Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
2014. február 23. 17:18, vasárnap - FotoMarket

Rádiót hallgatni jó! Legyen az komoly-, metál vagy könnyűzene, hírek, kabaré, rádiójáték vagy kívánságműsor. Keresse meg most az Önhöz legközelebb álló stílust és válogasson kedvére a Muse rádiói közül.

Nikon Coolpix 7900 gépteszt

2006. február 16. 07:45, csütörtök - SG.hu
Tesztek » Fényképezőgépek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

A Nikon februárban bejelentett 7,1 megapixeles kompakt fényképezőgépe első látásra kellemes élményt nyújtott. Később azonban meg kellett állapítanom, hogy amennyiben Nikon márkájú digitális fényképezőgépet szeretnénk vásárolni, 100 000 Ft alatt nem találunk olyat, amin nemhogy manuális, de még csak félautomata programmódot találnánk. Kár.

Design, ergonómia

A kis gép tényleg szemrevaló a maga fekete-ezüst festésével és a nem túl nehéz fém vázával (185 g). A méretéhez képest igen kellemes fogást a kitűnően kialakított markolatának köszönhetjük. Igazság szerint tudásában a nemrég bemutatott Canon Digital Ixus 700-zal említhető egy lapon, de ez a gép külsejét tekintve inkább hasonlít fényképezőgépre, mint zsebre vágható játékszerre. Kezelőszervei teljesen átlagosnak mondhatók, semmi kiemelkedően jót vagy rosszat nem lehet mondani róluk.

A menüvezérlő gombok billentése megfelelő, méretük sem túl kicsi. A módtárcsa nagyobb és komolyabb hatást kelt, mint amivel a Canon által gyártott vetélytársa büszkélkedhet. A zoomkapcsolók a hüvelykujjnál kaptak helyet, ami szerintem kevésbé kényelmes az exponáló gomb köré épített verzióhoz képest, de ezen nem fog múlni semmi.

 

 

A beépített vaku mérete kellemesnek tűnik, reméljük a hatásfoka is hasonlóan szívet melengető lesz. A 2" méretű LCD kijelző méretét és felbontását megfelelőnek találtam, az átnézeti keresőt viszont használhatatlannak. Összességében a Nikon 7900 sokkal komolyabb fényképezőgép látszatát kelti, mint az említett Canon kompakt. Formájában, kezelőszerveiben semmi kivetnivaló nincs, ezért reményekkel telve folytattam az ismerkedést.

Kezelés, használat

Ezen a téren már sötétedik kicsit az összkép. A gép kategóriájában kifejezetten lassúnak mondható, a bekapcsolás utáni első kép elkészültéig valamivel több, mint 4 másodpercet kell várnunk (bár az indításkor feltűnő animációt kikapcsolva ez az érték 2 másodperc körüli értékre csökkenthető). Ugyanez a lomhaság jellemző az autofókusz működésére, a vaku feltöltésére, illetve egy elkészült fotó utáni újabb készenlétre. A képek kártyára írása vagy visszanézéskor való betöltése, törlése is lassú, legalább is az Ixus 700 mögött mindenképpen elbújhat a Coolpix 7900.

Az autofókusz működése sem győzött meg, félhomályban illetve makró módban bizony a legtöbbször képtelen volt a helyes élességet beállítani, még az AF segédfény használatával is. A menü kinézete szép színes, de nem túl csicsás, és ami lényeges, hogy beállíthatjuk, hogy szöveges vagy ikonos módban működjön. Használata elég gyors, bár egyes pontokat igencsak elrejtettek a készítők, így pár beállításért bizony elég sokat kell a menüben matatni.

 

 

Automata módban az érzékenységet ISO50 és ISO400 között állíthatjuk, nyolcféle fehéregyensúlyt (1 saját érték), négyféle fénymérési módot, és három autofókusz módot választhatunk. Érdekes a BSS - Best Shoot Selector nevű funkció, ami megállapítja az elkészült fotóról, hogy éles vagy sem, és a kártyára írás előtt a felhasználóra bízza a döntést: megtartja-e a fotót vagy sem. A dolog működik, habár az opció 1-2 éjszakai, hosszabb expozíciós idővel készített felvételnél rosszul becsülte meg a kép élességét (éles lett a fotó, de a gép el akarta hitetni, hogy életlen).

A gép legrövidebb záridőnek 1/2000 másodpercet, míg leghosszabbnak 4 másodpercet képes beállítani. Sorozatfelvételi módban - legjobb képminőséggel - 1,7 képet lehet másodpercenként készíteni. Pozitívum, hogy a Nikon lehetőséget ad a fotókon való előzetes zajszűrés ki-, illetve bekapcsolására. Szokás szerint bekapcsolhatunk különféle effekteket, amikkel élénk színek, fekete-fehér, szépia illetve lilás színárnyalat érhető el. Külön állíthatjuk a képek élesítését, (sharpening) illetve a kontrasztot.

A gép videó módban 640x480-as felbontású hangos felvételeket képes rögzíteni, melyek hosszának csak a memóriakártya mérete szab határt. Sajnos optikai zoomot nem, de digitális zoomot használhatunk felvétel közben. A gyártó épített a gépbe egy D-Lightning nevű opciót is, aminek használatával az árnyékos részeket világosítja meg anélkül, hogy a világos részeket kiégetné. Ezzel a menüponttal viszont csínján kell bánni, hiszen az árnyékos felületek világosítása bizony erőteljes képzaj-növekedéssel jár együtt!

Képminőség

Képminőség terén vegyesek az érzéseim. A 7900-as objektívje egy igen jól sikerült darab, képességeit csak a gép szenzora rontja le kissé, kiváltképp az általa termelt képzaj (zajcsökkentés be volt kapcsolva). Láthatjuk, hogy a Canon által készített képeken még zajszűrés mellett is több a részlet, mint a Nikon gép képein, illetve a képszéleken megfigyelhető, hogy a Nikon objektívnek sokkal kisebb a perspektivikus torzítása. A Nikon objektív előnyét mutatja az is, hogy a kép közepén a kontrasztos részeknél szinte alig fedezhetünk fel kromatikus aberrációt, a képszéleken is lényegesen kevesebbet találunk, mint a Canon képein.

Makro módban a gép legkisebb fókusztávolsága 4 centiméter lehet az objektív wide állásában, ami igen kellemes érték. Sajnos nem igazán kápráztatott el a terepen való fotózás közben, az AF sokszor tévedett, végigpásztázva az egész skálát sem volt képes élességet állítani. De nyugodt körülmények és kielégítő fényviszonyok között kellemes makrofotókat készíthetünk a géppel. Az érzékelő által termelt képzaj mértéke is jobb, mint jó pár vetélytársánál tapasztaltam, még az ISO400-as beállítás is használható, de csakis akkor, ha alkalmazzuk a gépbe épített szoftveres zajszűrést. A beltéri képeken látható, hogy a vaku teljesítménye lehetne erősebb is, és vaku nélküli tesztnél a fehéregyensúlyt is kissé elmérte az automatika.

 

 

Összegzés

Kategóriájában nagyon kellemes fényképezőgépet ismertem meg a Nikon Coolpix 7900 személyében. Nem mondanám, hogy a legjobb, de mindenképpen az élen jár, köszönhetően a kellemes dizájnnak, a felhasználóbarát menünek, a rengeteg integrált opciónak és a remek objektívnek. Csak az érzékelője lenne kicsit jobb, máris még derűsebb lenne a kép.

Előnyök, hátrányok

+ jó minőségű objektív

+ sokoldalú, integrált funkciók

+ markolat

- kicsit lassú

- manuális funkciók hiánya

- gyenge autofókusz

 

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera 43 190 Ft Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera
Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle