Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Két új GPS készülék a WayteQ-től
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Sencor színes fülhallgatók
2014. február 16. 20:35, vasárnap - FotoMarket

Válassza ki egyéniségéhez, hangulatához a legmegfelelőbb fülhallgatót! A Sencor SEP 170 típus több alternatívát is kínál.

Tanácsok téli fényképezéshez

2008. január 30. 10:30, szerda - SG.hu - Alex
Fotózásról A-Z-ig » Alapfogalmak Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

A téli szezon beköszöntével a kültéri fagyban való fényképezés erősen próbára teszi a digitális fényképezőgépeket. Mire figyeljünk?

Az elektronikai eszközök többségéhez hasonlóan a digitális fényképezőgépekre is hatással van a hideg, ami egy ilyen, sokszor a meleg lakáson kívül használt eszköznél okozhat problémákat. Sokan elfeledkeznek róla, hogy a fagyos idő végzetes hatással lehet fényképezőgépünkre, főként ha sok felvételt készítünk nulla fok alatti hőmérsékleten. A vásárláskor kapott használati utasítások szerint általában ugyan akár -40 fokig is használhatók maradnak ezek a szerkezetek, de azért néhány apróságot szem előtt kell tartanunk.

 

 

Mint az emberek, úgy a digitális fényképezőgépek sem szeretik a hirtelen hőmérsékletváltozásokat. A legnagyobb probléma egyértelműen a páralecsapódás. A meleg levegő több vizet tárol, mint a hideg, és ez a tény katasztrófális hatásokkal járhat. Ha egy tárgyat beviszünk a hidegből a meleg szobába, azon apró vízcseppek jelennek meg. Ez nem csak a fényképezőgép borítását, de belsejét is érinti, potenciálisan károsíthatja azt. A probléma még az időjárásálló gépeket is érinti.

Ezt legegyszerűbben egy zárható műanyag zacskóval küszöbölhetjük ki. Mielőtt visszajönnénk a lakásba, rakjuk bele gépünket és az érzékenyebb kiegészítőket (objektívek, lencsék stb.), majd zárjuk le. Ekkor a pára a zacskón, és nem gépünkön fog lecsapódni. Hagyjuk így a melegben tíz percre, hogy átvegye a környezet hőmérsékletét, és csak ezután töltsük le róla a képeket. Szintén fontos, hogy amikor kint vagyunk, próbáljunk meg nem közvetlenül a gépre lélegezni, mert a lehelletünkben lévő pára ráfagy a készülékre, és ez nem igazán tesz jót neki.

A hideg markáns hatással lehet a fényképezőgépben lévő akkumulátor teljesítményére, és nagyban csökkenti élettartamát is. Ennek oka, hogy a cellák kémiai reakció útján tárolják az elektromosságot, és ennek sebességét erősen befolyásolja a hideg. Persze fajtától függ, hogy mennyire: az olcsó réz-nikkel és a nikkel-kadmium elemek a legérzékenyebbek, teljesítményük tíz fok esésnél akár már a felére eshet, de az új Ni-MH akkuknál is kalkulálnunk kell a rövidebb rendelkezésre állási idővel. Legkevésbé a lítiumos áramforrások érintettek, ami jó hír, tekintve hogy a mai fényképezőgépek többségét már ilyen látja el energiával.

 

 

Ezért ha nem használjuk a gépet, ajánlatos meleg, zárt zsebben/táskában tartani, ahol testhőnk melegíti azt, hogy megóvjuk mind az elemeket, mind a fényképezőgépet magát. Ha azt látjuk, hogy erősen fogy az elem, akkor cseréljük ki a gépben lévőt a meleg helyen tartottra, és ezután ismét vissza: azt tapasztalhatjuk, hogy a hideg akkumulátor felmelegedésével az újra erőre kap, és folytathatjuk a fényképezést. Az igazán nagy hidegek esetére - profiknak - persze van más megoldás is, de ennek megkérik az árát. Erre fejlesztették ki a külső akkumulátort, ami folyamatosan meleg helyen lehet, és csak egy kábelen át csatlakozik a fényképezőgép DC portjára.

Nagy hidegben akár az LCD kijelző is elsötétülhet, csökken a frissítés gyakorisága, vagy akár teljesen kikapcsolhat. Ennek szintén szerkezeti okai vannak: az LCD kép - mint nevében is benne van - folyékony kristályokból alakul ki, így működését a hideg erősen befolyásolja. Szerencsére ezzel csak hazánkban manapság csak ritkán előforduló nagy fagyban, legalább -10 fok esetén kell számolni, és ilyenkor sem okoz tartós problémát, mert az LCD ismét felmelegedve gond nélkül fog működni.

 

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera 46 500 Ft Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera
Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera
Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle