Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Két új GPS készülék a WayteQ-től
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
2014. július 02. 10:40, szerda - brotherkellek.hu

Ha a jövőben csak egyszer is szeretne nagyobbat nyomtatni vagy másolni, akkor vegyen A3-as multifunkciós készüléket az A4-es helyett, mert megéri!

E

E-mail

Világméretű elektronikus levelezési rendszer. Személyi számítógép használatával telefonvonalon keresztül az egész világon bárhová digitalizált adatok küldhetőek, szinte azonnal. Minden e-mail felhasználónak saját, egyedi címe van, amelyen elektronikusan elérhető. Az e-mail üzenetekhez fájlokat (pl. digitális képeket) is lehet csatolni.

E-TTL

Az Evaluative Through-the-Lens (kiértékelő objektíven keresztüli) kifejezés rövidítése. A Canon által kifejlesztett vakuteljesítmény-mérő és kompenzáló eljárás. A TTL vakuteljesítmény-kompenzációval és méréssel ellentétben a vaku fényét nem a vakufénymérővel méri, hanem a prizmában lévő multiszegmens fénymérővel, a blende teljes nyílása mellett. Először villan egyet nyitott blendével, megméri a fényt és kalkulál a két külön mérőcella (egyik a villantás, másik a környezeti fény erősségét méri), majd másodikra elkésziti a felvételt a kiszámított értékek alapján. Így lehetővé válik a villantás és a környezeti fény pontos kiegyensúlyozása. Az E-TTL vakuteljesítmény-mérés és kompenzáció segítségével közvetlenül a vaku villantása és az expozició előtt ultra rövid (az emberi szem számára láthatatlan ) mérő-elővillantást bocsát ki, amelyet az erre alkalmas fényképezőgép és vaku elektronikusan állít be. Ezért az E-TTL rendszer csak a megfelelő Canon fényképezőgépekkel és vakukkal müködik.

e.cam

Az e.cam maga a nonstop DV-élmény, és immár fogalommá vált azok között a memóriakártyával (SD vagy MMC) rendelkező kamkorderek (cam) között, amelyek sokoldalú, multimédiás célú felhasználást tesznek lehetővé. Ezért például Ön az NV-GS55 készülékének SD-kártyájára immár nem csupán fotókat vehet fel, amelyeket átvihet a számítógépre és e-mailben a barátainak küldhet. Rögzítsen mondjuk az SD-kártyára egy mókás jelenetet MPEG4-formátumban, s ezt azonnal beépítheti a honlapjára! Vagy dokumentáljon hangot az SD Voice Recorder diktafonnal, majd fessen alá vele egy másik jelenetet. Egy e.cam kamkorder tényleg nem szab határt kreativitásának!

ED-Objektív (ED-Lens)

Alacsony diszperzió, amely a kiváló minőségű objektívekbe szerelhető kiváló minőségű lencséket jellemzi. Az ED-üvegből készült lencsék azonos mértékben törik meg az összes színt a látható fényspektrumból, igy rendkivül jó eredmények érhetőek el. (élesség, kromatikus abberáció).

EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution)

GSM rendszer csomagkapcsolt adatátviteli megoldásának továbbfejlesztése, amelynek felhasználásával a mobil eszközökön megvalósítható a teljes körű internet-elérés. Az EDGE-képes hálózat sebessége alapállapotban 112 kilobit/másodperc, de a beszédcsatornák összekapcsolásával a sebesség 400 kilobit/másodpercre is felemelhető, amely megfelel a szélessávú vezetékes hálózat alapsebességének, így a mobiltelefon-hálózat alkalmassá válik fénykép, zene, mozgókép, videoklipp továbbítására.

Egységbezárt PostScript (EPS)

Encapsulated PostScript. Egységbezárt PostScript. A PostScript szabványra épülő számítógépes fájlformátum. A legtöbb grafikus és nyomtató program támogatja. A PostScript kód mellett az EPS fájl alacsony felbontású PICT formátumot is tartalmaz.

Ekvalizer

Hangszabályzó - vagy több, előre programozott görbe - amely lehetővé teszi az egyes lejátszási frekvenciasávok kiemelését vagy vágását. A legjobb lehetőséget kínálja az egyéni hangzásvezérléshez.

Elektro-optikai rendszer (EOS)

Az Electro Optical System (elektro-optikai rendszer) rövidítése. Canon autofókuszos tükörreflexes fényképezőgép neve.

Elektronikus Kereső (Electronic viewfinder)

Az elektronikus kereső egy kis LCD kijelző, amely az objektíven át látható képet mutatja, csakúgy, mint a normál tükörreflexes kereső. Ezt a CCD segítségével oldja meg, mely folyamatosan információkat küld a keresőnek a rögzített képről. Ennek eredményeként sokkal könnyebb a képet megkomponálni, mert a fotós pontosan azt látja, amit a fényképezőgép rögzíteni fog. További előnye, hogy a felvétellel kapcsolatos adatok, mint pl. a kép sorszáma és beállításai szintén megjeleníthetőek a kijelzőn.

Elektronikus kereső (EVF)

A ke­re­ső­be te­kint­ve egy ap­ró LCD ké­pét lát­juk, ami az obj­ek­tív ál­tal lá­tott ké­pet ad­ja vissza. Elő­nye, hogy ál­ta­lá­ban na­gyon pon­tos és infor­má­ció­gaz­dag ké­pet ka­punk, nemcsak a kép­ki­vá­gás­ról, de a zá­ri­dő-, re­kesz- és egyéb ada­tok­ról is, va­la­mint nyo­mon kö­vet­het­jük beál­lí­tá­sa­ink vál­to­zá­sát a ké­pen. Hátrá­nya, hogy sok eset­ben las­sú a kép­fris­sí­té­se, és elek­tro­ni­kus mi­vol­ta mi­att fel­bon­tá­sa és szín­vissza­adá­sa kor­lá­to­zott.

Élesség (Sharpness)

Annak mértéke, ahogyan a téma elkülönülő részletei megjelennek a negatívon és a papírképen.

Elmosódási effektus

A nem kívánatos elmosódási effektus akkor jön létre, ha a nap sugarai vagy más erős fényforrásból érkező sugarak a képtartományba kerülnek. Ez a hatás csak a digitális kameráknál jelentkezik és a CCD-képszenzorok fényérzékenységére vezethető vissza, miután kinyitottuk a zárat.

Elmosódott terület

Egy kép bármely területe, mely nincs fókuszban.

Előre beállított képélesség

Akkor célszerű az előre beállított képélességet használni, amikor egy mozgó tárgyat szeretnénk élesen lefényképezni. A fényképész kiválaszt egy pontot, ahol szerinte a mozgó tárgy el fog haladni, és arra a pontra állítja be az élességet. Ezután már csak a kioldógombot kell a megfelelő pillanatban megnyomnia.

Előtétobjekívek

Az előtétobjektívek az objektívre helyezhetők, és megváltoztatják a gyújtótávolságot. Az előtétobjektíveknak sok típusa van, a legszélesebb körben elterjedtek a széles látószögű-, a tele- és a halszemoptika (fisheye) objektívek.

Elsődleges színszűrő

Ez a szűrő az elsődleges színekkel dolgozik, (piros, zöld és kék), hogy ezáltal a CCD képérzékelőből helyes színinformációkat olvashasson ki. Köztudott, hogy az elsődleges színszűrő alkalmazása a digitális kamerákban valósághűbb színeket és élénkebb képeket eredményez.

EMD

Az EMD az Electronic Music Distribution (Elektronikus zeneterjesztés) rövidítése. A fogalom olyan kommunikációs hálózatokon történő zeneterjesztésre utal, mint az Internet vagy a mobilrádió-hálózatok. Az internetes EMD-szolgáltatások olyan weblapokra soroltatják be magukat, amelyeket zenei kiadók vagy maguk a művészek üzemeltetnek, illetve olyan általános honlapokra, amelyeket más forgalmazók működtetnek. A fogalom ezenkívül az Electronic Media Distribution rövidítése is lehet, ha vizuális és multimédiás tartalmak terjesztéséről van szó.

Emulzió

A filmen lévő fényérzékeny réteg.

Energiatakarékos üzem

Több Panasonic videomagnónál, energiatakarékosság céljából, készenléti üzemmódban a kijelző kikapcsolható vagy elhomályosítható. Digitális fényképezőgépeknél meghatározott (beállítható) idő után a készülék automatikusan kikapcsol, ha nem nyomjuk meg a kioldó gombot és nem aktiválunk új funkciót sem.

EPROM (Erasable Programmable Read-Only Memory)

Törölhető, programozható, csak olvasható memória, amelynek tartalmát megírása után - a PROM memóriához hasonlóan - nem lehet módosítani, de a teljes modul tartalma törölhető, amely után - korlátos alkalommal - ismét új tartalom írható bele. Az EPROM egységek gyakorlatilag a PROM és ROM biztonságát nyújtják a bennük tárolt adatok felülírásával szemben, miközben szükség esetén lehetővé teszik a modulok újrahasznosítását is. A klasszikus EPROM memóriák törléséhez ultraibolya fényre van szükség, így ahhoz mindenképpen a befoglaló eszközből történő kiszerelésre van szükség.

EURO-AV (Scart)

Az audio- és videokészülékek egyszerű összekapcsolására szolgáló 21-pólusú csatlakozórendszer, mely képet és hangot egyaránt továbbít.

EV

A fényérték rövidítése. A megvilágítottság (expozíció) mértékét jelzi.
F1.0 alapexpozíciós valamint 1 másodperces zársebességet "EV0" alapértékként véve az EV minden növekedése (EV1, 2, 3, stb.) a blende vagy a zársebesség egy szinttel (beállítással) történő növelését jelenti.

EVF

Elektronikus kereső.

Exif

A kicserélhető képállomány (Exchangeable Image File) kifejezés rövidítése. Ez a digitális fényképezőgépek által alkalmazott képi adatformátum lehetővé teszi a kép miniatűrjének és a fényképpel kapcsolatos információknak a képállományok fejlécében történő tárolását. A fényképpel kapcsolatos információk között megtalálható az idő, a dátum, a fényképezőgép neve, a fókusztávolság, a blende, a zársebesség, az expozíció, a fehéregyensúly és más adatok. Ezeket az adatokat az "exif-ismerő" képfeldolgozó programok képesek kiolvasni és megjeleníteni.

Explorer

Microsoft Internetes böngészője.

Exponáló gomb (Shutter button)

Az exponáló gomb megnyomásával készítünk felvételt. Az autofókuszos fényképezőgépeken az exponáló gombbal rögzíthető az élesség, ha félig lenyomjuk.

Exposure

Expozíció közben a CCD szenzorai (vagy analóg fényképezőgépeknél a filmen lévő vegyi anyagok) meghatározott ideig ki vannak téve a fényképezőgépen kívüli fénynek.

Exposure control

Jelentése: hogyan vezérli a fényképezőgép a zársebességet és rekeszértéket. Lehet automatikus: teljesen automatikus, programautomata és rugalmas (scene) program; valamint félautomata: Fényrekesz előválasztás, zársebesség előválasztás vagy manuális üzemmód: a rekeszérték és a zársebesség is vezérelhető.

Expozíció

Felvételi expozíció. A felvétel készítésekor a filmet érő fénymennyiségre utaló kifejezés. Mértékét az ún. expozíciós adatokkal jellemezhetjük. Az általánosan használt expozíciós adatok a megvilágító fény erősségén kívül a rekesznyílás és az expozíciós idő.

Expozíció-kompenzáció

Ha gépünket valamely automata módban használjuk, a fénymérés után maga állítja be a szükségesnek ítélt rekeszt és záridőt. Vannak azonban esetek, amikor a gép által mért értékeket felül kell bírálnunk. Az expozíció kompenzáció segítségével "sötétíthetünk", vagy "világosíthatunk" a képen.

Expozíció-korrekció (Exposure correction)

Szándékos eltérés a fénymérő által meghatározott értéktől. A változtatást elvégezhetjük manuálisan (alul- és túlexponálás) vagy programautomata expozíció-vezérléssel is.

Expozíció-vezérlési program (Scene program)

Meghatározott felvételek készítésére alkalmas üzemmód. Az expozíció-vezérlési programoknál a fényképezőgép automatikusan állítja be a kérdéses helyzetnek megfelelő feltételeket (rekeszérték, zársebesség, villantási üzemmód stb.) Tipikus expozíció-vezérlési programok az éjszakai felvétel, tájkép, portré, sport.

Expozíciós idő (Exposure time)

Az az időtartam, amig a zárszerkezet nyitva van.

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Square SQ1 Glacier Blue instant kamera 48 900 Ft Fuji Instax Square SQ1 Glacier Blue instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle