Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a me...
2016. március 11. 15:27, péntek - hama.blog.hu

Az addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér mondást azok biztosan nem szeretik, akik iPhone-t vagy iPadot használnak; ezeknek a készülékeknek a belső memóriáját ugyanis nem lehet memóriakártyával bővíteni. Szerencsére azért van gyors megoldás arra az esetre, ha fogyóban a szabad kapacitás!

 

Canon G7: a kompakt gépek királya

2007. február 02. 20:21, péntek - [origo] Digifoto
Tesztek » Fényképezőgépek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

A Canon új, csúcskategóriás kompakt készüléke, a G7 szinte tökéletes, ám egyes funkciók hiánya zavarhatja az igényesebb fotósokat a mindennapi használat közben.

A japán gyártó PowerShot G-szériája a digitális fotográfia eddigi történelme során viszonylag egyöntetű elismerésre tett szert a különböző szakmai fórumokon. Gépei ugyanis mindig  rendelkeztek olyan egyedi funkciókkal, melyekkel akár egy nagyobb méretű és nehezebb tükörreflexes géppel is felvehették a versenyt.

Az utóbbi években mégis úgy tűnt, nem bővül már új taggal a sorozat, éppen ezért okozott némi meglepetést a Canon idén szeptemberben, amikor kétéves szünet után felfrissítette a G-sorozatot. A legújabb, G7-es típus nagyobb felbontású érzékelőt kapott elődjénél, ráadásul hatszoros átfogású, stabilizátoros optikával is ellátták, azonban kimaradt többek között a forgatható kijelző és a RAW-formátum lehetősége. Tesztünk során kíváncsiak voltunk, hogyan veszi fel a versenyt a G7-es az elődökkel és a hasonló áron kapható DSLR-gépekkel.

Profi gépház fémből

Első ránézésre a PowerShot G7 nem a közvetlen elődjére, hanem sokkal inkább a klasszikus, úgynevezett távmérős fényképezőkre emlékeztet. A kissé vaskos, ám mégis megnyerő külsejű digitális gép borításának zöme fémből készült, vagyis sugárzik róla a minőség: a minőségi gépház még egyes belépőszintű tükörreflexes gépeket is felülmúl.

 

Az új kialakítás hiányossága, hogy gyakorlatilag eltűnt a gépről a markolat, ezért egy kézzel igencsak nehéz stabilan tartani a különben sem pehelysúlyú, megközelítőleg 360 grammos masinát. A temérdek beépített funkció hátránya pedig abban jelentkezik, hogy tele van zsúfolva gombokkal az új Canon: nem lehet úgy megfogni, hogy egyikhez se érjen hozzá az ember. A kezelőszervek összességében jó minőségűek, egyedül a leglényegesebb, az exponáló gomb kialakítása nem ideális: túl nagy a holtjátéka.

Hatszoros optika, képstabilizátor

Az egyik legnagyobb változás az előző modellhez képest az objektívet érinti: eltűnt az egyedinek számító, nagy fényerejű, négyszeres zoomos lencse, helyét egy lassabb, ám nagyobb átfogású optika vette át. Kisfilmes értékeken számolva 35 - 210 milliméteres tartományban teszi lehetővé a fotózást az új, hatszoros nagyítást kínáló objektív, melyhez külön megvehető nagylátószögű, illetve tele előtét is könnyen csatlakoztatható.

Némileg kárpótolja az optika gyengébb fényerejét a beépített képstabilizátor: ilyen technológia egyáltalán nem volt a korábbi modelleken. Sokak számára köztudott lehet, hogy stabilizátor működése közben a fényképező belsejében elhelyezett szenzorok érzékelik a kéz remegése által okozott mozgást, és a lencsetagokat elmozdítva hosszabb záridővel is lehetővé válik a fotózás. Természetesen a téma mozgását nem állítja meg ez a rendszer sem, viszont egyes esetekben szükségtelenné teszi az állvány használatát, például egy kivilágított épület éjszakai fotózásakor.

Hátfali kijelző, átnézeti kereső

Szintén lényeges módosításon esett át az új PowerShot hátoldala is: a korábbi típuson alkalmazott, sokak által kedvelt kihajtható és forgatható kijelző eltűnt. Ezért a hiányért a megnövelt méretű LCD sem tudott minket kompenzálni, hiába kapott tükröződésmentes borítást a 2,5 col átmérőjű, 207 ezer pixeles digitális monitor. Mindez különösen azért érdekes, mert a gyártó nemrég bemutatott, sokkal olcsóbb  PowerShot A630 és A640 modellek ugyanilyen átlójú, de kihajtható kijelzőt kaptak.

 

Pozitívumként értékeltük ugyanakkor azt, hogy 2006-ban egy gyártó még optikai keresőt is szerel a fényképezőre, elvégre ez ma már kuriózumnak számít. Az átnézeti kereső még dioptriaállítási lehetőséggel is rendelkezik.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle