i.-ben (dots per inch = pont per hüvelyk) adják meg.

Felbontás (Resolution)

Az egyes eszközök által rögzített vagy sokszorosított képek részletességének mértéke(pont/hüvelyk (dpi) vagy cm) Monitorok vagy nyomtatók esetében a kijelezhető képpontok mennyisége. Amikor képrögzítő eszközök esetében (például digitális fényképezőgép vagy lapolvasó) használják, a felbontás jelentése, hogy hány képponttal rögzíti az eszköz a képet. Az eredményt dpi-ben (pont/hüvelyk, 1 hüvelyk=2.54cm), a vízszintesen és függőlegesen elhelyezkedő képpontok szorzatával (például 2.288 x 1,72) vagy lpmm-ben (sorpár/mm, amely az egy milliméterre jutó vékony fekete és fehér csíkok mennyiségét adja meg) határozzuk meg. Egy jó minőségű kis film körülbelül 150 lpmm (300 dpi, 118 pont/cm-re felkerekítve) felbontású. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a felbontás, annál jobb a minőség.

Félprofesszionális fényképezőgép (Prosumer camera)

Olyan fényképezőgép, amely a professzionális modellek felszereltségével rendelkezik, de lakossági felhasználók számára is alkalmas.

Féltónusú raszter

Nem más, mint a különböző nagyságú pontok összetétele szürke tónus, illetve (színes vagy fekete-fehér) színárnyalat szimulációja céljából.

Fényegyensúly szűrő (LB)

Nappali fényben vagy vaku mellett, hagyományos színes filmmel történő használathoz tervezett színkorrekciós szűrő. Míg ilyen körülmények között használatával jól kiegyensúlyozott színeket érhet el, az LB szűrő egy felhős napon kékes-zöld, naplemente és napfelkelte esetén pedig pirosas színeket eredményezhet.

Fényellenző

Fémből vagy műanyagból készül, amelyet az objektív végére illesztenek, és arra szolgál, hogy a frontlencsét árnyékolja. Így megakadályozza a visszatükröződést, becsillanást és a szellemkép-képződést.

Fényerő érték

A maximális fényerőértéket (a legfehérebb fehér) jelenti. Minél magasabb a fényerőérték, annál világosabbak a színek.

Fényerősség (Light intensity)

1. Az objectíve maximális átmérője és gyújtótávolsága közötti kapcsolat. A legkisebb rekeszértékkel egyezik meg (azaz a legnagyobb rekesznyílással). Amíg az analóg fényképezőgépek zoom objektívjei F4 értékkel rendelkeznek, addig a digitális fényképezőgépek esetében ez az érték kisebb, mint F3.0. 2. A fényforrások fényerősségének mértékegysége a Kandela. (Vaku)

Fénymérés (Light metering)

Expozíció mérési eljárás, amely a témát érő fény mennyiségének mérésén alapszik. (visszavert fény mérése, Digitális ESP/szelektív többpontos fénymérés, középre súlyozott átlagoló fénymérés, spot fénymérés)

Fénymérő (Light meter)

A megfelelő expozíció biztosítására az analóg és digitális fényképezőgépeket automatikus fénymérővel látják el. Belső vagy külső cellák mérik a fényerősséget, és alakítják az információt elektronikus jellé. Ezt használja fel a fényképezőgép a fényviszonyoknak megfelelő zársebesség és rekeszérték beállításához. A modern fénymérő rendszerek képesek a képen egy bizonyos mező vagy az egész képmező fényerejének mérésére, illetve bizonyos részek súlyozására. (Digitális ESP/szelektív többpontos fénymérés, középre súlyozott átlagoló fénymérés, spot fénymérés, visszavert fény mérése, fénymérés.)

Film lapolvasó (Film scanner)

A negatívok és diák digitalizálásához használt hardver. (Flash Film Lapolvasó)

Filmérzékenység (Film sensitivity)

ISO értékben kifejezett adat, amely a korábbi DIN és ASA (American Standard Association) adatokat helyettesíti.

Filmrögzítés (Movie recording)

Ma már egyre több digitális fényképezőgép képes mozgóképek rögzítésére. Kb. egy perc alatt képkockák százait fényképezik, ezzel érik el a videó hatást (némelyik fényképezőgép hangot is tud rögzíteni a mozgóképekhez). Ezek a filmek prezentációkba illeszthetők, vagy internetes oldalakra tölthetők fel. (Hangrögzítés.)

Filter

1. Átlátszó, a legtöbbször színezett üveg vagy műanyag lap, amelyet az objektív elé helyezve különboző hatásokat hozhatunk létre. 2. A képszerkesztő programok egyik opciója, amley a képeken bizonyos változtatásokat tesz lehetővé, pl. szín és fényerősség vagy rövidülésben kirajzolt kép.

Filter screw-thread

Az objektív (vagy speciális adapter) elején található menet, amely a szűrők csatlakoztatására szolgál.

FireWire

A FireWire egy széles körben elterjedt, a számítógépek és a periférikus készülékek közötti port.
Ez különlegesen gyors (400 Mbps sebességű) adatátvitelt tesz lehetővé. A FireWire nevet az Apple használja, de - mivel azonos az IEEE1394 porttal - "i.link"-nek is nevezik.

Firmware

ROM-on tárolt szoftver, amely a fényképezőgép működését támogatja.

Fix fókusz (Fixed focus)

A fix fókuszú fényképezőgépeken nincs autofókusz rendszer. Az élesség és a rekesznyílás úgy van beállítva, hogy egy bizonyos távolságon belül minden fókuszban van. Hátrányuk, hogy nem képesek nagyon közelre fókuszálni és nagyon kicsi a rekesznyílásuk.

Fix gyújtótávolság (Fixed focal length)

Amikor a fényképezőgép objektívnek adott a gyújtótávolsága, nem mozgatható, tehát nincs optikai zoom.

Flash duration

A vaku szinkronizáció lehetővé teszi, hogy a vaku akkor villantson, amikor a redőnyzár nyitva van.

Flash Memory

Olyan tároló, amely bármikor újraírható, áramkieséskor azonban mégis megőrzi a tartalmát. Mivel a Flash Memory számára nincs szükség szünetmentes áramforrásra, ez a tároló számos készüléknél alkalmazható.

Flash Path adapter (Flash Path Adapter)

Lehetővé teszi a SmartMedia kártyákon rögzített digitális felvételek számítógépre történő problémamentes letöltését. A tároló kártyát először az adapterbe kell behelyezni, majd a számítógép lemezmeghajtójába.

Flash range

Az a távolság, amelyet a vakunak a téma megfelelő megvilágításához el kell fednie. Lambert törvénye alapján számítható ki. Ha a fényforrástól lévő távolság megkétszerződik, csak negyedannyi fény fog eljutni a témáig. (Kulcsszám)

Flash-ROM

Olyan tároló memória, amely az áramforrás kikapcsolása után is megőrzi a rajta tárolt adatokat. A közönséges ROM-mal ellentétben a Flash ROM egy előre programozott elektromos áramkör segítségével letörölhető és újraírható. Ezért a Flash-ROM és a RAM és a ROM kombinációja.

Flexizone-Autofokus

Eredetileg a Canon által kifejlesztett autofókusz rendszer videokamerákhoz, ahol - ellentétben a többpontos autofókusz rendszerekkel - nem meghatározott ponton, hanem belátás szerint történik az utomatikus élességállítás. A mérőmezők automatikusan (a fényképezőgép megpróbálja kiválasztani, melyik részen melyik a fő motívum) és/vagy manuálisan (kurzorral vagy joystick-kal) is kiválaszhatóak.

Focal length

Az objektívrendszer közepe és a film, illetve CCD szenzor közötti távolság, azaz ahol a kép fókuszban van. Normál gyújtótávolság esetén az emberi szemmel látható képhez közelítő képet kapunk. (kb. 50 mm-nek felel meg hagyományos 35 mm-es fényképezőgépeknél és kb. 7mm-nek 1/3" CCD-vel rendelkező digitális fényképezőgépeknél).

Fókuszálás (Focusing)

A lencsetagok elhelyezkedésének változtatása a téma fókuszba hozásához, tiszta és éles kép készítéséhez.

Formátum (Format)

Számítógépeknél a fájl típusát mutatja meg, mint a JPEG, TIFF vagy DOC. A fényképezésnél és egyéb területeken a kép kétdimenziós méretét is jelenti. Kompakt fényképezőgépek esetében a fotók általános képméretaránya 3:2 (Formátum: 36 x 24 mm). Digitális fotóknál ez az arány általában 4:3, de néhány fényképezőgép esetében 3:2 is lehet. Nyomtatáskor a formátum a nyomat méretét jelenti, például 9 x 13, 10 x 15 cm, 13 x 18 cm.

FPS (Frames per Second, kép/mp)

A másodpercenként megjelenített képek száma.

FreeHand

A Macromedia kedvelt grafikai programja.

Freeware

Szabadon terjeszthető és másolható, de nem értékesíthető program. A shareware-rel ellentétben nem kell regisztrálni.

FTP

File Transfer Protocol. A számítógép és az Internet közötti adatátvitelt szolgáló protokoll.

Full automatic

Ebben az üzemmódban a fényképezőgép a rekeszértéken és a zársebességen kívül minden más beállíttást (pl. villantás) is elvégez.

Funkciózár (Hold)

A kazettalejátszóknál és a hordozható CD-lejátszóknál alkalmazott funkció, mely a készülék véletlen működtetését akadályozza meg. (egyfajta billentyűzár funkció)

Függőleges apertúra szabályzás

(Vertical Aperture Control) Érzékeli és szabályozza a fényerőt függőleges síkban.

Földmágnesesség korrekció

Ha egy készülék nem rendelkezik "földmágnesesség korrekció" funkcióval, akkor előfordulhat, hogy a képernyőn megjelenő kép nem lesz teljesen egyenes (vízszintesen megdől). Ez különösen akkor fordulhat elő, ha a készüléket elmozdítják, áthelyezik. A funkció értelemszerűen ezt a jelenséget szűnteti meg.

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Square SQ1 Chalk White instant kamera 48 900 Ft Fuji Instax Square SQ1 Chalk White instant kamera
Fuji Instax Square SQ1 Glacier Blue instant kamera 48 900 Ft Fuji Instax Square SQ1 Glacier Blue instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle