Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Kiemelt híreink
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény...
2014. július 02. 08:57, szerda - WayteQ

Megszokott külső, megnövelt teljesítmény. A processzort a nagy teljesítményű MStar MSB2531 kétmagos, Cortex-A7 alapú, 800 MHz-re skálázott példánya váltja, a memória pedig megduplázódott: 256 MB RAM és 8 GB tárhely áll rendelkezésre.

Samsung NV10 gépteszt

2007. március 19. 18:37, hétfő - SG.hu - Kruza Richárd
Tesztek » Fényképezőgépek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Az NV10-es a Samsung NV sorozatának felsőkategóriás tagja. Szépsége mellett néhány igazi újdonsággal is rendelkezik. Mérete meglehetősen kicsi (bár az NV3 még kisebb), és 10,1 effektív megapixeles szenzorral, 3-szoros zoomlencsével és digitális képstabilizátorral szerelték fel.

Az NV10-el való ismerkedésünkkor rögtön feltűnik: jó ránézni és jó megfogni. Az eddigi Samsung kompaktok műanyag házukkal, tipikusnak mondható külső stílusjegyeikkel nem lógtak ki a sorból. Ugyan nem voltak kiemelkedően sem szépek sem csúnyák, de jellegzetesek sem. Ebben a kategóriában a külső megjelenés nagyon fontos, mert a szaküzletekben a vásárlók nagy része, amikor már öt vagy hat gép van a pulton és választani kell, végül elsősorban ez alapján dönt. Úgy látszik a fejlesztők tisztában voltak azzal, hogy ma már nem csak a tényleges teljesítmény számít, hanem az embereknek az is fontos, hogy "jól nézzen ki" a gép.

Samsung NV10

 

Az NV10 szép. Fekete fémházát megfogva igazi kis ékszerdoboz hatását kelti. Formavilága követi a mostani aktuális irányzatot, tehát elhagyták a teljesen lekerekített, használt szappan-szerű egybefolyó formákat és vonalakat. Egyenes, szögletes vonalai szinte konzervatívnak mondhatóak, mégsem tűnik úgy, mintha egy régi fényképezőgép lenne a kezünkben. A tervezők ügyeltek a részletekre, és pontos kidolgozású, minőségi kisgéppel van dolgunk. Minden kapcsoló, gomb és szerkezeti elem szépen, pontosan illeszkedik, át van gondolva. Nincs rajta egyetlen olyan alkatrész sem ami "gagyi" benyomást keltene.

Kezelőszervek

A kezelőszervek jól kézreesnek. A módtárcsa, az exponálógomb és a ki-be kapcsoló szokásosan a gép tetején található, utóbbi kis világító kék fénnyel van körülvéve, ha a gép üzemben van. Szemből nézve impozáns a Schneider - Kreuznach felirat az objektíven, ami a híres német lencsegyártó cégre utal. Itt találhatjuk még a távirányító érzékelőjét, a mikrofont és az autófókusz lámpát. A gép alján találjuk az USB/töltés csatlakozót és a memóriakártya és akkumulátor kinyitható ajtaját. Megjegyzem, ez a kis ajtó is nagyon precíz és fémból van. A zoom gomb a gép hátulján helyezkedik el, éppen a módtárcsa alatt, melynek fel-le mozgatásával tudjuk kedvünkre szabályozni a nagyítást.

Kijelző

A 2,5 hüvelykes, 230 000 pixeles kijelző nagyon világos, tartalma jól olvasható napfényben is. Bekapcsoláskor azonnal szembetűnik, hogy itt valami újdonságról van szó, mivel rögtön látszanak a képernyő jobb és alsó része mentén elhelyezkedő gombsorhoz tartozó ikonok. Az új, Smart Touch nevű menürendszerről van szó, amiről még fogunk szót ejteni. Átnézeti kereső nincs a gépen - ahogy mostanában ebben a kategótóriában az lenni szokott - de a célközönség valószínűleg nem fogja hiányolni.

Áramellátás

A gépben található lítium-ion akkumulátor mérete - nyilván a gép külső méretei miatt - elég kicsi, ennek megfelelően 800 mAh-t tud. Ebből a szempontból az NV10 kissé lemarad konkurrenseitől. Egyetlen feltöltéssel legfeljebb 180 fotót lehet készíteni, tehát azért túlságosan nem vészes a helyzet. Hoszabb utazáshoz viszont érdemes tartalék akkumulátort vásárolni. Feltöltése nagyjából 2,5 órát vesz igénybe. Ezzel kapcsolatban szót érdemel, hogy kérféleképpen is lehet tölteni az akkumulátort: a gép alján található egyetlen aljzat az USB és a töltés csatlakozó egyben, tehát ha számítógéphez csatlakoztatjuk a gépet, ezzel egyben töltjük is.

Samsung NV10


Természetesen ugyanez történik a tartozék dokkoló használata esetében is, de tartozik a géphez még egy kis fali konnektor, melybe csatlakoztathatjuk az USB/töltő kábelt, így közvetlenül konnektorból is tölthetjük a gépet egy utazás során. A dokkolóról még annyit érdemes elmodani, hogy USB/töltés és video csatlakozás egyaránt van rajta. A belehelyezett fényképező kissé döntött helyzetben van benne, a kettő együtt úgy néz ki mintha egy pici LCD monitor lenne.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle