Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Két új GPS készülék a WayteQ-től
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Ragadj meg minden lehetőséget! Canon EOS...
2014. február 21. 17:47, péntek - canon.hu

Az EOS 1200D ideális azok számára, akik először használják a DSLR rendszert. A Canon EOS Companion alkalmazással együtt olyan képeket készíthetsz, amelyek tségével emlékeidet még könnyebb és élvezetesebb feleleveníteni.

Panasonic DMC-FZ8 gépteszt

2007. június 02. 10:53, szombat - SG.hu - Kruza Richárd
Tesztek » Fényképezőgépek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Az olcsóbb DSLR gépvázak megjelenése miatt a népszerű középkategória is kénytelen lépést tartani a fejlődéssel. A Panasonic DMC-FZ8-as jó példa erre, hiszen van benne optikai képstabilizátor, 36 - 432 mm-es zoom objektívjével igazi ultrazoom gépnek nevezhető, manuális funkciók tekintetében pedig egy SLR géphez hasonlóan van felszerelve. Az objektíven ráadásul szokás szerint ott van a jól csengő Leica felirat, és vételára sem mondható veszélyesen magasnak. Az FZ8 ugyan nagyon hasonlít elődjére, az FZ7-re és sokmindenben meg is egyezik vele, mégis nagyon izgalmas dolog egy ilyen gépet próbálgatni.

Kívülről

A fényképezőgépet fekete és ezüst színben lehet kapni, a tesztpéldány fekete volt. Az FZ8 kívülről szinte megegyezik elődjével, az FZ7-essel: feltűnően kicsi, kívülről a professzionális gépekre hasonlít. Formatervezésére talán azt lehetne mondani, hogy olyan mintha egy DSLR gép kicsinyített változata lenne. Külső tapintásra váza helyenként fémszerű - de nem az. A külső kialakítás nagyon igényes, a gép minden része tökéletesen illeszkedik és pontosan mozog, működik. Küllemre is nagyon csinos darab, különösen ha ráhelyezzük az alaptartozékként kapott szűrőadaptert és napellenzőt. Az objektív a teljes zoomoláskor sem emelkedik ki túlságosan, ezért kényelmes a gép használata és hordozása.

 

  
Panasonic Lumix FZ8

 

Probléma, hogy kis mérete miatt fogása egy felnőttnek nem igazán mondható kényelmesnek, viszont 8 éves kislányom kezébe tökéletesen beleillik. Nem az a baj hogy kicsi a gép, hanem az, hogy úgy tűnik a külső kialakítás ergonómiája nincs megfelelően átgondolva. Olyan, mint kezdetben a városi kisautók készítése: mintha a fejlesztők fogtak volna egy SLR gépet és egyszerűen összezsugorították volna.

Kezelőszervek, ergonómia

Az DMC-FZ8 kezelőszervei lényegében megegyeznek az FZ7-ével. A gép jellemző kezelőszerve a gép hátoldalán található joystick. Bár szépen és igényesen működnek a gombok, méretük és elhelyezésük viszont eléggé miniatűr, ezért összességében véve nem mondható kényelmesnek a gép folyamatos használata. A markolat túl keskeny, továbbá kicsit kellemetlen, hogy a ki-bekapcsoló gomb úgy van elhelyezve, hogy használatakor a joystick éppen útban van. Az exponálógomb egyáltalán nem esik kézre vagyis "ujjra", és exponáláskor emiatt természetellenesen begörbítve kell tartani az ujjunkat. A helyzet csak akkor javul lényegesen, ha két kézzel fogjuk meg a gépet.

Mindemellett viszont a gép fogása nagyon biztos és stabil, a kezelőszervek elhelyezése pedig logikus és jól átgondolt. A módtárcsa teljesen szokványos módon a gép tetején helyezkedik el, mellette két gomb található: egyikkel a képstabilizálást lehet ki-be kapcsolni, a másikkal a fókuszbeállításokat lehet elvégezni. Örömteli, hogy ezt a két funkciót nem a menüben rejtették el valahol hanem mindig kéznél vannak. A gép hátulján a szokásosnak mondható kezelőszervek mellett egy joystick-ot is találunk, melyre mindig a fotózás közbeni legfontosabb funkciók (záridő, blende stb.) vannak ráruházva.

 

  
Panasonic Lumix FZ8

 

A képernyő és átnézeti kereső váltógombjának elhelyezkedése külön dícséretet érdemel. Ha valaki úgy fotóz, hogy sokat váltogat a két lehetőség között, értékelni fogja azt, hogy mindig hüvelykujja alatt van a kis gomb. Ha két kézzel fogjuk meg a gépet, a bal hüvelykujjunk alatt átellenben a vaku gombot találjuk, ami szintén jó megoldás. Megnyomásával elhúzunk egy reteszt, és a vaku egy határozott mozulattal kipattan - a vaku mechanikai mozgása pontos és meggyőző.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle