Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Két új GPS készülék a WayteQ-től
Kiemelt híreink
Két új GPS készülék a WayteQ-től
2014. július 02. 08:35, szerda - WayteQ

Két új GPS készülék a WayteQ-től. A WayteQ x980BT és x880 GPS eszközök elsősorban azoknak jelenthetnek megoldást, akiknél elsődleges szempont a megbízható, folyamatos GPS-vétel.

Fehéregyensúly hiba javítása I.

2006. február 15. 08:00, szerda - Budai Péter - Digiretus.hu
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop tippek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Némely digitális fényképezőgépnek bizony meggyűlik a baja az úgynevezett fehéregyensúly helyes beállításával. Van az úgy, hogy nekünk is meggyűlik vele a bajunk, vagy egyszerű feledékenységből, figyelmetlenségből rossz beállítást használunk. Az eredmény: a fehér fal sárga-kék-lila, de semmiképpen sem a valóságnak megfelelő és az egész képen furcsa színes "köd" ül. A következőkben egy hasznos tippet mutatunk be arra, miként kaphatjuk vissza az eredeti, vagy ahhoz közeli színeinket.

Ennek a fotónak bizony nem szabadna ilyen zöldes színekben pompáznia. Megpróbáljuk kijavítani úgy, hogy egy Levels rétegmaszkot hozunk létre. Ezt a jobb alsó sarokban található Layers palettán teheted meg a képen jelzett ikonra kattintva. Az előjövő menüből válaszd ki a Levels pontot !

Megjelenik a Levels ablak. Az ablak jobb alján látható 3 pipetta ikon segítségével referanciapontokat jelölhetünk ki a Photoshop számára, hogy a kép mely pontját vegye az adott pipettának megfelelő árnyalatúnak. Sorrendben (balról-jobbra) a három pipetta a sötét, a középtónus és a csúcsfények meghatározására szolgál. Ezek közül különösen a középsővel állíthatók be pontosan az eltolt színek, mivel a két szélső leginkább a fényesség meghatározására szolgál. Egyszerűbben fogalmazva a középső pipettával a kép valamely pontjára kattintva azt mondod meg a Photoshopnak, hogy "Ez a pont itt középszürke legyen !". A program ettől kezdve az adott pontot veszi középszürkének és az összes többi színt ehhez mérten tolja el.

Kattints tehát a középső pipettára, majd a javítandó fotó egy olyan pontjára, amelynek középszürke színűnek kéne lennie. Látható, hogy az össze többi szín is ennek függvényében változik. Nyugodtan kattinthatsz többet is, keresve azt a megfelelõ pontot, amelynél a kép színvilága a valósághoz legközelebbi; a szürke szürke, a fehér fehér, stb. Példánkban ez a pont valahol a mintaképen jelzett helyen van:

Ha a képen nincs középszürke referenciapont, próbálkozhatunk a két oldalsó pipetta használatával, de a sötét pipettával mindenképpen a kép legsötétebb részletét, a világossal pedig a legvilágosabb pontot jelöljük ki ! Ezek alkalmazása különösen eltolhatja a színeken kívül a kép fényviszonyait (világosság, kontraszt) is.

Megjegyzés: Érdemes a művelet előtt (amennyiben nem túl apró méretű a képünk), az eszközpalettán a pipetta (I gomb) eszközre váltani és az fönti opciók között a Sample Size értéket magasabbra állítani, például 3 by 3 average-re. Így a pipetta nem csak egyetlen pixelt vesz referenciának, hanem egy 3x3 pixeles területet, vagy 5x5 pixelest ha még nagyobbra állítjuk. Elképzelhető, hogy egy pixeles referencipont esetén az adott pixelünk zajinformációt tartalmaz, így nem fog valós színeket visszadni.

Ha képed végre a nekünk tetsző színekre állt be, a Levels ablakban nyomj OK gombot, majd térjünk át a Layers ablakra jobb oldalt !
Ténykedésed eredményeképpen a színeken kívül a világosságot is "eltolhattad" a szó átvitt és egyéb jelentésében is.

A Layers palettán két réteget láthatsz: az eredeti képed rétegét és felette a Levels rétegmaszkot. Ahhoz, hogy a Photoshop figyelmen kívül hagyja a világosság változását, a Levels 1 nevű réteg legyen kijelölve és a Normal állásban lévő összhatásmódot változtasd Color összhatásmóddá ! Így csak a színekben beállt változás látható a Levels réteg alatti képen, a fotó fényviszonyai nem változnak. A Layer/Flatten Image paranccsal egyesítheted a rétegeket és kész is vagyunk !

A változás:

 

 

Budai Péter
Digiretus.hu

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle