Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Kiemelt híreink
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
2014. július 01. 21:36, kedd - Nikon, Amszterdam, Hollandia

Bemutatjuk a Nikon új nagy felbontású mesterművét, a rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgépet. Páratlan képminőségével, nagy sebességű teljesítményével, teljes HD videózási rugalmasságágával a teljesen újratervezett D810 mindenben többet nyújt, mint az elődje, és új mércét állít a nagy felbontású fényképezés területén.

Panasonic DMC-FZ30 gépteszt

2006. február 16. 07:20, csütörtök - SG.hu
Tesztek » Fényképezőgépek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Az FZ30 érkezését nagy izgalommal várta a fotós társadalom, mivel a közölt adatok alapján úgy tûnt: megszületett az eddigi legjobb "bridge" kategóriás digitális fényképezőgép. Most, hogy sikerült hozzájutnunk, utánajárhattunk a dolognak. Vajon eljött a trónfosztás ideje?

Külső kialakítás

Bár az FZ sorozat már eddig is sokaknak szerelem volt első látásra, nálam az FZ30 az első olyan gép a Panasonictól, amelyik már a külsejével felkeltette az érdeklődésemet, és nagy kedvet csinált a teszthez. Mind a szürke, mind a fekete változat komoly, impozáns látványt nyújt, a nagy markolat pedig egyfajta biztonságérzetet és kényelmet sugároz. Mérete pont elég ahhoz, hogy véletlenül se lehessen nőiesnek nevezni, és ennek a típusnak már a tömege sem az eddig megszokott "üres mûanyag" doboz érzetet kelti, bár persze még itt is mûanyagról van szó, és érezhető, hogy az objektívre van legnagyobb hatással a gravitáció. A markolat és hátul a hüvelykujj helye szilárd gumiborítást kapott. Az állványmenet pontosan az érzékelő alatt található, vagyis panorámázásnál is lesz okunk egy őszinte mosolyra.

 

 

 

A doboz tartalma

A dobozban a gép mellett megtaláljuk a napellenzőt, az akkumulátort, a töltőt, kábeleket, leírásokat és CD lemezen a szoftvereket. A Panasonic jó szokása, hogy logikai játékot is mellékel a csomaghoz egy kínai mesterek által hajtogatott kartonlap formájában, amit egyszer lehet szétnyitni, utána soha nem fogjuk eredeti állapotba visszahajtogatni.

Keresők

A gépen a 2 colos, 230 000 pixeles, kimagaslóan jó minőségű LCD kereső mellett (fizikailag fölötte) egy elektronikus (EVF) keresőt is találunk, ami természetesen dioptria-korrekciós tárcsával is rendelkezik. Az LCD körülbelül 110 fokos szögben hajtható le, és megfordítható, ami nagyon hasznos, mert így védhetjük külső behatásoktól, másrészről viszont kicsit átgondolatlannak tűnik. Ha teljesen, azaz 180 fokban le tudnánk hajtani, akkor ugyan elég rendhagyó módon, de mégis csak alkalmas lenne önarcképek vagy hátrafelé irányuló fotók megkomponálására. Így azonban legfeljebb nagyon alacsony, lapos szögben való fotózásnál vesszük hasznát (esetleg oldalra fordítva egy sarkon), amikor nem tudunk, vagy akarunk lefeküdni a gép mögé. Az EVF felbontása és minősége átlagos, a célnak épp megfelel, de a részleteket ne keressük ezen keresztül, és vegyük figyelembe, hogy nem igazán színhelyes.

Kezelőszervek

Ismerve az elődök hiányosságait, leginkább három dolognak örülök. Az első a zoom-gyűrű, ami végre gyors, pontos, kényelmes és hatékony felhasználást tesz lehetővé, emellett takarékos megoldás is, hiszen nincs többé zoom-motor. A gyűrű gumi felületet kapott, jó a fogása, és kellemesen könnyű a mozgása, azonban 35mm-es állástól 420mm-ig túl nagy szögben (kb. 100 fok) fordul el. Ez annyit jelent, hogy nem elég csupán csuklóból elfordítani, a végén a könyöknek is emelkednie vagy süllyednie kell, ha nem akarjuk elengedni, és újra kényelmes szögben megfogni. Ezzel együtt örülök, hogy végre a Panasonic is élt ezzel a megoldással.

 


A másik két örömteli újítás nem más, mint a két vezérlőtárcsa. Egyik elöl, a markolaton, az exponáló gomb alatt, másik a hátoldalon, egészen a váz jobb szélén kapott helyet. Sajnos ez az öröm sem felhőtlen, ugyanis mindkettő embertelen helyen van. A markolaton lévő túl alacsonyan van, lazítani kell a fogáson ha el akarjuk érni, a hátulsó pedig túlzottan a szélre került, kb. 4 cm-rel beljebb lenne a helye, ahol az ember hüvelykujja pihen.

Szintén új jövevény az "AE lock" gomb, amivel az adott expozíciós értékeket rögzíthetjük, és végre - hála a vezérlőtárcsáknak - eltûnt az "Exposure" gomb, ami igencsak idegesítő (viszont szükséges) találmány volt a korábbi modelleken. Az exponáló gomb kellemes szögben dől (apró piros pont a tervezőnek), és összességében semmi sincs zavaró helyen, a tárcsákat leszámítva.

Áramellátás

Az FZ30 7.2V, 710 mAh-s Li-ion akkumulátort használ (S006E), ami a markolatba rejtve szolgáltatja az energiát. Külön dicséret a markolat alján lévő akkumulátor-ház fedélért, amit egy kézzel elfordítandó biztosító kapcsoló zár, de magát az akksit még egy bepattanó műanyag elem is a markolatban tartja, ha kinyílna a fedél. Ezt már megszokhattuk a profi, félprofi kategóriában, a kompakt, illetve bridge gépek között viszont mai napig találkozhatunk hol vicces, hogy szánalmas megoldásokkal. Ha az LCD-t nem használjuk sokat és a beépített vaku sem dolgozik, akár 200-300 fotót is készíthetünk egy feltöltéssel (erősen becsült érték, de mindenképpen 200 fölött lehet számítani).

 Menürendszer

Elsőre kicsit kétségbeejtő az OK gomb hiánya, de ha rááll az ember keze, hogy mindent a JOBBRA nyíllal kell konstatálni, hamar megszokható a Panasonic gépek menürendszere, amitől az FZ30 sem tér el. Különböző menüpontokkal találkozunk visszajátszásnál, automata illetve manuális módokban, ami megkönnyíti a használatot azoknak, akik szeretnék mindig a számukra ismeretlen menüpontokat kerülgetni.

Beállítások, üzemmódok

Szokás szerint az üzemmód tárcsán két összeállításra bontott motívumprogram-csomag (portré, sport, étel, táj, éjszakai portré, éjszakai táj, kisgyerek, lágy bőr, gyertyafény, party, tűzijáték, hó, csillaghullás, svenkelés) mellett a komoly felhasználást lehetővé tévő manuális módok is megtalálhatók (rekeszprioritás, záridő-prioritás, teljesen manuális). A záridőt 60 másodperc és 1/2000 másodperc között állíthatjuk (hátsó tárcsával), a rekeszt pedig f2.8-tól f11-ig (elülső tárcsa).

 

Speciális funkciók

Az FZ30 egyik nagy erőssége, hogy mind a TIFF mind a RAW formátumot támogatja, így kedvezve a komolyabb szándékú felhasználóknak. Háromféle oldalaránnyal is dolgozhatunk, a kompakt standard 4:3 mellett, a 3:2 és a 16:9 is elérhető. Irányszenzorral is fel van szerelve, az álló formátumú fotókat már visszajátszás módban állva láthatjuk. Négyféle színeffekt is rendelkezésünkre áll: meleg, hűvös, fekete-fehér és szépia. Manuális fókuszálásnál választhatunk, hogy csak a kép közepén jelenjen meg egy nagyított rész, vagy a teljes képmezőt kitöltse, de akár ki is kapcsolhatjuk a nagyítást. Az objektív bal oldalán lévő fókusz-mód kapcsoló MF (kézi) állásánál egy külön gombbal aktiválhatjuk egy-egy pillanatra az autófókuszt, ha épp úgy alakulna a helyzet. Ugyanitt kapcsolhatunk makró módba is.

 Optika

Az objektív kívül teljesen mozdulatlan, fix, mindent belső mechanikával állít. Ez pozitív, mert így csökken a sérülések esélye, nem koszolódik olyan könnyen a belső szerkezet és alapjában véve jobb az, ha a gépünk mérete úgymond állandó. A stabilizátor (MEGA O.I.S.) a Panasonicnál megszokott két módon aktiválható, egyikben folyamatos (keresés közben is aktív), a másiknál csak exponáláskor aktiválódik. Nyilván egy ekkora zoomátfogás ilyen kis méretben sok probléma forrása lehet, és Leica ide vagy oda, az erős kontraszt itt is komoly ellenség. Gyönyörű királykék szellemkép-vonal jelzi a sötét és világos területek határát, főleg a képszéleken. Wide állásban túl erős a hordótorzítás, pedig csak 35mm-ről van szó. Felbontásban, részletességben nem lehet panasz az optikára, és az f3.7 fényerő 420mm-es állásnál, több mint jó - kiváló!

Érzékelő

Nem meglepő módon a CCD a leggyengébb láncszem, azonban ha összevetjük a piacon jelenleg kapható 8mpx-es bridge gépek érzékelőivel, azt látjuk, hogy még ezzel együtt is az egyik legjobb. Bár dinamikában nem remekel (jó példa erre az utcakép), ISO100-ig a zajszint még a szokásos "Panasonic szemcsékkel" együtt is bőven kielégítő, és ISO200-on is éppen csak annyira zajos, hogy nem rontja el a fotót. Manuális módban a beállítható ISO értékek: 80, 100, 200, 400. Ha azt nézzük, hogy ebből csak a 400-at érdemes kerülni, nagyon pozitív képet kapunk az FZ30-ról. Hosszú (több másodperces) expozícióknál a gép "zajmintát" vesz egy ugyanolyan hosszú expozícióval (vagyis lezárt redőnnyel megismétli az expozíciót, és a kapott eredményt "kivonja" a fotóból).

Vaku

A beépített vaku teljesítménye megfelelő, kb. 5 méterig elég fényt bocsát ki, azonban apró tervezési hiba eredményeképpen a felhelyezett napellenző jócskán belelóg a fény útjába. Sajnos ez idegesítő probléma, mert amúgy szükség van a napellenzőre, és ha néha úgy adódik, hogy vakuznunk kell, mindig kénytelenek vagyunk levenni. Vakupapucs is található a vázon, amibe egy sima középérintkezős külső vakut csúsztathatunk.

 Makrózás

Makró módba kapcsolva az optikát akár 5cm-ről is fotózhatunk egy tárgyat, azonban ez csak wide állásban ennyi, a fókusztávolság növekedésével növekszik a minimális tárgytávolság is. Az optika természetesen jól teljesít közelről is, ezért az FZ30 kimondottan alkalmas makrózásra, és még előtétlencsékkel is próbálkozhatunk.

Sorozatfelvétel, videórögzítés

Háromféle sorozatfelvételi mód áll rendelkezésre, egy gyors, egy lassú és egy végtelen. A gyors kb. 3kép/mp sebességgel kattog, de mindössze négy képet készít el egy sorozattal. A lassú ennél valamivel visszafogottabb tempóban dolgozik, a végtelen pedig kicsit még lassabb, viszont addig készíti a képeket, amíg van hely a kártyán. Videózni is kellemes élmény a géppel, de itt különösen negatív paraméter a már említett túl nagy elfordulási szög a zoom-gyűrűnél. Kicsit kevesebb fénynél, nagy zoomnál más problémák vannak a fókuszálással is, amint ez a tesztvideóból ki is derül. A képminőség viszont kiváló, a hangra sem lehet panasz. MOV (Quicktime) formátumban rögzíthetünk videót.

 

Bővíthetőség

Igazi örömhír, hogy mindössze 55mm-es az objektív szűrőmenete, így már nem kell amiatt bosszankodni, hogy drágább a gyári előtétlencse, mint maga a gép. Mostantól olcsóbban megúszhatjuk a szűrők, telekonverterek vagy makrólencsék beszerzését, ami komoly lehetőségeket jelent az elszánt amatőröknek a fotográfiával való ismerkedés terén.

 

 

Összegzés, személyes benyomások

Jelen pillanatban - számomra igencsak meglepő módon - egy Panasonic Lumix gép, egész pontosan az FZ30 az, amelyik leginkább megtestesíti az "ideális bridge gép" fogalmát. Bár a szokásos "felbontás kontra alacsony zajszint" csatát jelen esetben is a felbontás nyerte, de minden téren olyan szintű szolgáltatásokat nyújt, amik elérik, és esetenként megelőzik az eddig etalonnak számító gépek adott paramétereit. Bár bőven elég lenne 6 megapixel, valószínűleg nem lenne látványos a képminőség különbség, így belefér a 8 is, legalább van miből vágni, ha úgy alakul. Megéri az árát, ez biztos, és bátran ajánlom azok figyelmébe, akik nem szándékoznak utazóbőröndnyi fotós felszerelést összeszedni a jövőben, de szükségük van egy akár természetfotózásra is alkalmas, komoly digitális gépre (természetesen szigorúan hobbi szinten). 

Előnyök, hátrányok

+ sok hasznos funkció, beállítás

+ jó minőségû, stabilizált optika

+ "profi" kezelés

+ könnyen bővíthető

- kicsit átgondolatlan tervezés (tárcsák, vaku)

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera
Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera 43 190 Ft Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera
Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle