Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Két új GPS készülék a WayteQ-től
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
A piacon elsőként egy színes Nikon model...
2012. március 30. 12:52, péntek - Nikon, Amszterdam, Hollandia

A Nikon a piacon elsőként egy színes modellel bővíti digitális tükörreflexes fényképezőgépeinek termékcsaládját. A népszerű digitális tükörreflexes D3100 modell 2011. szeptember 22.-től egész Európában kapható lesz. Panasonic DMC-FX9 gépteszt

2006. február 16. 07:07, csütörtök - SG.hu
Tesztek » Fényképezőgépek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Újabb ultra-kompakt fényképezőgép került hozzám tesztelésre a Panasonic FX9 személyében. Én alanyi jogon juttatnék el mindenkinek egy ilyen gépet, hiszen a remek képminőség, az ízléses design és a gép sokrétű funkciói egy igen hasznos és szórakoztató útitársat takarnak mindenki számára - legyen akár profi fotós vagy hétvégi kattintgató az illető!

Külső kialakítás

Azt hiszem, nyugodt szívvel mondhatom, hogy a gép szép. Talán a legszebb, amit ebben a kategóriában láttam. A tesztpéldány kellemes cseresznye-bordó színben pompázott, ami remekül állt neki. Elérhető még fekete, ezüst és kék színekben a gép, de nem bántam, hogy nem ezüst színűt kaptam. A forma, a váz anyaga, a külső díszítések, a kapcsolók mind egy szálig átgondolt és nagyszerű tervezői munkáról tanúskodnak. Számomra kellemesebb kinézete volt a gépnek a Canon Ixus 700-nál is. A gépváz itt is teljesen fémből van, de még az audio-video ki és bemeneteket takaró ajtó is ebből az anyagból készült (sajnos az akkumulátor fedele már műanyag).

 

Kezelőszervek

A menüvezérlő, bekapcsoló és exponáló gombokon kívül csupán három egyéb kapcsolót találunk a vázon, ezek méretével nem volt semmi gondom. A menü-vezérlő gombok mérete és billentése is megfelelő, akár az exponáló gombé. A módtárcsa vízszintesen türemkedik ki a vázból, helyet szinte alig foglal, mivel csak egy kis része látszik, a többit elrejti a váz. Eleinte nagyon nem tetszett ez a megoldás, de a gépet nyüstölve nagyon megkedveltem és végül már fejből, akár a zsebemben is át tudtam állítani a készüléket a megfelelő üzemmódba, soha nem tévesztettem el, mindig kézre állt a tárcsa. A gép tetején találjuk a kétállású bekapcsoló gombot és a rázkódáscsökkentő rendszer kapcsolóját. Alapjában véve igazán megkedveltem a gép vezérlését, ezen a téren jó pont a Panasonicnak!

 

Kijelző

A gép hátoldalát lényegében uralja a hatalmas 2.5"-os képátlójú kijelző, ami még a laikusokból is elismerő hümmögéseket vált ki. A minőségére nem lehet panasz, a fényereje és a felbontása is megfelelő kép vetítésére alkalmas. Mivel a kijelző szinte kitölti az egész hátoldalt, így átnézeti keresőt ne is keressünk a vázon. Ebben a kategóriában véleményem szerint nincs is rá szükség, ráadásul az LCD fényerejét egy gombnyomással felerősíthetjük, ha a fényviszonyok szükségessé teszik.

Menürendszer

A menüt megnyitva a szokásos színes-szagos Panasonic menü fogadott. Mentségére legyen mondva, hogy ennek a gépnek a menüje már nem tartalmaz fotósok számára is megfejthetetlen opciókat. Használata nagyon hamar elsajátítható és megfelelően gyors. Az OK gombot a jobbra nyíl helyettesíti, amit gyorsan meg lehet szokni, egy probléma adódik az egyéb vezérlőgombokon edződött kezek számára: az iránygombok között elhelyezett kapcsoló aktiválja a menüt, és amíg nem szokjuk meg a jobbra nyíl használatát a műveletek végén, akkor akaratlanul a Menü gombot nyomjuk meg, ezzel kilépve a menüből. Nem egetverő probléma, rövid ismerkedés után megszokható, csupán a szűz kezek fognak vele hibázni az első napokban eleget.

 

 

Beállítások, üzemmódok

Teljesen automata gépről lévén szó, komolyabb, manuális fotómódokat nem találunk a gépen, de nem is hiányoznak ebből a kategóriából. Félautomata módban a gép ISO érzékenységét (ISO80-ISO400), ötféle fehéregyensúlyt, az autofókusz működését, a képek oldalarányát (4:3, 3:2, 16:9) illetve az expozíció korrekciót állíthatjuk be. A gép a záridőt 1/2000 és 1/8 mp között, míg a rekeszértéket F2,8 és F8 között választja ki. (éjszakai tájkép módban lehetőség van 15, 30 ill. 60 másodperces expozícióra is) Simple módban (ez a teljesen automata üzemmód) a gép menüje is egyszerűbb lesz, csupán a képek méretének változtatására (van e-mail méret is!) van lehetőségünk. Scene módban majdnem húsz különböző témát ajánl fel a Panasonic menüje, amiben a hozzá nem értők is megtalálják az adott pillanathoz beállított fotómódot.

Speciális funkciók

A 4:3-as oldalarányú képektől különböző aránypárok beállításának nem sok értelmét látom, hiszen a gép ezt csak a felbontás csökkentésével (levágja a képeket) éri el. Akik egy kicsit is foglalkoznak otthon a készített fotókkal, azok inkább vágják meg a képeiket saját kezűleg, attól függően, hogy 16:9-es TFT monitoron illetve 3:2-es arányú papírképen szeretnék azokat nézegetni. A képstabilizátor már alap felszereltségnek számít a Panasonic gépeknél, ezzel a Panasonic az egyetlen a fényképezőgép gyártók között, aki ilyen pluszt épít az összes gépébe. Színeffektekből négyfélét használhatunk a képeink elkészítésénél: meleg, hűvös, fekete-fehér, szépia. Minden fotó elkészülte után a gép azonnal visszajátssza a készített képet nyolcszoros nagyításban, ami eleinte furcsa lehet, hiszen egyből egy durván nagyított képet látunk, és csak utána tudjuk a lefelé mutató nyíl segítségével megnézni a képünket normál méretben.

Optika

Az objektív egy 35 - 105 mm-es átfogású szerkezet, amit a Leica gyárt a Panasonicnak, ezzel megfelelő képminőséget, részletességet teremtve még ebben az ultra-kompakt kategóriában is. A képek szélein alig találkozunk aberrációs hibákkal, a hordótorzítás mértéke is elfogadható, de a nagyon kontrasztos részeken számíthatunk a kék elszíneződésekre. Az F2.8-as kezdő fényerő ebben a kategóriában már megszokottnak mondható, 105 mm-es állásnál viszont lehetne jobb is az F5-ös értéknél.

Érzékelő (CCD)

A szokásos "üröm az örömben" felállás. A remek optika, a kellemes design és használhatóság után íme a gép gyenge pontja. Igazság szerint ISO80-100-as beállításnál magasabb érzékenységet nem érdemes használni, ha nem szeretnénk, hogy a fotóinkon a gép zajszűrése elmossa az összes részletet. De még ilyen erős zajszűrés mellett is használhatatlan az ISO400-as érzékenység, ezt kerüljük messzire, ISO80-ISO100 érzékenységgel és bekapcsolt képstabilizáló rendszerrel érdemes a gépet használni, így van a legnagyobb esélyünk a bemozdulásmentes, részletes és elfogadható képzajjal rendelkező fotókra.

 

 

Vaku

A vaku teljesítménye bizony elég gyengécske, erre a méretéből is számítani lehetett. A lépcsőházat még többnyire rendesen bevilágította, de ha embereket szeretnénk fotózni egy sötétebb helységben, ott számíthatunk rá, hogy az arcokon kívül semmi más nem fog látszani. Az éjszakai motívumprogram már nem működött a legtökéletesebben, sajnos wide állásban nagyon túlexponálta a szobrokat.

Makrózás

Újabb terület, ahol kiválóan teljesített a gép! Az 5 cm-es legközelebbi fókuszpontnak köszönhetően igazán szép makró felvételeket készíthetünk vele, de kizárólag wide állásban ajánlott használni, ha egy kicsit is zoom-olni szeretnénk, az autófókusz már feladja a próbálkozást, manuálisan fókuszálni pedig nem tud a gép, így kénytelenek leszünk a témákhoz igen közel tolni a gépet.

 

 

Sorozatfelvétel, videórögzítés

A sorozatfelvétel - kategóriáján belül - kiváló sebességűnek számít, a maga 3 képkocka/másodperces értékével. Használhatunk ennél lassabb (2 fps) sorozatfelvételt illetve még lassabb (1,5 fps) de végtelen (kártyánk kapacitásától függő) kép készítésére alkalmas módot is. Videó módban sem érheti semmi panasz a gépet, 30 fps-sel, VGA módban, Quicktime formátumban készíti a videofelvételeket, amiknek csak a kártyánk mérete szab határt és a képstabilizátor itt is kifejti áldásos működését, viszont az optikai zoom-ot nem használhatjuk. A dobozban a gép mellett megtaláljuk az akkumulátort, a töltőt, kábeleket, 16 MB-os memóriakártyát, leírásokat, CD lemezen a szoftvereket és egy csuklópántot.

 

 

Összegzés, személyes benyomások

Bizony kellemes élmény volt a gépet a mellényzsebemben tudni és adódjon bármilyen hétköznapi szituáció, tudtam, hogy jó minőségben fogom tudni megörökíteni, legyen szó akár fényképről, akár videóról. A design egyből belopja magát a női szívekbe (de a gép formája véleményem szerint teljesen unisex), kellemes használata még a laikusokat is fotózásra készteti. Sajnos a képérzékelő minősége a sokat látott szemeket nem kápráztatja el, viszont a hat megapixeles felbontás még komolyabb vágásokat is lehetővé tesz. 10x15-ös (és akár nagyobb) méretű nyomatok készítésénél nem fogjuk észrevenni a hiányosságokat. Engem a gép meggyőzött, kezelése, külalakja, képminősége és mérete egy olyan géppé teszi, amint mind a profi, mind az amatőr felhasználók boldogan használhatnak, feltéve, ha pénztárcájuk elég jól ki van bélelve.

Előnyök, hátrányok

+ jó minőségű objektív

+ remek design

+ gyors, könnyű kezelés

- zajszint

- drága

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera
Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera 43 190 Ft Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera
Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle