Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Két új GPS készülék a WayteQ-től
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Két új GPS készülék a WayteQ-től
2014. július 02. 08:35, szerda - WayteQ

Két új GPS készülék a WayteQ-től. A WayteQ x980BT és x880 GPS eszközök elsősorban azoknak jelenthetnek megoldást, akiknél elsődleges szempont a megbízható, folyamatos GPS-vétel.

Neat Image Pro+ plugin

2007. május 21. 20:12, hétfő - Budai Péter - FotoMarket
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop pluginek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Manapság egy magabiztosabb digitális fotós már nem ijed meg egy kis képzajtól. Szerencsére zajszűrő szoftverekben nincs hiány, ha fényképezőgépünk saját szolgáltatása nem állná meg a helyét. Közülük is az egyik legismertebb a Neat Image szoftver, amelynek létezik Photoshop (és egyéb elterjedt képszerkesztő szoftver) alá telepíthető plugin változata is. Igaz, a neves fotószerkesztő újabb változatai már tartalmaznak zajcsökkentő szolgáltatást is, de a Neat Image-hez hasonló célszoftverekkel sokkal pontosabban, több beállítási lehetőséggel, így alkalmasint jobb eredménnyel, végezhetjük el ugyanazt a feladatot. Ezt a kijelentést látszólag meghazudtolva most az egyszerűsített felhasználói felülettel mutatjuk be a plugint.

A telepítés után a Photoshop Filter/Neat Image/Reduce Noise menüpontjával aktiválható a zajeltávolító. Természetesen előtte be kell hívnunk a PS-be egy fotót. A megjelenő ablak a különálló változatból is jól ismert elrendezéssel fogad. Az egyszerűsített kezelőfelülethez a Tools/Standard Mode menüt kell aktiválnunk.

 

 

A Neat Image lényegében két fő részre oszlik, melyek a menüsor alatti két füllel aktiválhatók. A Device Noise Profile a használt fényképezőgép és a fotó zajszintjének profilját próbálja meghatározni. Konyhanyelven egy térképet kapunk a zaj elrendezettségéről és mértékéről. A következő rész (Noise Filter Settings) a tényleges zajszűrés az annak beállításai.

Portré a zajról

Zajprofilt legkönnyebben kétféleképpen készíthetünk. Behívunk egy ugyanolyan fényképezőgéppel, ugyanolyan érzékenységen előre elkészített tesztábrát (Open Test Image), vagy az éppen betöltött fotó egy homogén felületére „ráengedjük" a plugin Auto Profile lehetőségét. Mindkettő kezelőgombja a munkaablak bal felső sarkában található. Arra is van lehetőség, hogy előre elkészített zajprofilt hívjunk be a gépünkhöz.. Ezt vagy a Profil/Open menüponttal, vagy az ablak jobb felső sarkában lévő gép információk fölötti első ikonnal tehetjük meg. A fejlesztő weboldaláról számos márkához és típushoz találunk ingyen letölthető profilokat.

 

 

A fentiek közül leggyorsabb az automata profilkészítő (Auto Profile). Erre a gombra kattintva a szoftver önállóan keres egy tiszta felületű helyet a képen, majd néhány másodperc alatt meghatározza a zajprofilt. A felhasználó számára is adott ez a lehetőség. Csupán csak egy homogén képrészre lesz szükség és arra, hogy a bal egérgomb folyamatos nyomásával rajzolt jelölőkeret legalább 64x64 pixeles legyen. Ha ezek közül bármelyik nem teljesül egy figyelmeztető ablak jelenik meg a hibáról. A kijelölés után a már említett Auto Profile gombra kell kattintanunk. Ha ugyanezzel a géppel és körülmények között egyéb képek is készültek, amik szintén zajeltávolításra várnak, célszerű elmenteni a profilt a Profile/Save As menüponttal. A többi fotónál már nem lesz szükség külön profilkészítésre, a fenti módon hívhatjuk elő és léphetünk a következő szekcióba.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera
Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera 43 190 Ft Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera
Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera
Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle