Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínála...
2014. február 23. 15:21, vasárnap - Perfact Kiadó

A Perfact Kiadó fotóskönyvei ezentúl elérhetőek webshopunkban és üzleteink polcain is.

Fotosketcher v1.2

2008. március 07. 21:18, péntek - Budai Péter - FotoOnline.hu
Fotózásról A-Z-ig » Fotóprogram leírások Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Photoshop plugin helyett valami nagyon hasonlót, mégis egészen mást tartogattunk a hétre. A fényképekből rajzot generáló plugineknek se szeri, se száma, és mi is bemutattunk már néhány ilyen programot. Ezek közös ismérve, hogy nem csak fantáziánkat és kreativitásunkat, de pénztárcánkat is megterhelik. Nos, a most sorra kerülő FotoSketcher nem ilyen, hiszen ingyenes.

Sajnos, ha egy szoftverért nem kell fizetnünk, akkor jó eséllyel nem is sokat ér. Főként a fotószerkesztő pluginekre, és programokra igaz ez. Baráti társaságok, unatkozó programozók munkái ezek, akik képtelenek annyi energiát, időt és pénzt beleölni a fejlesztésbe, mint egy profi programozó csapat. Azért vannak kivételek, elég csak a népszerű GIMP-re gondolnunk. Reméljük a FotoSketcherről is ez lesz a véleménye mindenkinek, aki kipróbálta.

A különálló kis szoftver David Thoiron munkája, akinek honlapjáról térítésmentesen letölthetjük az alig 1 MB-os telepítőfájlt. A telepítésre nem térnék ki. Egyszerű, mint a karikacsapás. Befejeztével a szoftver ikonja megjelenik asztalunkon és már indíthatjuk is.

A FotoSketcher nagyon gyorsan betöltődik, a megjelenő ablak pedig könnyen átlátható. Mindössze egy nagy, kettéválasztott előnézeti képet kapunk, alul egy zoom csúszkával, fent pedig három menüvel (File, Edit, Help).

 

 

Az előnézeti ablak bal oldalán látjuk az eredeti, jobbján a módosított képet. A File menü három opciót rejt. Értelmezésük nem lehet gond egy kezdő programhasználó számára sem, de azért soroljuk fel őket:

Open picture: kép megnyitása.
Save Picture: elkészült kép mentése.
Quit: kilépés a programból.

Miután megnyitunk egy képet automatikusan felugrik egy ablak is, amelyen elvégezhetők a rajzhatáshoz szükséges beállítások. A programozó még arra is gondolt, hogy az ablak eltakarja a nézőképet, így félig áttetszővé tette.

A beállítások ellőtt érdemes meghatároznunk a nézőkép méretét. Ehhez az alul található zoom csúszkát használhatjuk. A nézet 0,01-10 nagyítások között változhat, ahol az 1x érték jelenti a fotó eredeti méretét. A zoom beállítás a bal oldali, eredeti képre és a jobb oldali módosítottra is egyformán hatással lesz. Bármelyik nézőképet az egérmutatóval megragadva, majd arrébb húzva, szabadon görgethetjük az ablakban.

 

 

De térjünk vissza a megjelenő, félig átlátszó paraméter ablakhoz, amit egyébként az Edit/Change Parameters menüponttal kapcsolhatunk ki és be. Három csúszka és három jelölőnégyzet található rajta, plusz egy Sketch it! gomb, amellyel beállításaink véglegesíthetők.

 

Az Edge threshold csúszkával állítható be, hogy az élek közül mennyi szerepeljen a rajzban. Alacsony értéken tartva vastag éleket és sötét képet kapunk, jobbra tolva viszont finomabb rajz hatást, több részlettel. Ha kifejezőbb, erős kontrasztú képet szeretnénk, állítsuk alacsony szintre! Ez egyben a színeket is eltünteti a képről.

A szoftver azt ajánlja, hogy a módosítás előtt lágyítsuk egy kicsit a fotót, mert a túl éles képen zavaró, cakkos élek és képzaj is megjelenhet a rajz hatásban. A kissé elmosott fotónál finomabbak a vonalak. Ezt az Edit/Blur Original Image menüponttal tehetjük meg. A lágyítási parancs többször is kiadható.

 

 

 

Az Edge intensity csúszka az élek, és egyben az egész kép világosságát befolyásolja. Balra tolva világosabb éleket és részleteket, jobbra húzva sötétebbeket kapunk. Ha a képen túl sok részlet kiég, érdemes magasabb értéken használni.

 

 

Végül a Color intensity a színek erősségét befolyásolja. Alacsony értéken lágy, pasztel színeket, vagy monokróm ceruzarajzot kapunk. Magas szintre állítva a csúszkát erőteljes, telített kép lesz a jutalmunk.

 

 

Az előbb már volt szó az élek lágyításának fontosságáról. Az Edit/Blur Original Image menüpont mellett a Smooth Edges négyzet bejelölésével is finomabb vonalakhoz jutunk.

Az Add Paper Texture kissé durva papírtextúrát ad a fotóhoz, ezáltal egy kis érdességet visz a végeredménybe.

Utolsó jelölőnégyzetünk az Add Cutout Effect, amely vastag, fehér keretet varázsol a rajz köré, jobban kiemelve így a lényegi képelemeket.

A nézőképeken sajnos nem láthatjuk folyamatosan a módosítások eredményét, ha egy beállítás után kíváncsiak vagyunk a hatására, minden esetben a Sketch it! gombot kell használnunk és a szoftver újra kiszámolja a képet. Az mondjuk jó hír, hogy mindezt elég gyorsan teszi. Egy átlagos sketch-pluginnál jóval gyorsabban dolgozik, még nagyobb képek esetében is.

A végén pedig nincs más hátra, mint, hogy elmentsük a kész képet a File/Save Picture menüpont segítségével.

A Fotosketcher v1.2 egyszerű,de jól használható kiegészítő szoftver lehet azok számára, akik szeretnék egy kicsit másként láttatni fotóikat és nem feltétlenül fizetnének ezért súlyos ezreket. Egyedüli hátránya talán az, hogy a kevés beállítás miatt csak korlátozott számú rajzeffekt hozható létre. Magyarán egy idő után megszokott és unalmas lehet az fajta rajzszerűség, amit kínál. Ettől eltekintve, mivel kicsi, könnyen feltelepül és gyors, mindenkinek érdemes kipróbálnia.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Silicon Power CF 32GB 400x memóriakártya 13 690 Ft Silicon Power CF 32GB 400x memóriakártya
Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle