Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/fotomarket/html/inc/boxes/latestprodlist.php on line 54
A - Fogalomtár - FotoOnline - online fotómagazin
 
 
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kiemelt híreink
Brother - 3 év regisztráción alapuló gar...
2014. július 15. 21:10, kedd - brother.hu

A Brother minden termékéhez INGYENESEN kibővíti a garanciát, a weboldalon megtett regisztrációt követően.

A

A/D átalakító

Olyan eszköz, amely az analóg adatokat, jeleket digitálissá alakítja át (digitalizálja).

A3-as, A4-es, A5-ös papír

Szabványos európai papírméretek:
A3-as 297 mm x 420 mm.
A4-es 210 mm x 297 mm.
A5-ös 148 mm x 210 mm.

AAC

Advanced Audio Coding (AAC) szabványosított hangtömörítési eljárás, amelyet a Dolby, a Fraunhofer (FhG), az AT&T, a Sony és a Nokia közösen fejlesztett ki és a Moving Pictures Experts Group csoprotnak 1997-től nemzetközileg elfogadott szabványa lett. Az MPEG-4 formátum tartalmazza a természetes hangok kódolására az Advanced Audio Coding algoritmusokat.

AAC (Advanced Audio Coding)

Az AAC az Advanced Audio Coding rövidítése (MPEG-2 esetében). Hatékony szerzői jogvédelemmel rendelkező, minőségileg magas értékű digitális tömörítési módszer. Az MP3-hoz képest az AAC tömörítésű hanganyagoknak a kisebb tárhelyigény mellett jobb a hangminősége.

Ac adapter

Ennek segítségével lehet a digitális fényképezőgépet hálózati csatlakozóaljzatra csatlakoztatni

Adatbányászat ( Data Mining)

Olyan eljárások és módszerek összessége, melyek segítségével feltárhatók a vállalatoknál felhalmozódott adatok közt rejlő, korábban ismeretlen összefüggések, rejtett trendek, szabályszerűségek. Célja, hogy az így nyert információt üzleti előnyök, sikerek megalapozására, a döntéshozatal támogatására fordíthassák

Adatfolyam (Bitstream)

A Bitstream a sokcsatornás audioadatok külön csatornákba történő dekódolása előtt használt digitális formátum.

Adatráta

Meghatározott időegység alatt átvitt adatmennyiség (Mbit/s). Minél magasabb ez az érték, annál jobb az átvitt kép minősége. 5-6 Mbit/s-os sebességnél a képminőség az analóg programokéval megegyező. Az adott műsor szolgáltatója által alkalmazott adatrátától is függ, hogy egy merevlemezes rögzítőn a felvétel mekkora helyet igényel. A 80 GB-os terület a merevlemezen kb. 45 órányi anyag felvételére elegendő. Ha azonban a felvenni kívánt műsorok adatrátája alacsony, akkor akár 80 órányi felvétel is készíthető.

Adattárház (Datawarehouse)

Adatok szervezett gyűjteménye, mely a vállalati adatok üzleti információvá alakításával információkinyerési és döntéstámogatási célokat szolgál

Adatvédelem (Data security )

Mindenféle hosszútávú adatvédelemre és adattárolásra vonatkozó intézkedések gyűjtőneve.

Add-on/ Add-in

Kiegészítő egy programhoz, mint például az Excel vagy a Word. Növeli a rendelkezésre álló funkciók számát. A kiegészítéseket a felelős szoftvercég vagy más cégek terjesztik

Additiv színkeverés (Additive colour mixing)

A három additív alapszín (piros, zöld és kék) összekeverésén alapuló színrendszert ír le. A színes tévék és a számítógépek képernyői az additív színkeverés elve alapján működnek.

ADPCM

ADPCM (Adaptive Differential PCM) Olyan eljárás, amely során a digitális audioadatokat tömörítik, így kevesebb helyet foglalnak el a tárolásnál, viszont a lejátszás előtt egy ADPCM - decoder segítségével ismét vissza kell alakítani a tömörített adatokat az eredeti PCM - adatokká. A mintavételezési frekvencia csökkentésével több szabad helyet nyerhetünk a tároló médiumon, pl. egy CD-n.

ADS (Asymmetric Digital Subscriber Line)

Aszimmetrikus digitális előfizetői vonal. A telefonkábelen történő internethozzáférés új módja. A vezeték előfizetői szakasza a távközlési szolgáltató épületébe érve nem a lassú, beszédátvitelre optimalizált telefonközpont felé megy tovább, hanem rögtön a nagysebességű internetszolgáltatást biztosító berendezés fogadja az adatforgalmat. Folyamatosan rendelkezésre álló szolgáltatás, nincs telefontarifa, a szolgáltatás havidíjas. Aszimmetrikus, mivel a felhasználó felé a visszirányú forgalomnál gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé.

AE

Az automatikus expozíció rövidítése. A fényképezőgép expozíciós érzékelője megméri a tárgy fényességét, és automatikusan kiszámítja az expozíciót.
Általában háromféle AE program közül választhatunk: Program AE, Blende Prioritású AE és Zársebesség Prioritású AE.

AE zár (AE Lock)

Automatikus expozíciós zár. Miután a fényképezőgép egyszer már kiszámította az AE értékeket, az AE zárat bekapcsolva rögzíthetők ezek a beállítások.

AEB

Automatikus expozíció Bracketing

AF

Automatikus fókusz. Ez a funkció automatikusan fókuszálja fényképezőgép lencséjét. Autofókuszként is ismert.

AF keret

Autofókusz keret. Ez a keresőben látható célzókeret a képnek azt a tartományát jelzi, amelyre a készülék az automatikus élességállítást (autofókusz) alkalmazza.

AF lencse

Autofókusz lencse. A fényképezőgép autofókusz funkciója számára kifejlesztett lencsékre használt kifejezés.

AF mérőmező

Pont vagy terület a képen, ahonnan az autofókusz rendszer adatokat kap az élesség beállításához

AF segédfény

Ez egy kis lámpa vagy lézer fényforrás, amely az élességállítás közben rövid időre felvillan és megvilágítja a fókuszáláshoz szükséges sötétebb területet. A segédfény hatótávolsága is korlátozott, leginkább 2-3 méter távolságra hatásos, az erősebbek esetleg 5-7 méterig nyújthatnak segítséget.

AF zár

Autofókusz zár. Ha a fényképezőgép egyszer már fókuszba állította a lencsét, az AF zár bekapcsolása arra a távolságra fókuszálva tartja azt.

Affiliate

Az internetes marketing egyik formája, ahol egy website birtokosa jutalékot fizet partnereinek, ha a partner oldalán lévő linkre kattintva jut át egy látogató az adott weboldalra és ott fizetős ügyfél lesz belőle

Ai AF

Artificial intelligence Auto Focus. A Canon által kifejlesztett kettős autofókusz rendszer.

Aiff

AIFF (Audio Interchange File Format) Az Apple által kidolgozott digitális audio formátum, melyet a Macintosh számítógépeken használtak először.

Akkumulátor (Battery)

Burkolattal ellátott akkumulátor, amely a fényképezőgép, külső vaku, és egyéb eszközök áramellátását biztosítja.

Akkupack

Hordozható, külső burkolattal ellátott akkumulátor: Áramforrásként használható az egyes eszközök működési idejének meghosszabbítására (pl. fényképezőgép, vaku).

Aktív AF

Egyfajta automatikus fókusz eljárás, ahol infravörös fénysugarat, ultrahangot, vagy más hullámot bocsát a fényképezőgép a tárgyra. A visszavert sugarat vagy hanghullámot érzékeli a fényképezőgép, és a fókusztávolság kiszámításához használja.

Aktív rendszerszabályzás (Active System Control)

A videojelet és a kontrasztviszonyt egymáshoz igazítja. Az Active Light Controllal együttműködve a kontraszt és a részletek élessége még tovább javítható.

Aktív világításszabályozás (Active Light Control)

A háttérvilágítást a bemeneti jel fényerő-értékeihez igazítja és így a hagyományos LCD-készülékekkel szemben 1,4-szer jobb fényerő­értéket tesz lehetővé.

Algoritmus

A feldolgozó vagy munkavégző utasítások készlete, melyek nagy pontosságuk miatt függetlenül végrehajthatóak egy mechanikus vagy elektronikus eszköz segítségével. Algoritmusok például az összeadás és a kivonás, stb. Ide tartoznak még a programozási nyelvekben található utasítások is. Az algoritmusok segítségével a számítógépek meg tudnak oldani bizonyos problémákat. Képszerkesztésnél az algoritmusokat a képek módosításánál használják, például 3-D kocka algoritmus.

Aliasing

A tárgyak átlós vonalain megjelenő kiálló pixelek. Ennek oka, hogy minden grafikát különálló pixelek alkotnak. A simítás a szomszédos pixelek kontrasztértékeinek újraszámításával csökkenti ezt a nem kívánt hatást.

Állókép (digitális képmemória)

A digitális képmemóriával bármely képet bármikor megállíthat, így pl. egy feliratot könnyebben lejegyezhet.

Állókép album (Slideshow)

Az állókép album funkcióval videofelvételeiből egyfajta diafilmet (slide show) állíthat össze, ehhez digitális képeket vagy a készített videofelvételből kivett képeket használhatja fel. Alapbeállításban minden kép 5 másodpercig (az idő megválasztható) tekinthető meg.

Állóképkészítés

Egy kamkorder segítségével nem csak mozgóképeket, azaz videó felvételeket készíthet, hanem állóképeket is, melyeket fényképként ki lehet nyomtatni. Kamkordertől függően az állóképek kazettára, memóriakártyára, pl. SD-kártyára vagy multimédiakártyára kerülnek. Egy megfelelő szoftver vagy adapter/olvasóeszköz (pl. SD-kártyához való BN-SDCAPE) és USB kábel segítségével a memória kártyán lévő állóképek átvihetőek számítógépre, melyek később tetszés szerint szerkeszthetők vagy felhasználhatók.

Állvány (Tripod)

Fényképezőgép stabil rögzítésére szolgáló támaszték. Kifejezetten hasznos lassú expozíciós idejű képek készítése esetén, ahol a fényképezőgép bemozdulása elkerülendő. A legtöbb állvány háromlábú, de a szakértők jobban kedvelik a kisebb, de kevésbé stabil botállványokat.

Állvány fej

Az állvány lábaira csatlakozik, és a fényképezőgépet rögzíti helyén. A tányéros és a golyós típusú fejek lehetővé teszik a fényképezőgép tetszőleges szögben történő beállítását.

Álsztereó (Joint Stereo)

Dinamikusan (frame-ről frame-re) választja ki a tömörítési eljárást - ezzel jobb minőséget és kisebb fájlméretet lehet elérni. A joint-stereo kódolásnál a két csatorna közötti redundanciák kiszűrésével érhető el nagyobb tömörítési arány (a fejlesztők reményei szerint) érezhető minőségromlás nélkül.

Általános interfész

CI (Common Interface) Modulok (Pay-TV dekóder - Smart kártya, Multimédiás alkalmazások, SD-memóriakártya) csatlakoztatására szolgáló univerzális port a -set-top-box-on.

Altavista

Széles körben ismert kereső program az Interneten.

Alulexponált

Ha az alkalmazott expozíciós érték kisebb a megfelelő értéknél, akkor a kép sötét lesz, és alulexponáltnak mondjuk.

Analóg

A digitális ellentéte. Az analóg adatok egyértelműen meghatározott lépések nélkül kapcsolódnak egymáshoz. (Például egy szivárvány színei nyilvánvalóan nem választhatóak szét

Analóg -digitális konverter (ADC)

Analóg-digitális konverter. Analóg információt digitális adattá átalakító hardver eszköz.(AD-konverzió).

Analóg bemenet

Az analóg bemenet akkor fontos, ha régi analóg videókat, például VHS­felvételeket digitális felvételekké szeretne átalakítani. Az előny nemcsak a felvételek tartósságában és a digitális kazetták helytakarékos méretében van, hanem elsősorban az analóg felvételek minőségének javításában. Emellett a digitális felvételek esetében rendelkezésére áll a digitális - számítógépes - utófeldolgozás minden lehetősége.

Analóg síkfilm-rendszer (Large format)

A filmalapú fotózásban használt legnagyobb filmméret. A hagyományos képméretek 4 x 5 és 9 x 12 cm. Ezekre a méretekre speciális - legtöbbször technikailag egyszerű (elektronika nélkül) majdnem manuális beállítású - fényképezőgépek (neve precíziós vagy Field fényképezőgép) állnak rendelkezésre.

Analóg-digitális átalakítás (AD conversion)

Analóg-digitális átalakítás. Az analóg jelet (például egy fotó) számítógépes feldolgozásához először digitalizálni kell (adott matematikai formátumú bináris adattá kell alakítani). A képeket általában digitális féyképezőgép vagy lapolvasó segítségével digitalizálhatjuk

Angle of view

Látószög: A látható kép mérete adott gyújtótávolság esetén. A rövid gyújtótávolság nagy látószöget biztosít, így nagyobb területet lehet lefotózni, mint nagy gyújtótávolsággal, ahol a látószög keskeny

Aperture

Az objektív mögött található mechanizmus, mely a fényképezőgépbe jutó fény mennyiségét szabályozza. A rekesznyílás nem csak a kép fényerejére van hatással, de a mélységélességet is szabályozza. A legtöbb fényképezőgép fényrekesszel rendelkezik, amely szabadon beállítható az előre megadott értékeknek megfelelően

APO lencse

Apokromatikus lencse. Olyan csúcsminőségű lencse, amely alacsony fényszóródású optikai üvegből készül, a színeltérés nagymértékű csökkentése érdekében.

Apple

Az 1970-es években garázsvállalkozásként indult, a szokásos amerikai siker sztorit véghezvivő, ma nagyra becsült és jól menő vállalat. Az Apple I és Apple II gépekkel óriási sikert aratott, majd az igazi áttörést a Macintosh jelentette. Gépeit a világ minden táján kedvelik stílusuk, egyszerű használatuk, valamint stabilitásuk miatt. Magyarországon napjainkban kezd egyre nagyobb teret hódítani, ami elsősorban a Mac OS X operációs rendszer népszerűségének, illetve fejlettségének, másodsorban pedig a korábbinál kedvezőbb áraknak köszönhető.

Apple Lossess

Apple Lossless (M4a) Az Apple cég Apple Lossless Encode (ALE) nevezetű veszteségmentes tömörítési eljárása az MP3-hoz képest 4-5-ször nagyobb fizikai méretű (800-1000 kbps), de lehetővé teszi a tömörített adatból az eredeti adatok pontos rekonstrukcióját így gyakorlatilag CD-minőségű jelet kapunk. Az ebben a formátumban kódolt másolás védelem nélküli hanganyagok az M4a kiterjesztést kapják.

Apple Talk

Macintosh számítógépeknél használt hálózati protokoll.

APS

A továbbfejlesztett fotórendszer Replica Handbags (Advanced Photo System) kifejezés rövidítése. IX240 típusú filmet alkalmazó rendszer. A filmszalag két szélén elhelyezkedő mágneses sávok a film és az előhívó közötti jobb kommunikációt szolgálják. Minden tekercs egy műanyag tokban helyezkedik el, ami egyszerű betöltést tesz lehetővé.www.replicahandbagssales.com

Do you have a favorite casino in Australia?

There is no shortage of the best woo casino in Australia, but if we had to pick just one, it would be the Woo Casino. This casino has everything you could ask for, from luxurious accommodations to the exciting gaming action.

APS (Advanced Photo System)

Érdekes film- és fényképezőgép-technológia. Az APS 3 nyomtatási formátumot tesz lehetővé (ilyen a panoráma), továbbfejlesztett fotókidolgozást és számos tárolási, valamint sokszorosítási funkciót biztosít.

ARAS-réteg

A tükröződés- és elektromos feltöltődésmentes bevonat csökkenti a fényvisszaverődéseket és a porképződést, mely által még erős környezeti fénynél is kontraszt-gazdag képet biztosít.

ASCII

Amerikai kódszabvány, mely az információközlésre vonatkozik. 128 szimbólum (betűk, számok, írásjelek és speciáis szimbólumok, kivéve a kettős ékezeteket) leggyakrabban használt bináris kódja . Lehetővé teszi a hibátlan adatátvitelt szoftver és hardver között. Az ASCII-kód egy bájt első hét bitjét alkalmazza. Az első 32 szimbólum vezérlőjelként használatos, például nyomtató vezérlésére.

ASIC chip

Adott alkalmazás számára készített chip. Fényképezőgépeknél a rögzített képadatok gyors fedolgozására alkalmazzák.

ASP

Alkalmazás-szolgáltató. Lényege, hogy az ügyfeleknek nem kell beruházniuk szoftverekbe, rendszerfejlesztésbe, üzemeltetésbe, hanem havidíj ellenében az ASP szolgáltatótól bérlik az üzletmenethez szükséges alkalmazásokat

ATA

AT csatoló. Csatlakozófelület merevlemezek számára

ATA Flasch Memórikártya

Helytakarékos, integrált (beépített) plug-in memóriakártyák.

Átlagoló fénymérés (Average Metering)

Speciális expozíció mérési módszer, amely az átlagos fényerősséget méri a kép teljes területén.

ATM

Bankjegykiadó automata

Atom

Az Atom egy XML-alapú dokumentum formátum és HTTP-alapú protokoll (Atom Publishin Protocol), amit weboladalak, illetve felhasználói programok webes együttműködésére fejlesztettek ki. Főleg a weblogok és a hírportálok használják. Az RSS különböző verzióiból származó tapasztalat alapján született meg. A kritikusai szerint pusztán további zűrzavart keltett. Ma már a legtöbb oldal mind az RSS, mind az Atom feedet támogatja.

ATP

Önállóan megkeresi és tárolja a fogható adókat.

Audible

Védett mp3 formátumban rögzített hanganyagok jelölésére szolgál, hangoskönyvek léteznek ebben a formátumban. (www.audible.com

Audio kereső menü

A CD-R/RW-n található MP3-as adatok könnyebb elérése érdekében ez a menü minden információt megjelenít a képernyőn. Ha MP3-as adatok kerültek rögzítésre, úgy hogy például az előadó nevét is, tartalmazzák akkor ez is, megjelenik a képernyőn.

Auto exposure

Expozíció-kompenzáció: A fényképezőgép automatikus expozíció beállításának manuális módosítása különleges hatások eléréséhez és speciális témák esetén használatos.

Auto flash

Villantási üzemmód, melynél a fényképezőgép szükség esetén automatikusan aktiválja a vakut. Az alapbeállítás szerint gyenge fényviszonyok között aktiválja a vakut, erős fénynél viszont nem villant

Autofocus

A fényképezőgép képes automatikusan beállítani az élességet.

Autofókusz ( AF)

Automatikus élességállítás. Alapvetően két fő AF módszer létezik: az élesség érzékelő módszer (vagy passzív autofókusz) általában CCD-t alkalmaz, és kiértékeli a kontraszt mértékét vagy a fáziskülönbséget a képen. A távolságmérés (vagy aktív autofókusz) (infravörös) fényt és szenzort alkalmaz háromszögeléses módszerrel. Más esetben a fényképezőgép alkalmazhat ultrahangot (szonárt), ekkor a digitális jel visszaérkezési időtartamát méri. Ezt az adatot egy mikroprocesszor távolsági információvá alakítja, így válik lehetővé az objektív automatikus élességállítása

Autófókusz segédfény

Egyes fényképezőgépek AF segédfényt alkalmaznak, amely gyenge fényviszonyok között a téma megvilágításával segíti a normál automatikus élességállítást. Ily módon a passzív AF rendszer (például kontraszt-érzékelő / fáziskülönbség-mérő módszer) meg tudja határozni a megfelelő fókuszbeállításokat – akár sötét környezetben is.

Automatic Program

Ebben az üzemmódban a rekeszérték és a zársebesség beállítása a fényviszonyoknak megfelelően automatikus. A legtöbb fényképezőgépen "P" jelöli.

Automatikus kikapcsolás

Állj üzemmódban a készülék rövid idő után automatikusan kikapcsol, ha semmilyen funkciót nem használunk. Ez meghosszabbítja az elemek, illetve az akkumulátor élettartamát, valamint a készülék működési idejét.

Automatikus kontrasztszabályozás (CATS)

A kontrasztot automatikusan a környezeti viszonyokhoz igazítja, ami optimális képet biztosít.

AUX bemenet

A hátsó AUX-aljzathoz olyan külső audio műsorforrás csatlakoztatható, mint például egy hordozható DVD-lejátszó.

AV

Az "Aperture Value", azaz a blendenyílás értékének rövidítése.

AVI

A váltottsoros audiovizuális (Audio Visual Interleaved) állomány rövidítése. A videoállományok egyik formátuma, amely csak megfelelő videolejátszó szoftver (mint a Windows Médialejátszó) segítségével, vagy az ilyen szoftverrel gyárilag rendelkező asztali DVD-lejátszóval olvasható. Az állomány az "avi" kiterjesztést használja.

AVLS

(Auto Volume Limiter System) Az Auto Volume Limiter System (Automatikus hangerő-korlátozó rendszer) csökkenti a fejhallgató hangerejét, így megelőzi a zene kihallatszásából eredő kellemetlenségeket és a szomszédok zavarását

AWB (automatikus fehéregyensúly)

Az 'Auto White Balance' (automatikus fehéregyensúly) rövidítése. Olyan eljárás, amelynek során a kamera az aktuális motívum színhőmérséklete alapján automatikusan meghatározza a fehér szín értékét. Ezáltal a felvett színek úgy jelennek meg, ahogy azokat az emberi szem is érzékeli.

Azonosító (Azonosító)

Egy felhasználónév/jelszó pár. Egy (általában több felhasználót kiszolgáló hálózati) számítógépbe történő belépéshez szükséges felhasználónév és jelszó, melynek birtokosa hozzáfér az őt megillető erőforrásokhoz és szolgáltatásokhoz

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle