Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Két új GPS készülék a WayteQ-től
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény...
2014. július 02. 08:57, szerda - WayteQ

Megszokott külső, megnövelt teljesítmény. A processzort a nagy teljesítményű MStar MSB2531 kétmagos, Cortex-A7 alapú, 800 MHz-re skálázott példánya váltja, a memória pedig megduplázódott: 256 MB RAM és 8 GB tárhely áll rendelkezésre.

D

Data transmission

Digitális információ cseréje két vagy több számítógép között. Az adatcsere általában közvetlen kábelkapcsolaton, számítógép-hálózaton vagy telefonvonalon keresztül történik.

DCF

Fényképezőgépek állományrendszerének tervezési szabálya. Ez a digitális képek felvételére vonatkozó ipari szabvány. Ez a rendszer biztosítja az adathordozókra (például memóriakártyára) történő képrögzítésre használt állománytípusokra vonatkozó szabályokat.

Dead pixels

A halott képpontok egyáltalán nem reagálnak (a forró képpontoktól eltérően), a kész képen fekete pontként látszanak

Decoder

A kódóló ellentéte, például filmeket dekódol

Depth of field

A mélységélesség a beállított élességi sík előtti és mögötti még elfogadható élességű síkok közötti távolság. A mélységélességet befolyásolja a rekesznyílás mérete, a gyújtótávolság és a gyújtópont

Derítővaku (Fill-in)

Leggyakrabban napsütéses időben használhatjuk, ahol ugyan elegendő a fény, de pl. a felülről tűző déli nap miatt egy arcon erős árnyékok keletkeznek. Egy gyengébb derítővakuval az arcra villantva csökkenthetjük a kellemetlen árnyékokat.

DHTML

Dinamikus HTML. A HTML nyelv dinamikus használatra módot adó kiterjesztése, melynek segítségével a dokumentumok tartalma, stílusa, az egyes elemek elhelyezkedése interaktívan, percről perce változhat

Dia

A diapozitív film rövidítése. Kétoldalas filmként is ismert. A diafilm hordozóra felvitt fényképészeti emulzió, melyet vetítéssel (pl. diavetítővel) vagy háulró vitítéssel lehet megjeleníteni. A diafilmek speciális előhívást igényelnek (azaz más vegyi anyagok használatával, mint a negatív filmeknél

Dialup

Kapcsoltvonali internethozzáférés. Távoli szolgáltató felhívása és az online internetkapcsolat létrehozása a telefonhálózaton keresztül

DIGIC

A Digital Imaging Integrated Circuit (digitális képalkotó integrált áramkör) rövidítése. A Canon által kifejlesztett speciális képfeldolgozó processzor. A Digic-jelprocesszor hat kulcsfontosságú funkciót lát el: kép struktúra, automatikus expozició/fókusz/fehéregyensúly, jelszerkesztés, JPEG tömörítés, cserélhető memóriakártya kezelés és LCD vezérlés

Digital

Digitális információ véges számú lépcsőzetes emelkedés eredményeként hozható létre (pl.256 szín, 8 bit). az egyik digitális elem másikra való változtatása mindig "lépésről lépésre" történik, soha nem folytonosan

Digital camera

Általában CCD chip segítségével rögzíti a képeket, majd a gépbe érkező adatok speciális memóriakártyákra vagy egyéb tárolóeszközökre kerülnek mentésre. (SmartMedia, xD-Picture Card, Compact Flash, Memory Stick, SD Card, MMC Card)

Digital ESP

Digital Electro-Selective Pattern. A szelektív többpontos mérési rendszer alkalmazása még kedvezőtlen fényviszonyok között is optimális expozíciót biztosít. Amíg az egyszerű többpontos rendszerek az expozíció átalagértékét a képen mért adatokból számítják ki, addig a digitális ESP rendszer elemzi a fényerősség eloszlását és mértékét, így határozza meg, hogy milyen beállítások illenek a képhez legjobban (pl. erős ellenfényben vagy naplementekor készült felvétel), majd ehhez igazítja a beállításokat. (Expozíció mérés, spot fénymérés, visszavert fény mérése, fénymérés)

Digital tele

Speciális algoritmusoknak köszönhetően egyedi digitális fényképezőgépek a rögzített kép újraszámításával képesek zoom effektust létrehozni. Ugyanakkor, ha ilyen módon nagyítjuk a képet, a minőség romlását fogja eredményezni.

Digitális

Olyan kommunikációs berendezések és technológiák jelzője, amelyeknél az információt bináris egy (1), vagy bináris nulla (0) jelek felhasználásával kódolják.

Digitális aláírás (Digital Signature)

Elektronikus aláírás. Elektronikus dokumentumok, adatok hitelesítésére szolgáló, matematikai algoritmussal készített kódsorozat, melyet a hitelesíteni kívánt üzenetek végéhez csatolnak. Lehetővé teszi, hogy egy digitálisan aláírt üzenet olvasója ellenőrizni tudja egyrészt az üzenetet küldő személyazonosságát, másrészt az üzenet sértetlenségét. A küldő privát kulcsával készül és annak publikus kulcsával lehet ellenőrizni eredetiségét. Dokumentumfüggő, azaz ha bármilyen változtatás történik az aláírt üzenetben, akkor a digitális aláírás nem fejthető vissza

Digitális állóképkimenet

Digitális állóképkimenet segítségével egyszerűen összeköthetők egy kamkorder a számítógéppel. Megfelelő PC-csatlakozóval minden, a szalagon vagy a tárolókártyán található állókép átvihető számítógépre, vagy PC-vel összekötve a kamkorder minden funkciója a számítógéppel irányítható, és az összeállító vágási üzemmódban a vágási pontok is rendkívül egyszerűen beiktathatók.

Digitális fésűs szűrő

A világosság- (luminancia) és színjelek (krominancia) felbontásveszteség nélküli szétválasztásához használatos. Megakadályozza pl. a kép megjelenésekor a színek mozaikosodását, a moaréhatás kialakulását, mely utóbbi akkor jelentkezik, ha finom vonalakat vagy mintázatokat kell megjeleníteni.

Digitális ikerport

Lehetővé teszi két végkészülék csatlakoztatását egy digitális portra.

Digitális szervorendszer

A lézeres letapogatás legprecízebb módszere. A lejátszás közbeni részletes adatkiolvasásnak köszönhetően hullámos, karcolt vagy ujjlenyomatos CD-k is problémamentesen lejátszhatók.

Digitális tanúsítvány ( Digital Certificate)

A kibocsátó hatóság által digitálisan aláírt elektronikus dokumentum, mely megbonthatatlanul tartalmazza a tanúsítvány tulajdonosának azonosítására szolgáló adatokat (pl. neve) és a tulajdonos nyilvános kódkulcsát. A digitális aláírások ellenőrzésekor használjuk őket

Digitális ujjlenyomat (Digital Fingerprint)

Adott üzenetből matematikai algoritmus által előállított fix hosszúságú bitsorozat, mely jellemző az adott szövegre, tehát egyedi. Az algoritmus biztosítja, hogy gyakorlatilag lehetetlen két olyan üzenetet találni, melyeknek egyforma ujjlenyomata lenne. Digitális aláíráshoz használják fel

Digitális zajszűrés (DNR)

A digitális zajszűrés TV-készülékeknél, videofelvevőknél vagy digitális fényképezőgépeknél a képminőség látható javulását eredményezi, némi részletveszteség mellett. Csökkenti a színes és fekete-fehér zajt, amely felszíni villogásban "havazásban" jelentkezik. A képzaj mértéke az érzékenységtől és a záridőtől is függ.

Digitális zoom

A kép középső területét a fényképező szoftvere kivágja, majd szimmetrikusan növeli annak méretét, úgy, hogy az egyes pixelek környezetébe további pixeleket épít be, a felbontás megtartása mellett, melynek színét, fényességét elektronikusan kalkulálja ki a gép. A művelet eredményeképpen a kép részletessége csökken.

Digitalizáló

Az audio- és videojelek digitalizálásához szükséges eszköz vagy építőelem

Dinamika tartomány

A képen található legsötétebb és legvilágosabb pont közti különbség, azaz az árnyalatterjedelem szélessége. Minél több különböző fényességű pontot tud a fényképező érzékelője elkülöníteni a két szélső érték között, annál pontosabban ábrázolja a valóságot. Sok főleg korai típus esetében a digitális fényképezőgépek dinamikája jelentősen elmarad a hagyományos film dinamikájától. A hang tekintetében is definiálható ez a fogalom: az érzékelhető leghalkabb és a kibocsátható leghangosabb hang közötti különbség, amelyre a készülék hangzásbeli torzulások nélkül képes.

Diopter lens

Opcionális tartozék, amely az objektív elejére csatlakoztatható és nagyítóként funkcionál. A makro konverter ellentéte, csak a képméret változik; a legrövidebb gyújtótávolság nem csökken. A nagyítás mértékét dioprtiában fejezzük ki.

Dioptria (Diopter)

A lencse fénytörő képességének mérésére szolgáló egység. A fotózásban közeli felvételek készítésére alkalmas objektívek esetében használatos, valamint akkor, ha a keresőt a felhasználó látásának megfelelően szeretnénk beállítani.

Dioptric adjustment

A kereső beállítása a felhasználó szeméhez (mértékegysége dpt)

Direct print function

Digitális képek nyomtatása számítógép használata nélkül.

Direkt csatlakozás (Hot plugging)

Külső eszközök csatlakoztatása, illetve leválasztása a számítógép működése közben. A számítógép újraindítása nem szükséges. Kellékei: USB és a megfelelő operációs rendszer.

Distortion

Hibás képmegjelenítés. Általában a nagy látószögű objektívek a teleobjektíveknél nagyobb mértékben torzítanak.

DL

Letöltés. File letöltése egy másik (távoli) számítógépről hálózaton keresztül a saját gépünkre E

DNR

A digitális zajszűrés TV-készülékeknél és/vagy videofelvevőknél a képminőség látható javulását eredményezi. Csökkenti a színes és fekete-fehér zajt, amely felszíni villogásban ("havazásban") jelentkezik.

DNS (Domain Name System)

Egy, a hálózaton elosztott adatbázis, mely az internetre kapcsolódó számítógépek domainneveit tartalmazza és lehetővé teszi a nevek átfordítását IP címekre

Dolby

A Dolby-B zajszűrőrendszer csökkenti a szalagon lévő zajokat, és javítja a lejátszás minőségét.

Domain név

Az internetre csatlakozó számítógépek azonosítására szolgáló nevek. Az azonosítás műszakilag az IP címekkel történik, ezek könnyebb megjegyezhetősége érdekében vezették be. Minden domain névhez tartozik egy IP cím

DOS

Disc Operating System. Lemezes operációs rendszer. A DOS általában a Microsoft személyi számítógépekhez kifejlesztett operációs rendszerét jelenti. (MS-DOS)

Dot

Lézerrel előállított egyetlen pont, vagy egyetlen pont egy bitmap képen.

Dot pitch

Monitoroknál használatos kifejezés, az egyes dotok egymástól való távolságát jelöli. Minél kisebb a távolság, annál élesebb a kép. A jó képernyők dottávolsága általban 0.25 és 0.27 mm között van.

dpi

Dots per inch (képpont per hüvelyk; 1 hüvelyk = ~ 2,54 cm): Nyomtatásban használt mértékegység a nyoat geometrikus felbontásának meghatározására.

DPI (dots per inch)

Megadja hüvelykenként a pontok számát, amit egy szkenner képes leolvasni, illetve egy nyomtató rendszer képes előállítani horizontálisan és vertikálisan. Minél nagyobb a felbontás, annál jobb a megjelenítés minősége.

DPOF

Ez a betűszó a (Digital Print Order Format) rövidítése. Ez a kamerafunkció lehetővé teszi az egyéni nyomtatási információk regisztrálását a tárolóegységekbe.

DRAM

Dinamikus RAM. a legtöbb számítógépen a fő adattárolási eszközként használt memóriachip. (RAM

Driver

Kis program, mely lehetővé teszi a kommunikációt az alkalmazás és egy adott eszköz között, mint például egy nyomtató vagy digitális fényképezőgép.

DRM

Digital Rights Management egy eszköz annak a megszabására, hogy a megvásárolt DVD-t, filmet, könyvet, zenét, és egyéb műveket hogyan használja a vásárló, milyen eszközzel játssza le stb. Így a DRM abban is korlátozza a vevőt, hogy milyen eszközöket használhat fel a legálisan megvásárolt termék lejátszására, megtekintésére

DSC

Digital Still Camera (digitális fényképezőgép), ezt a rövidítést gyakran a termék számával együtt használják (pl. Sony DSC-F707) vagy fájlneveknél (pl. DSC030011.JPG

DSLR

DSLR (Digital Single Lens Reflex)
A tükörreflexes keresővel ellátott, cserélhető objektíves digitális gépek csoportja. Általában profi fotósok, vagy a fotózás iránt érdeklődő komoly amatőrök használják. Előnye az igény szerinti szabad bővíthetőség, megannyi kiegészítővel és objektívvel. Hátránya a mérete és a súlya, valamint az ára.

DSP

A Digital Signal Processor (digitális jelprocesszor) rövidítése. Elektronikus mikroprocesszor a digitális jelek valós idejű szerkesztésére. Egy DSP átvehet egy vagy több funkciót (pl. Autofókusz, JPEG tömörítés, Kapcsolódás).

Dual autofocus

A latin "hybrida" = félvér, korcs szóból ered. Az aktív és passzív autófókusz kombinált rendszere.

Duplex

Egy lemez mindkét oldala nyomtatott.

DV be/kimenet

A DV-be és/vagy kimenetet a kamkorder felvételeinek másolásakor és szerkesztésekor használhatjuk.
A DV-kimenet segítségével a digitális kamkorderrel készített felvételeket veszteségmentesen másolhatja át más digitális készülékre, pl. számítógépre, digitális videomagnóra vagy akár egy másik digitális kamkorderre. Javaslat: Ha digitális videokameráját egy DVD-felvevő DV-bemenetéhez csatlakoztatja (nem minden modell rendelkezik ezzel a funkcióval), felvételeit DVD-RAM-ra rögzítheti. Ezután az egyszerűbb és kényelmesebb összevágáshoz alkalmazhatja a "Lejátszási lista" funkciót. DV-bemenetre különösen akkor van szüksége, ha - miután megszerkesztette videofelvételeit egy számítógépen - a kész filmet a kamkorderével egy Mini DV-kazettára kívánja másolni.

DVD

Digital Versatile Disc. CD méretű lemez, mely kiváló minőségû digitális hang illetve videó anyag tárolására alkalmas.

DVD-R

Egyszer írható, de nem szerkeszthető DVD.

DVD-RAM

Akár 100000-szer újraírható DVD, amely a nagy adatráta alapján többek között lehetővé teszi az egyidejű felvételt és lejátszást. A felvett filmanyag szerkeszthető (vágható és áthelyezhető). Tokban vagy anélkül is használható.

DVD-ROM

Digital Versatile Disc. Sokoldalú digitális lemez. Szabványos CD-ROM, amely a normál CD-ROM-nál sokkal nagyobb kapacitású (körülbelül 9.4 GB).

DVD-Video

A DVD-Video - amellett, hogy nem használódik el, nem kopik - tökéletes élességű képet, kiváló hangzást, további változatos funkciókat kínál. A filmeket különböző nyelveken, különböző szinkronfeliratokkal élvezheti, további háttérinformációkat tudhat meg a filmforgatásról - az új adathordozóval mindez lehetséges, feltéve, hogy a filmipar ezeket az információkat előzőleg már felírta a lemezre.

DXP

A Digital Extended Processor (digitális bővített processzor) rövidítése. A Sony által kifejlesztett A/D konverterek és jelszerkesztők elnevezése

Dye-sublimation

Nyomtatási eljárás, amellyel féltónusos képeket lehet nyomtatni. Az eljárás során hő segítségével juttatják a szilárd festékanyagot a festékszalagról a papírra. Kitűnő képminőséget biztosít. Az Olympus CAMEDIA P-400 ID fotónyomtató 90 másodperc alatt készít el egy A4-es méretű nyomatot 314 dpi felbontással és 16.7 millió színnel.

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Square SQ1 Chalk White instant kamera 48 900 Ft Fuji Instax Square SQ1 Chalk White instant kamera
Fuji Instax Square SQ1 Glacier Blue instant kamera 48 900 Ft Fuji Instax Square SQ1 Glacier Blue instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle