Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Két új GPS készülék a WayteQ-től
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Kiemelt híreink
Brother - 3 év regisztráción alapuló gar...
2014. július 15. 21:10, kedd - brother.hu

A Brother minden termékéhez INGYENESEN kibővíti a garanciát, a weboldalon megtett regisztrációt követően.

Mixeljen magának egy látványos fotót!

2007. május 02. 22:02, szerda - [origo] Digifoto
Fotózásról A-Z-ig » Fotóprogram leírások Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Bizonyára Önnel is előfordult már, hogy egy szép épületet szeretett volna lefotózni, de vagy a ház lett túl sötét, vagy a háttérben lévő, bárányfelhős kék ég tűnt el a kész fotóról. Van egy olyan technológia, amivel ugyan pepecselni kell, de gyönyörű lesz az eredmény. Ismerkedés a HDR-fotózással.

Az internetes képmegosztó oldalakon az utóbbi időben egyre több olyan felvétellel találkozhattak olvasóink is, amelyeken a sötét és világos területek egyaránt részletgazdagak, a Flickr.com-on külön szekciót is nyitottak ezeknek a speciális képeknek. Bár az így készült felvételek nagyon látványosak, sokszor szokatlan, valószerűtlen, mesterséges hatást nyújtanak.

Ezt a hatást természetesen többféleképpen el lehet érni: elképzelhető, hogy a fotós kivárta az ideális fényviszonyokat, de ez is lehetséges, hogy különféle szűröket tett az optika elé, esetleg utólag Photoshopban vagy más szoftverrel rétegkezeléssel manipulálta a képet.

Elképzelhető azonban az is, ennél jóval egyszerűbb megoldást választott, és csupán egy nagy dinamikatartományú, vagyis HDR (High Dynamic Range) felvételről van szó.  Mint az a lenti illusztráción is jól érzékelhető, a HDR technológia lényege, hogy jóval nagyobb árnyalatterjedelmet tesz lehetővé a hagyományos képfeldolgozáshoz képest, az adott helyszínen készült fotók kombinálásával.

 

Túlexponált felvétel - alulexponált fotó - HDR kép

 

A nagyobb árnyalatterjedelem a gyakorlatban azt jelenti, hogy több részlet lesz látható a sötét, illetve világos képrészekben, vagyis pontosabban vissza lehet adni az eredeti látványt: az erős napfényt és a mély árnyékokat egyaránt. Ez különösen természetfotók készítésekor, például naplemente megörökítésénel lehet hasznos, de sokat dobhat a beltéri felvételeken is, hiszen megjelenik az ablakban a környezet. Ahogy az a képen is látszik, hagyományos módon fotózva ugyanis vagy a beltér, vagy az ablakon látható külvilág jelenik meg optimálisan, a HDR-rel azonban a kettőt összhangba lehet hozni.

HDR kép előkészítése

Lényeges szempont, hogy megfelelő nyersanyag álljon rendelkezésre a szoftveres módosításhoz. A valósághű felvétel készítéséhez több expozícióra lesz szükség. Legalább két fotót kell rögzíteni, de a megfelelő minőséghez általában nem árt ennél többet, öt-tíz felvételt készíteni, felső határ azonban nincs - ha valaki türelmes, akár száz különbözően exponált felvételből is készíthet egyetlen nagy dinamikájú fotót.

A profibb fényképezőgépeken többnyire található egy úgynevezett automatikus expozíciósorozat (AEB) üzemmód, amely három képkockát készít egymás után. Célszerű ezt úgy beállítani, hogy az ideálisnak ítélt expozíció után készítsen egy másfél-két fényértékkel alul-, illetve egy ugyanennyivel túlexponált fényképet, így pár tizedmásodpercen belül elkészül a sorozat, és minimális elmozdulás van csupán a képek között.

 

Túlexponált felvétel - alulexponált fotó - HDR kép

 

A szebb eredmény érdekében viszont a tapasztalt fotósok egy stabil állvány használatát javasolják, hiszen legkönnyebben így küszöbölhető ki a felvételek közti elmozdulás. Tapasztalataink szerint  sok amatőr fotósnak egyáltalán nincs állványa, vagy az nem megfelelő, így mi megpróbáltuk szándékosan kézből exponálni a sorozatokat.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a mozgó tárgyak/emberek az expozíciósorozat képein mindig máshol helyezkednek el a képkockán belül, így a végleges HDR kompozíción szellemképesen jelennek meg. Ezt kreatív effektként is lehet használni, általában azonban érdemes olyan témát választani - például egy épületet - , amelyik nem mozog.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya 18 990 Ft Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle