Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Kiemelt híreink
A piacon elsőként egy színes Nikon model...
2012. március 30. 12:52, péntek - Nikon, Amszterdam, Hollandia

A Nikon a piacon elsőként egy színes modellel bővíti digitális tükörreflexes fényképezőgépeinek termékcsaládját. A népszerű digitális tükörreflexes D3100 modell 2011. szeptember 22.-től egész Európában kapható lesz. Canon G7: a kompakt gépek királya

2007. február 02. 20:21, péntek - [origo] Digifoto
Tesztek » Fényképezőgépek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

A Canon új, csúcskategóriás kompakt készüléke, a G7 szinte tökéletes, ám egyes funkciók hiánya zavarhatja az igényesebb fotósokat a mindennapi használat közben.

A japán gyártó PowerShot G-szériája a digitális fotográfia eddigi történelme során viszonylag egyöntetű elismerésre tett szert a különböző szakmai fórumokon. Gépei ugyanis mindig  rendelkeztek olyan egyedi funkciókkal, melyekkel akár egy nagyobb méretű és nehezebb tükörreflexes géppel is felvehették a versenyt.

Az utóbbi években mégis úgy tűnt, nem bővül már új taggal a sorozat, éppen ezért okozott némi meglepetést a Canon idén szeptemberben, amikor kétéves szünet után felfrissítette a G-sorozatot. A legújabb, G7-es típus nagyobb felbontású érzékelőt kapott elődjénél, ráadásul hatszoros átfogású, stabilizátoros optikával is ellátták, azonban kimaradt többek között a forgatható kijelző és a RAW-formátum lehetősége. Tesztünk során kíváncsiak voltunk, hogyan veszi fel a versenyt a G7-es az elődökkel és a hasonló áron kapható DSLR-gépekkel.

Profi gépház fémből

Első ránézésre a PowerShot G7 nem a közvetlen elődjére, hanem sokkal inkább a klasszikus, úgynevezett távmérős fényképezőkre emlékeztet. A kissé vaskos, ám mégis megnyerő külsejű digitális gép borításának zöme fémből készült, vagyis sugárzik róla a minőség: a minőségi gépház még egyes belépőszintű tükörreflexes gépeket is felülmúl.

 

Az új kialakítás hiányossága, hogy gyakorlatilag eltűnt a gépről a markolat, ezért egy kézzel igencsak nehéz stabilan tartani a különben sem pehelysúlyú, megközelítőleg 360 grammos masinát. A temérdek beépített funkció hátránya pedig abban jelentkezik, hogy tele van zsúfolva gombokkal az új Canon: nem lehet úgy megfogni, hogy egyikhez se érjen hozzá az ember. A kezelőszervek összességében jó minőségűek, egyedül a leglényegesebb, az exponáló gomb kialakítása nem ideális: túl nagy a holtjátéka.

Hatszoros optika, képstabilizátor

Az egyik legnagyobb változás az előző modellhez képest az objektívet érinti: eltűnt az egyedinek számító, nagy fényerejű, négyszeres zoomos lencse, helyét egy lassabb, ám nagyobb átfogású optika vette át. Kisfilmes értékeken számolva 35 - 210 milliméteres tartományban teszi lehetővé a fotózást az új, hatszoros nagyítást kínáló objektív, melyhez külön megvehető nagylátószögű, illetve tele előtét is könnyen csatlakoztatható.

Némileg kárpótolja az optika gyengébb fényerejét a beépített képstabilizátor: ilyen technológia egyáltalán nem volt a korábbi modelleken. Sokak számára köztudott lehet, hogy stabilizátor működése közben a fényképező belsejében elhelyezett szenzorok érzékelik a kéz remegése által okozott mozgást, és a lencsetagokat elmozdítva hosszabb záridővel is lehetővé válik a fotózás. Természetesen a téma mozgását nem állítja meg ez a rendszer sem, viszont egyes esetekben szükségtelenné teszi az állvány használatát, például egy kivilágított épület éjszakai fotózásakor.

Hátfali kijelző, átnézeti kereső

Szintén lényeges módosításon esett át az új PowerShot hátoldala is: a korábbi típuson alkalmazott, sokak által kedvelt kihajtható és forgatható kijelző eltűnt. Ezért a hiányért a megnövelt méretű LCD sem tudott minket kompenzálni, hiába kapott tükröződésmentes borítást a 2,5 col átmérőjű, 207 ezer pixeles digitális monitor. Mindez különösen azért érdekes, mert a gyártó nemrég bemutatott, sokkal olcsóbb  PowerShot A630 és A640 modellek ugyanilyen átlójú, de kihajtható kijelzőt kaptak.

 

Pozitívumként értékeltük ugyanakkor azt, hogy 2006-ban egy gyártó még optikai keresőt is szerel a fényképezőre, elvégre ez ma már kuriózumnak számít. Az átnézeti kereső még dioptriaállítási lehetőséggel is rendelkezik.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera 43 190 Ft Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera
Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle