Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kiemelt híreink
Ragadj meg minden lehetőséget! Canon EOS...
2014. február 21. 17:47, péntek - canon.hu

Az EOS 1200D ideális azok számára, akik először használják a DSLR rendszert. A Canon EOS Companion alkalmazással együtt olyan képeket készíthetsz, amelyek tségével emlékeidet még könnyebb és élvezetesebb feleleveníteni.

The Imaging Factory pluginek

2007. május 08. 22:09, kedd - Budai Péter - FotoMarket
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop pluginek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

A The Imaging Factory neve jól cseng a plugin szakmában. A kis fejlesztő cég kezei közül jó tucatnyi hasznos kiegészítő került már ki, amellyel teljesebbé tehetjük a digitális képfeldolgozást. Ezek közül szeretnék most kettőt bemutatni, melyek tökéletesen integrálhatók akár a régebbi Photoshop verziók alá is, ezzel kiegészítve annak képességeit.

A Photoshop 7.0 és azt megelőző változatokban a fényképezőgépek és objektívek hibáinak kijavítása sok tekintetben lehetetlen vagy körülményes volt. A digitális fotózás rohamos terjedésével az Adobe is belátta, hogy több fotójavító eszközzel kell kedveznie a Photoshop felhasználóknak. Az újabb CS verziókban már megtaláljuk az olyan optikai vagy szoftveres hibákra kihegyezett képmódosító eszközöket, mint a torzítás, a színhiba, a képsarkok sötétedésének korrekciója, vagy akár a fehéregyensúly javítása. A The Imaging Factory pluginjei nem lángokat és jégcsapokkal megpakolt feliratokat kreálnak, hanem ezekre az alapvető problémákra nyújtanak megoldást. A régebbi Photoshopot használóknak egyenesen kötelező a beszerzésük, a digifotók javításához, de az újabb változatok meglévő javítóparancsai mellett is megállják helyüket, mivel sok esetben új opciókat, vagy könnyebb használatot biztosítanak a Photoshop eredeti munkaeszközeinél.

Debarrelizer plugin

A tükörfordításban „hordótlanítónak" nevezhető plugin alap funkciója pont az, amire neve utal. Az objektívek hordó és párnatorzításait hivatott kiküszöbölni. Emellett egy másik területen is otthon van, ez pedig a színhiba, vagy kromatikus aberráció eltávolítása.

 

 

Főleg a nagylátószögű objektívek hibája a szférikus aberrációnak vagy gömbi eltérésnek nevezett torzulás, amikor a kép egyenesei a szélek és a sarkok felé meghajlanak, mintha nem síkban, hanem egy domború, vagy homorú felületre kasírozva látnánk a képet. A Debarrelizer Spheric Aberration szekciójával ez a hiba javítható a Correction Angle csúszkával 1,0-180 értékek között, 0,1 lépésközökkel állítható be a kép domborúsága, magyarán kiegyenesíthetők az egyenesek. Ez főleg az épületfotózásban lesz kívánatos, hiszen ott különösen szembetűnőek a görbülő falak és idomok.

A Debarrelizernek egy hátránya van, hogy szemre kell dolgoznunk. A munkaablak tetején kapunk egy kis nézőképet, amin szemmel kísérhető a módosítás mértéke, de nem kapcsolhatunk be négyzethálót vagy bármilyen segédegyenest, amihez könnyebb lenne igazítani a kép egyeneseit. Jobb híján ezen a kis képen, szemmértékre kell beállítanunk, hogy mikor érezzük jónak a változást. Ezt leszámítva nagyon könnyen és gyorsan használható a funkció. Ha nem alapfeltétel a hajszálpontos munka, kiváló segítség lehet.

A munkaablak másik fő szekciója a Chromatic Aberration, azaz a színhiba javítására szolgál. Itt két csúszkát kapunk. A Scale Red Channellel +/-10,000 értékek között, akár ezrednyi pontossággal is szabályozható a ciánzöld/vörös színhiba mértéke. A Scale Blue Channel ugyanígy működik, de ezzel a sárga/kék színhibát javíthatjuk. Az alábbi kép bal oldalán egy színhibás képrészlet, jobbra pedig a Scale Blue Channel (kék/sárga) csúszkával javított változata látható.

 

 

Az ablak alján a módosítások utáni képmegjelenítést állíthatjuk be. A Scale To Fit segítségével baállítható, hogy a korrekció után mennyi maradjon a képből. Off beállításnál például a torzítás javításával a képszéleket levágja a program, Auto beállításnál több marad az eredeti képből. A Width és Height opciók esetében a jobb/bal illetve alsó/felső oldalakhoz igazítja a képméretet, az Image beállításnál pedig figyelmen kívül hagyja a képalakot és az oldalakat, így feketével tölti ki a módosítás után torzult háttérterületeket. Olyan lesz a kép, mind egy szél dagasztotta vitorla. Cseppet sem fog hasonlítani korábbi téglalap önmagára. Ha szeretnénk megőrizni a kép eredeti téglalap alakját, használjuk az Edge Replication jelölőnégyzetet. Ilyenkor az egyébként üres területeket a képszél pontjait meghosszabbítva kitölti.

 

 

A Sampling Type menüben a méretváltozás miatti renderelési algoritmus állítható be. Itt a Photoshopban megszokott Nearest Neighbor és Linear mellett beállítható a jobb minőséget adó Spline renderelés is. Érdemes ezen a beállításon használni a plugint.

Beállítási paramétereink a Save gombbal .PRM formátumba menthetők, majd alkalomadtán a Load gombbal betölthetők.

Perspective plugin

A perspektivikus torzulás nem az objektív vagy a gép hibája, hanem egy optikai jelenség, amely szintén nagylátószögű objektívek használatakor gyakori. Az ilyen optikáknál a a perspektívahatás erősebb, így a vízszintestől „elbillentett" objektív képén az épületek mintha hanyattdőlnének. Minél nagyobb a látószög és a billentés mértéke, annál erősebb ez a hatás.

 

 

Elsőként azt kell meghatároznunk, hogy a felvétel milyen gyújtótávolsággal készült. Ez a Focal Length menüben állítható be és jelentősen befolyásolja majd a módosítás mértékét:
Custom - egyedi érték (bármilyen gyújtótávolságot megadhatunk)
Fish-eye - halszem objektív (8mm)
Ultra wide - ultra nagylátószögű objektív (16mm)
Wide angle - nagylátószögű objektív (35mm)
Normal - normál alapobjektív (50mm)
Portrait - portré objektív (75mm)
Zoom - tipikus zoomobjektív végállása (105mm)
Tele - teleobjektív (210mm)

Az Orientation részben három csúszka látható. A Horizontal segítségével egy képzeletbeli függőleges tengely mentén fordítunk a képen jobbra vagy balra. A Vertical a kép alját és tetejét dönti meg egy középső vízszintes tengely mentén. A Rotation a középpont körül elforgat, ha a véletlenül ferde képet készítettünk. Mindhárom érték +/- 45 fok között állítható, 0,1 fokos lépésekben. Az alábbi bal képrészleten a kapu megdőlt, egyenesei erősen összetartanak, jobbra korrigáltuk a torzulást, az egyenesek párhuzamosak.

 

 

Az ablak alján lévő Positioning menü két pontja jelentősen befolyásolja a korrekciót. Ha az Off beállítást választjuk a kép elforgatásának középpontja mi leszünk, tehát a fotós képzeletbeli pozíciója körül mozdul el a kép. A Centered esetén a kép síkjában lesz a forgáspont, pontosabban annak közepén, így maga körül fordul el.

A Sampling Type ezúttal is a megváltozott kép újrarenderelésének algoritmusát állítja a legegyszerűbb Nearest Neighbortól a sokkal jobb minőséget adó Spline -ig.

Az Edge Replication jelölőnégyzettel a forgatás és döntés miatt lemaradt képszélek pótolhatók úgy, hogy a szoftver a szélső pontokat ismétli a képterület széléig. A bal oldali képen egy perspektíva korrekciózott fotó látható az Edge Replication bejelölése nélkül. A kép dőlése miatt az alsó területről lemaradt az információ, a keretet afekete háttérszínnel töltötte ki a program. A jelölőnégyzet használata a jobb oldalon látható. Itt a szélső pontokat ismételve a plugin kitöltötte a képmezőt.

 

 

A Perspective plugin beállításait a Save gombbal menthetjük, majd a Loaddal hívhatjuk be, akár több képre is alkalmazva ugyanazokat.

Legközelebb innen folytatjuk. Maradt még két érdekes pluginünk a The Imaging Factory kínálatából, melyekkel a képszélek és sarkok sötétedése, valamint a fotó megfelelő fehéregyensúlya állítható be.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle