Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Két új GPS készülék a WayteQ-től
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Kiemelt híreink
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a me...
2016. március 11. 15:27, péntek - hama.blog.hu

Az addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér mondást azok biztosan nem szeretik, akik iPhone-t vagy iPadot használnak; ezeknek a készülékeknek a belső memóriáját ugyanis nem lehet memóriakártyával bővíteni. Szerencsére azért van gyors megoldás arra az esetre, ha fogyóban a szabad kapacitás!

 

C

C2A

A magánszemélyek és a közigazgatás közötti elektronizált ügyintézés. A közigazgatási folyamatok legtöbbjének az internetre helyezésével megvalósítható a költséghatékonyan működő, szolgáltató állammodell. Például e-kormányzat, e-választás

C2C

Végfelhasználók közötti e-kereskedelem. Fogyasztók és fogyasztók közötti elektronikus üzleti kapcsolat. Például online apróhirdetés, aukciók

CA

Tanúsítványkiadó Központ. Digitális tanúsítványok kibocsátásával foglalkozó szervezet. Az elektronikus tranzakciókban harmadik félként vesz részt szolgáltatásával, igazolja a többi szereplő kilétét

Camcorder

MiniDV kamkordereknél lehetőség van arra, hogy az eredeti hangra utólag kiegészítő hanginformációt vegyünk fel zene vagy kommentár formájában.

CAMEDIA

Olympus digitális képalkotó termékek elnevezése.

CAMEDIA Master /CAMEDIA Master Pro

A CAMEDIA Master szoftver digitális képek és filmek egyszerű feldolgozását, szerkesztését, kezelését és nyomtatását teszi lehetővé. a szoftver képek összeillesztésére is képes, így panorámaképek készítésére is alkalmas. Az indexképek megkönnyítik az egyes képek keresését. A Pro verzió további előnyöket kinál: prezentációk készítését hangeffektusokkal és zenével, melyek filmként elmenthetőek; weboldalaknál használható HTML fotóalbumok készítésénél

Candela (Kandela)

A fényerősség mértékegysége (cd). 1 cd = 1/683W per szteradián.

Card drive

Általában egy vagy többféle memóriakártyával kompatibilis meghajtó. A számítógép és a memóriakártya közötti adatátvitelre szolgál.

Card reader/ writer

Memóriakártya fogadására alkalmas eszköz, amely a számítógépre csatlakoztatva adatátvitelre használható a memóriakártya és a számítógép között.

Cast

Mikor egy színből túl sok van egy képen, például túl sok sárga vagy piros. Gyakran előfordul nem megfelelő fehéregyensúly beállítás esetén.

CCD

A CCD az a képérzékelő, amely az objektívbe érkező fényt elektronikus jelekké alakítja át. A CCD-n található képpontok nagyságától függ a kamera vagy fényképező fényérzékenysége - minél nagyobb egy-egy elemi képpont a CCD-n, annál több fényt lehet vele befogni. Alapvetően a mozgókép rögzítésére alkalmas kamerák között 1 és 3 CCD-s rendszereket különböztetünk meg. Míg az 1 CCD-érzékelő esetében az összes színt ugyanaz a chip fogja be és dolgozza fel, addig a professzionális technológiából átvett 3-CCD-s rendszerben mindhárom alapszín, a piros, a zöld és a kék számára külön chip áll rendelkezésre. Így jelentősen megnő a felbontás, s ezáltal a legfinomabb színárnyalatok is visszaadhatók, és a képek kifejező mélységgel, valósághűen jelennek meg.

CD

(Compact Disk)
Digitális adatok tárolására kifejlesztett lemezformátum, amely alkalmas hang, videó illetve bárminemű adat tárolására. Csak olvasható.

CD Feltörés

CD audio-műsorszámok közvetlen másolása CD-ROM meghajtóról PC audiofájlba

CD Ripping

Adatok zenei CD-ről PC-re vagy memóriakártyára történő átmásolása. Ehhez speciális programokat, például Real Jukebox szoftvert használnak.

CD-R

Írható CD lemez. CD, amelyre adatok menthetőek (ha szükséges, több részletben), de nem törölhetőek. A normál 12 cm-es átmérő mellett 8 cm átmérőjű CD-k is léteznek.

CD-R/RV

A "CD-R" egy olyan CD lemezt jelöl, amelyre egyszer lehet adatot felvenni (írni), és később az nem törölhető.
A "CD-RW" olyan CD lemezt jelöl, amely az adatok írását és törlését többször is lehetővé teszi. Az ilyen jelöléssel (CD-R/RW) rendelkező eszközök mindkét funkcióra képesek, és mindkét adathordozót képesek felhasználni.

CD-ROM

Csak olvasható memória. Egy "csak olvasható" CD-ROM megközelítőleg 650 vagy 700 MB adatot tud tárolni, például képeket és szöveget

CD-RW

Újraírható CD lemez. Kompakt lemez, amely körülbelül 1000-szer írható újra. A normál 12 cm-es átmérő mellett 8 cm átmérőjű CD-k is léteznek.

Central Processing Unit.

A PC (személyi számítógép) központi processzora.

CF

A sanDisk által 1994-ben kifejlesztett újraírható és cserélhető memória- vagy funkciókártya. A SmartMedia és xD memóriakártya technológiától eltérően beépített vezérlővel rendelkezik. Az újabb CF II-es (CF/2) memóriakártyák 5mm, a CF I-esek csak 3,3 mm vastagok. (PCMCIA-kártyák/PC kártyák

Charger

Akkumulátortöltő

Chip

Az integrált árakörök általános elnevezése. Az egyes alkatrészeket (például tranzisztorok, diódák, ellenállások) a félvezető szilikon lapra integrálják.

CIE

Commission Internationale de l´Eclairage. Színmérésre vonatkozó nemzetközi szabvány. Ez az alapja a színdefinícióknak a DTP szabványban.

Cif

Common Intermediate Format (közös közvetítő formátum) mérete CIF PAL: 352×288 pixel, CIF NTSC: 352×240 pixel

Címlista lejátszása

Egyéni playlist-tel, azaz címlistával megadható a kiválasztott jelenetek lejátszásának sorrendje, akár digitális kameráról DVD-re átjátszott felvételekről, akár felvett tévéműsorok részeiről van szó. A lejátszásnál az összeállított jelenetek között törésmentes az átmenet.

CISC

Complex Instruction Set Computer. Processzor típus, amely egyéb szofver nélkül képes felismerni és végrehajtani nagyszámú összetett utasítást.

Click (Kattintás)

Egyrészt egy link aktivizálása az egérrel, ezen a módon juthatunk át a linkben hivatkozott webhelyre. Másrészt az online marketing egyik mutatószáma. Megadja, hogy egy adott hirdetésre hányszor kattintottak rá, függetlenül attól, hogy átjutva a hirdető oldalára teljesen be is fejeződött az oldal letöltése, vagy sem

Clik!

A Iomega cég által kifejlesztett miniatűr lemez 40 MB-os tárolókapacitással. Nem jelentett nagy áttörést a piacon.

Closest focus range

Az élességállítás legrövidebb távolsága.

CMYK

A cián, bíbor, sárga és fekete színek rövidítése; a képek nyomtatásakor használt tinták színei. Nyomtatás során különféle arányban keverve ez a négyféle tinta a színek teljes spektrumát képes létrehozni.

Codec

A Decompressor/Compressor (Kitömörítő/Tömörítő) kifejezés rövidítése. Algoritmus képek (fotók és filmek) és/vagy hangok tömörítésére és kötömörítésére alkalmas.

Color value size

Color value size a kép legvilágosabb és legsötétebb részei közötti elétérést mutatja.

Colour area

Az összes szín színárnyalatként történő előállítása, melyet minden eszköz (digitális fényképezőgép, monitor, nyomtató) hasonlóan ír le. A színtér a színmélységgel együtt változik.

Colour depth

A digitális fényképezőgépek és lapolvasók által maximálisan felvehető, vagy grafikus kártyák által maximálisan megjeleníthető színek száma. True colour megjelenítés elsődleges színenként 8 bites színmélységgel érhető el, ez 24 bites színmélységet jelent. Ebben az esetben egy pixelnek 256 bit áll rendelkezésre. RGB jel esetén ez harmadik kitevőre emelkedik, azaz összesen 256x256x256 =16.777.216 szín jeleníthető meg. Nagy teljesítményű lapolvasók, grafikus kártyák, stb. legalább 24 bites színmélységet biztosítanak.

Colour Night View

A kamerákon ezt a funkciót aktiválva színes éjszakai felvétel készíthető akár teljes sötétségben is. 0 lux esetén egy beépített LED fény vagy maga az LCD kijelző – kifordított állapotban – biztosítja a szükséges minimális megvilágítást. A képfrissítés azonban elmarad a szokásostól, így kameramozgás esetén a felvétel szaggatott lehet. Az egyszerű Night View funkció használatakor ez a probléma kevésbé jelentkezik, de a felvétel fekete-fehérben készül.

COM port

A számítógép soros csatlakozófelülete. Gyakran használják digitális fényképezőgépek és egyéb eszközök csatlakoztatásához számítógépre. ( USB)

Compact Flash (CF)

A legelterjedtebb digitális adathordozó (memóriakártya) melyet különböző kapacitással gyártanak. Mérete igen kicsi. Létezik Type I. és Type II. verziója, melyek leginkább csak vastagságukban különböznek egymástól. A Type I. foglalatot használó gépekbe nem illeszthető Type II. kártya, fordítva viszont igen.

CompactDisc

A Philips és a Sony közösen kifejlesztett adathordozója, melynél egy lézersugár segítségével történik a datok olvasása. Eredetileg zenei adatok hordozására szolgált, napjainkban azonban adathordozásra is használatos. A jövőben felváltja a DVD. Lásd: CD-ROM, CD-R, CD-RW.

CompuServe

Kereskedelmi adatszolgáltató rendszer, amely számtalan információt és fórumot kínál a témák végtelen variációjában. Számítógép, modem, és telefonvonal szükséges az igénybevételéhez.

Coolpix

A Nikon általános felhasználású digitális fényképezőgép modelleinek elnevezése.

Coolscan

Nikon márkájú szkennerek neve.

CPM

Az online és az offline médiaszakmában egyaránt használatos mutatószám. Egy médiaüzenet ezer főhöz történő eljuttatásának költsége.

CPU

Central Processing Unit. A PC (személyi számítógép) központi processzora.

CR-V3

3V lítium elem, 52 x 14 x 28 mm szabványméretű. Jelölése az Olympus-nál: LB-01E.

CR123A

3V lítium elem, 34 x 16.5 mm szabvány méretű. Amerikában DL123A-nak is nevezik.

CR2016

Szabványos 20 x 1,5 mm méretű, 3V feszültségű lítium elem. digitális fényképezőgépeknél kiegészítő áramforrásként alakalmazzák a dátum és idő mentésére.

CR2032

Szabványos 20 x 1,5 mm méretű, 3V feszültségű lítium elem. Digitális fényképezőgépeknél kiegészítő áramforrásként alkalmazzák a dátum és idő mentésére.

CRM

Ügyfélkapcsolatok kezelése. Az ügyfelet középpontba helyező vállalati filozófia informatikai eszközökkel való támogatása. Egy központi ügyféladatbázist kialakítva minden szempontból meg kell/lehet ismerni az ügyfelek igényeit, jellemzőit, így azok jobb kiszolgálásban részesülhetnek.

Cross-button

Speciális működtető elem. A nyomás helyét változtatva egyetlen gomb elég a különböző menük kiválsztásához vagy funkciók eléréséhez.

Csatlakozó saru

Különféle tartozékok, mint pl. vaku, derítőfény vagy mikrofon csatlakoztatási lehetősége. Megkülönböztetünk aktív (intelligens) és passzív csatlakozósarut. Egy aktív (intelligens) csatlakozósarun keresztül nemcsak a csatlakoztatott tartozék eszköz áramellátása biztosított, hanem kommunikáció is végbe megy a kamera és a csatlakoztatott külső eszköz között. Így pl. a kamera képes pontosan bemérni, milyen erősségű villanásra van szükség, és a vaku ennek megfelelően lép működésbe.

Csatolás (Attachment)

Az e-mail üzenetekhez mellékletként hozzácsatolt különböző típusú fájlok.

Csatornakereső funkció

A csatornakeresés során kijelölik a rendelkezésre álló TV-adók 12 folyamatosan aktualizált állóképét a főkép körül. A távvezérlőn keresztül azután kiválaszhatja az új főképet a megfelelő programmal.

CSTA (Computer Supported Telecommunications Applications)

A számítógépes telekommunikációs alkalmazások angol rövidítése. CTI-szabvány a komputer- és telekommunikációs berendezések gyártói számára, amelyet a Dialogic és a European Computer Manufactures Association (ECMA) kezdeményezett.

CT (Click Through)

Átkattintás. Az online marketing egyik mutatószáma. Megadja, hogy egy adott hirdetésre hányszor kattintottak rá oly módon, hogy átjutva a hirdető oldalára teljesen be is fejeződött az oldal letöltése

CTR (Click Through Rate)

Átkattintás arány. Az online marketing egyik mutatószáma. A Click/Click Through számok hányadosa. Megadja, hogy egy adott hirdetésre rákattintók közül mekkora hányaduk jut át oly módon a hirdető oldalára, hogy teljesen be is fejeződik az oldal letöltése

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Square SQ1 Chalk White instant kamera 48 900 Ft Fuji Instax Square SQ1 Chalk White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle