Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Brother - 3 év regisztráción alapuló gar...
2014. július 15. 21:10, kedd - brother.hu

A Brother minden termékéhez INGYENESEN kibővíti a garanciát, a weboldalon megtett regisztrációt követően.

Panorámafotózás egyszerűen

2007. május 07. 15:53, hétfő - [origo] Digifoto
Fotózásról A-Z-ig » Alapfogalmak Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Egyetlen fénykép nem mindig tudja visszaadni egy hely hangulatát, a valós térérzetet: erre a panorámaképek sokkal alkalmasabbak, sokan mégis elrettennek tőlük a bonyolultnak hitt megvalósítás miatt. Most kísérletet teszünk a tévhitek ledöntésére.

A panoráma természetesen nem mai találmány. Kínában már a tizenkettedik században készítettek széles térhatást nyújtó festményeket, a szó maga pedig az 1790-es évekből származik egy ír festőtől. A technika rendkívül népszerű lett a következő évszázadban, különösen tájképek és történelmi események ábrázolására. Egyik legismertebb magyar vonatkozású példája Feszty Árpád a honfoglalásról készített, 120 méter hosszú panorámaképe Ópusztaszeren.

Ennek ismeretében nem meglepő tehát, hogy a panorámakészítés rendkívül munkaigényes és hosszadalmas folyamatnak tűnik. Azonban ez ma már nem teljesen igaz, hiszen a digitális technológiák nagyban leegyszerűsítették a képkészítés idejét. Személyes tapasztalatunk mégis inkább az, hogy a hobbifotósoknak még mindig ismeretlen területet jelent ez a technika. Utánajártunk tehát, mi jelenleg a legegyszerűbben használható, és egyben legolcsóbb szoftver erre a feladatra.

Hosszas kutatómunka után egy amerikai vállalat terméke tűnt érdekes választásnak. Az ArcSoft Panorama Maker 4 könnyen átlátható, egyszerű kezelőfelülettel rendelkezik, ráadásul automatikusan kiválogatja és összeilleszti a megfelelő fotókat, így a teljesen kezdők is percek alatt elsajátíthatják. A szoftver ingyenesen letölthető 15-napos próbaverzióját teszteltük, amely a határidő lejárta után 40 dollárért, azaz megközelítőleg 7 ezer forintért vásárolható meg.

 

Roosevelt tér

 

Felvonulási tér
 

 

Tippek a fotózáshoz

Általánosságban azt lehet mondani, hogy egy 360 fokos panorámakép elkészítéséhez körülbelül 8 - 16 fényképre van szükség, az objektív látószögétől függően. A fotózás során érdemes figyelni néhány alapvető tényezőre, ami a későbbiekben megkönnyíti az összeillesztést.

Amennyiben lehetséges, az expozíciót érdemes manuális beállítani, illetve egy fix értéken tartani, hogy a szomszédos képkockák között ne legyen árnyalatbeli különbség. Szintén ennek a kiküszöbölésére ajánlott kikapcsolni az automatikus fehéregyensúly-állítást, és az autófókuszt is. A vakut természetesen nem árt letiltani ilyenkor. Ezeket az íratlan szabályokat betartva egységes látványú lesz a kész panoráma is.

 

 Széchenyi fürdő

 

Városliget

 

A profik az állvány használatát is javasolják, mi azonban azt tapasztaltuk, hogy a hobbifotósok többnyire nem rendelkeznek megfelelő állvánnyal, így a HDR-tesztünkhöz hasonlóan most is szándékosan kézből készítettük el a felvételeket. Arra viszont ügyeltünk, hogy egy fix pont körül forogjunk (például egy lábon), miközben stabilan, vízszintben tartva a kamerát készülnek a fotók.

Az egymás melletti képkockáknál általában az a jó, hogy az átfedés nagyjából 30 - 50 százalékos, így a szoftver könnyebben rakja össze a képeket. Az átfedéseknél néha problémát jelent, ha mozgó emberek több képkockán is megjelennek, ugyanakkor ezt érdekes effektként is alkalmazni lehet, "klónozva" a szereplőket.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Clear Purple instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 Clear Purple instant kamera
Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera
Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Fuji Instax Mini9 ice blue instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 ice blue instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle