Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Két új GPS készülék a WayteQ-től
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
A piacon elsőként egy színes Nikon model...
2012. március 30. 12:52, péntek - Nikon, Amszterdam, Hollandia

A Nikon a piacon elsőként egy színes modellel bővíti digitális tükörreflexes fényképezőgépeinek termékcsaládját. A népszerű digitális tükörreflexes D3100 modell 2011. szeptember 22.-től egész Európában kapható lesz. Nagy teleobjektívek: a méret a lényeg?

2007. május 05. 10:14, szombat - SG.hu - Korbely Attila
Fotózásról A-Z-ig » Alapfogalmak Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Használati érték, kontra marketing, avagy mindenből a legnagyobb a legjobb? Neked a méret a lényeg?

A menő cégek zászlóshajói szinte kivétel nélkül a "megacsövek", a nagy, vagy - ahogy angolul jelzik - szuper teleobjektívek. A nagy tele kultusz a Canon EOS1n váz 1994-es megjelenésével kezdődött, amellyel a fotóriporterek a kor technikai színvonalához mérten kimagasló biztonsággal és sebességgel készíthettek perfekt sportfotókat nagy teleobjektívvel. A fehérre festett objektívek hatékonysága egészen egyszerűen lemérhető volt, ha megnéztünk egy sportközvetítést. Aki manapság összeállít egy álom szettet, az biztosan kalkulál egy nagy teleobjektívvel, és hosszabb-rövidebb távon szert is tesz egyre.

A fotós bemutatók során szintén ezeken a műremekeken rakódik le a legtöbb ujjlenyomat és az emberek első látásra szerelemről beszélnek. A teleobjektív gyártás legnagyobb szilikonmelle is megjelent, egy gigantikus ellenpélda, a Sigma 200-500/2.8-as zoom objektív, amely sokunk számára nem több, mint talány... engem Mekk mester cégérére emlékeztet, amely nagy, figyelemfelkeltő, és a mester képességével azonos értékű...

 

Mi válthatja ki ezt a mega-mánia hatást? A formatervezés, az exkluzivitás, az egyediség, a jelkép és egy gondos marketingprogram egy életre begravírozza a felhasználók agyába egy cég márkajelét, termékének paramétereit. Nem egy fotós áltatja magát, csügged és sajgó szívvel ácsorog a kirakatok előtt és érzi azt, amit oly sokan éreztünk egykor: ha ilyen objektívem lenne... Talán meg kéne adóztatni a nagy cégeket, mert a TB-nek igen nagy kiadása van a sok elvált és pszichoszomatikus - szorongásos esettel.

Legyünk egy kicsit lelketlenek, humánusak, és emberi értelemmel helyezzük a kérdést a technika színpadára, oda, ahová való. Valójában mire valók ezek az eszközök? Elsősorban sport, riport és természetfotózásra. A sportfotósnak ebben a témában nem kell tanácsokat adni, hiszen jelentős mértékben egy ilyen teleobjektív a szükségtelen nehezékük éjjel-nappal. A sportfotózás során a nagy tele problémái nem jelentkeznek olyan mértékben, mint a természetfotósnál. De melyek ezek a problémák?

A legérdekesebb dolog az, hogy a természetfotózás - amely témáját és hangulatát az emberiség alapjából, az érintetlen természetből nyeri - hazánkban a technikailag legelkorcsosultabb színtere a fotózásnak. A felvételek során itt vannak a legszélsőségesebb technikai elvárások, és a műfaj szépségének ellenére itt hangzanak el a legdurvább kritikák, és szinte állandók a képi belemagyarázások. Az emberek többnyire csak a tanfolyamokon és klubokban elsütött néhány törvényszerűséget veszik alapul és a megfelelő képekre bólogatnak, a többit az alkotóval együtt becsmérlik.

Nos, ez a természetfotózás nagyokat néz egy homogén háttér láttán, és valóban elképed egy éles akciójelenettől. De a lényeg ugyebár a kép. A nagy teleobjektívvel átlagosan jó képet nem nehéz készíteni, azonban kimagaslót alkotni roppant nehéz. Az ok a nagy nagyításban, a kis mélységélességben és nem utolsó sorban az átmérőben rejlik.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera
Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera 43 190 Ft Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera
Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle