Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Ragadj meg minden lehetőséget! Canon EOS...
2014. február 21. 17:47, péntek - canon.hu

Az EOS 1200D ideális azok számára, akik először használják a DSLR rendszert. A Canon EOS Companion alkalmazással együtt olyan képeket készíthetsz, amelyek tségével emlékeidet még könnyebb és élvezetesebb feleleveníteni.

B

B2A

Az üzleti és a közigazgatási szféra közötti internetes tevékenység. Például elektronikus információszolgáltatás, adóbevallás, ügyintézés, közbeszerzés

B2B

Vállalatközi elektronikus kereskedelem. E-nagykereskedelem. Az internetnek köszönhetően létrejött újfajta üzleti modell, mely lehetővé teszi, hogy két vagy több vállalat elektronizált piactereken intézze kereskedelmi tranzakcióit.

B2C

Fogyasztói elektronikus kereskedelem. E-kiskereskedelem. Termékek vagy szolgáltatások interneten történő értékesítése a fogyasztók felé. E-boltok, e-áruházak, netplázák

Backend

Egy alkalmazásnak a háttérben futó, a felhasználó számára nem látható része.

Bajonettzár

Egy puska bajonettjéhez hasonlóan az ilyen rögzítéssel rendelkező objektívek egyetlen mozdulattal helyükre rögzíthetők. Ez a típusú objektív rögzítés legelterjedtebb a tükörreflexes készülékek körében.

Bájt (Byte)

8 bitből álló bináris adatcsomag. Egy bájt 0 és 255 között vehet fel értékeket. 256 szimbólumot tud ábrázolni, számokat vagy színeket. Számítástechnikai területen a nagyobb bájtméretet a 2 megfelelő hatványához tartozó betű-előtaggal jelölik. 1 Kilobájt = 1 KB = 1,024 bájt 1 Megabájt = 1 MB = 1,048,576 bájt 1 Gigabájt = 1 GB = 1,073,741,824 bájt 1 Tera-bájt = 1 TB = 1,099,511,627,776 bájt.

Banding

Magas fényérzékenység beállításokkal készült képek sötét részein gyakran előforduló képhiba. A fény- vagy színtámenetek sávokra esnek szét.

Banner

Banner csík, szalaghirdetés

Barit papír

A hagyományos fotópapírok gyűjtőneve. A műanyag bevonatú fotópapíroktól való megkülönböztetésre használjuk. Az elnevezés onnan származik, hogy a papír anyagú hordozó és a fényérzékeny réteg között egy szigetelő réteg található. Ennek neve barit-réteg.

Batch

A számítástechnikában ez a kifejezés a batch fájlszerkesztéshez tartozik. Ezek kis programok, melyek utasítások sorozatát hajtják végre automatikusan. Így lehetőség van a képfájlok csoportos átnevezésére, másolására, törlésére, stb. anélkül, hogy ezeket a müveleteket egyenként kellene végrehajtani.

Baud

A szó Baudot francia mérnök nevéből származik. Az adatátvitel mérésére szolgáló mértékegység (1 Baud = 1 bit/mp.): Például a "28.800 Baud" specifikáció azt jelenti, hogy az adatátvitel sebessége másodpercenként 28.800 bit.

BBS

Online olvasható (általában nyilvános) elektronikus faliújság vagy hirdetőtábla, ahol közérdekű információk helyezhetők el, illetve olvashatók bit Binary Digit

Beépített memória (Internal memory)

A fényképezőgépbe beépített memória. Nem cserélhető.

Beépített vaku

A fényképezőgépbe épített vaku automatikus vezérlésű.

Beeső fény mérése

Egyfajta mérési eljárás, mely a tárgyat érő fény mennyiségét méri. A mérés a tárgy előtt állva, a fényforrás felé nézve történik. A fényképezőgépbe beépített expozíció-mérővel ellentétben "reflektív fénymérést használ", és csak a tárgyról visszaverődő fényt méri.

Bérelt vonal (leased line)

Távközlési- vagy internetszolgáltatótól adatátvitel célra bérelt magánvonal. 0-24 óráig rendelkezésre álló, nagysebességű adatforgalomra alkalmas átviteli közeg, bérleti díja általában forgalomtól független.

Bináris (Binary)

Egy számrendszer neve, amely mindössze 2 számjegyet tartalmaz: 0-t és 1-et . Hasonóan a tíz számjegyes (0-9) decimális számrendszerhez, bináris számrendszerben a nagyobb számok a 0-k és 1-ek kombinációjával állíthatóak elő.

BIOS

Stands for Basic Input / Output System rövidítése, amely a számítógépek alapvető programját írja le.

Bit

Az információ legkisebb egysége. Értéke 0 vagy 1 lehet.
Pixeles képábrázolást alkalmazó fájl.

Bitmap

Digitális képek megjelenési formája, amelynél a számítógép memóriájában egy bit egy képpontnak felel meg a képernyőn vagy a nyomtatón.

Bitmélység (Bit dept)

Színmélység.

Bitsűrűség

A bitsűrűség annak a száma, hogy másodpercenként hány bináris számjegy tárolódik a hangból. Az MP3 fájlok esetében a bitsűrűség változó lehet, minél magasabb ez az érték, annál több információ áll rendelkezésre, ami jobb hangminőséget biztosít

BIX

Budapesti internet adatkicserélő központ. A különböző magyarországi internetszolgáltatók egymás közötti információáramlásának színhelye

Blackboard/ Whiteboard

Ez a két képeffektus a felvételeket csak fekete és fehér színek használatával készíti, így növeli a kép kontrasztját. Szövegek fotózására ideális.

Blende

Az objektíven található nyílás. Szabályozza az objektíven keresztül a gépbe jutó fény mennyiségét. Ez egy objektíven belül elhelyezkedő, kis lamellákból álló szerkezet, közepén nagyjából kör alakú réssel. A rés átmérőjét szabályozva csökkenthető, illetve növelhető a bejutó fény mennyisége.

Blooming

A zaj ellentéte; olyan képhiba, amely az újabb digitális fényképezőgépek többé-kevésbé megszüntetnek. A CCD különálló szenzorai közötti elektromos "túltöltődést" jelenti.

Bluebox

Televizíózásnál és filmkészítésnél használt eljárás. A színészek egy színes fal előtt állnak, amely általában kék. Később a kék területekre más hátteret helyeznek, azt a benyomást keltve, hogy a színészek például egy hegy tetején állnak, holott a stúdiót sem hagyták el.

Bluestitch

Bluestitch

Bluetooth

A Bluetooth rádiós adatátviteli szabvány segítségével vezeték nélkül továbbíthatunk adatokat különböző, egymástól kis távolságra lévő digitális készülékek között. Ennek előfeltétele, hogy a szóban forgó készülék Bluetooth-kompatibilis legyen, és megfelelő adapterrel rendelkezzen. Az adatforrás és a célállomás közötti távolság - a Bluetooth 2.0 szabványnak megfelelő eszközök esetén - legfeljebb 100 m lehet, az adatátvitel maximális sebessége pedig 12Mbit/s.

BMP

A Windows szabványos képállomány formátuma.

Bps

Bit per másodperc. Az egy másodperc alatt átvitt bitek száma: Modemeken és soros csatlakozófelületeken gyakran látható a bps rövidítés.

Bridge-Kamera

A "híd" fényképezőgép átmenetet alkot a kompakt és a tükörreflexes fényképezőgép között. "Tükörreflexes" keresővel rendelkezik, objektíve azonban nem cserélhető.

Browser

Segít katalogizálni és megtalálni az összes információt az Interneten.

Browser (Böngésző)

Internetes oldalak, honlapok olvasására használt szoftver. A két legelterjedtebb típusa a Netscape Navigator és az Internet Explorer

Buffer (Buffer memory)

Ideiglenes memóriatípus (RAM). Ideiglenesen itt tárolódnak a képek, mielőtt véglegesen mentésre kerülnek a tárolóeszközre. Ez a memóriatípus azért szükséges, mert a memóriakártyák felépítésük miatt lassúbbak, és nem tudják akkora sebességgel menteni a képeket, mint ahogyan a fényképezőgép rögzíti. A buffer memória sorozatfelvételek készítésekor különösen hasznos

Bug

Jelentése: programozási hiba. Javítással vagy a program kódjának újraírásával kiküszöbölthető. (Patch)

Bug-Fix

Szofverhiba megszüntetése másik program segítségével.

Burst

Sorozatfelvétel digitális fényképezőgéppel. Amíg az exponáló gombot lenyomva tartjuk, addig gyors egymásutánban készíti a felvételeket.

Bus

Különálló rendszereszközök (például mikroprocesszor, memória, stb.) közötti adatátvitelre szolgáló belső csatlakozófelület.

Byte

Az adatmennyiség mértékegysége. (1 byte=8 bit)

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Square SQ1 Chalk White instant kamera 48 900 Ft Fuji Instax Square SQ1 Chalk White instant kamera
Fuji Instax Square SQ1 Glacier Blue instant kamera 48 900 Ft Fuji Instax Square SQ1 Glacier Blue instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle