Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
A piacon elsőként egy színes Nikon model...
2012. március 30. 12:52, péntek - Nikon, Amszterdam, Hollandia

A Nikon a piacon elsőként egy színes modellel bővíti digitális tükörreflexes fényképezőgépeinek termékcsaládját. A népszerű digitális tükörreflexes D3100 modell 2011. szeptember 22.-től egész Európában kapható lesz. Canon Digital Ixus 50 gépteszt

2006. február 16. 07:00, csütörtök - SG.hu
Tesztek » Fényképezőgépek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Design, ergonómia

Kellemes élményben volt részem, mikor a gépet először vettem a kezembe, ugyanis a gépváz rozsdamentes acélból készült, kis méretéhez képest megfelelő súlyt és stabilitást biztosítva. A szürke szín elegáns külsőt ad a fényképezőgépnek. A gép hátoldalán jobbra egy markolatra emlékeztető bütyök van, amit az átlagos méretű kezemmel nem tudtam kényelmesen használni. Alul megtalálható az állványmenet - szintén fémből. Egyedüli műanyag elem az akku és a memóriakártya helyének fedele.

A 2 colos LCD kijelző a gép méretéhez (86x53x21 mm) képest is nagy, kontrasztos, jól használható. A kijelző melletti DISP gomb nyomva tartásával további fényerőt kapunk, ami jól jöhet erős fényben való fotózáskor. Átnézeti kereső ezen a gépen is van, a leendő kép kb. 80%-át mutatja, ezért komponálásra nem igazán alkalmas. E mellett találjuk az AF segédfény lámpáját, melynek segítségével az élességállítás kevés fénynél is viszonylag hamar megtörténik. Az apró bekacsoló gomb mellett helyezkedik el a kioldógomb és az azt körülölelő zoomkar. A gép agya a Canon Digic II képfeldolgozó processzora, ami villámgyors működést biztosít, bekacsolás után alig két másodperccel a gép felvételre kész.

 

 

Kezelés, használat

Összesen nyolc kezelőgomb áll rendelkezésünkre a menükben való barangoláshoz. Az Ixus 50 menürendszere átgondolt, használata könnyen elsajátítható. 21 nyelvből válogathatunk, a hazai közönség legnagyobb örömére magyar nyelv is választható.

A szokásos automata mód mellett (amikor minden felvételi értéket a gép állít be) manuális felvételi mód is választható, de a rekeszértéket és a zársebességet ilyenkor is az automatika állítja be. Ebben a módban lehetőség van expozíció-korrekcióra +/-2 fényértékig, 1/3-ad lépésenként. Az automata fehéregyensúly mellett további öt gyári és egy saját magunk által beállított használható. A fényérzékenységet ISO 50 és 400 között változtathatjuk. Hat motívumprogram segíti a kezdő fotósokat: digitális makró, portré, éjszakai felvétel, belső tér és víz alatti felvétel - a géphez természetesen víz alatti tok is kapható. Hasznos motívumprogram lehet gyorsmozgású témák megörökítésére a Kids & Pets, azaz gyerekek és állatok. Ilyenkor az élességet valóban gyorsabban állítja be az automatika.

Mivel a gép mérete igen kicsi, így a vaku az optika középtengelyétől alig 3 centiméterre kapott helyett. A vörösszem-hatás elkerülésére elővillanthatunk, de lehetőségünk van külső vaku (Canon HF-DC1) csatlakoztatására is, ami az ultrakompakt kategóriában ritka lehetőségnek számít.

A maga kategóriájában az Ixus 50 makrófelvételi képessége átlagosnak mondható. Wide állásban makrózva a gép villámgyorsan állítja be az élességet, tele állásban azonban ez a folyamat akár 1-2 másodpercet is igénybe vehet, és ekkor sem biztos, hogy valóban éles képet kapunk. Kevés fénynél, tele állásban gyakran előfordult, hogy négy vagy ötödszöri kísérletre sikerült csak élességet állítani. További, maximum 4x-es nagyítás érhető el a digitális makró funkció bekapcsolásával, ez a mód azonban jelentős minőségromlást eredményez.

 

 

Videofelvétel készítésére is van lehetőségünk, háromféle minőségben. 640x480-as felbontásban legfeljebb 30 kép/másodperc, 320x240-es felbontásban viszont egy percen keresztül 60 kép/másodperc sebességgel rögzíthetjük mozgóképeinket. Az elkészült videók AVI formátumban kerülnek a memóriakártyára.

Visszajátszás (Playback) módban a képek között egyesével, tízesével, sőt százasával is ugrálhatunk, valamint a felvételkészítés dátuma alapján is kereshetünk. A képekbe maximum 10-szeresen nagyíthatunk bele. Az aktuális kép felvételi információit apró ikonok szemléltetik, azonban se a használt záridőt, se a rekeszértéket nem mutatja. A kártyára mentett videofelvételeket számítógép nélkül is vághatjuk, akár új állományként elmenthetjük, vagy a régit felülírhatjuk. A PictBridge funkció közvetlen nyomtatást tesz lehetővé, számítógép használata nélkül.

Képminőség

Az Ixus 50-et 3-szoros zoomátfogású, 6 lencsetagot 5 csoportban tartalmazó objektívvel szerelték fel. Kisfilmes rendszerben számolva ez 35-105 mm-t jelent. Fényereje átlagos (f2,8-f4,9). Az 1/ 2,5 colos képérzékelő alacsony ISO értéknél (50-100) az átlagosnál alacsonyabb képzajt termel. Magasabb érzékenységen (ISO 200-400) már sűrűsödnek a színes pontok, de még élvezhető minőségű képet kapunk. Egy átlagos méretű 10x15-ös papírképen pedig egyáltalán nem feltűnő a zaj.

A felvételek részletgazdagok, élesek, a kontrasztosabb részeken minimális kromatikus aberráció figyelhető meg. Bár a színhelyességre alapból sem lehet túl sok rosszat mondani, a My Color funkció további lehetőségeket ad saját színbeállítások eszközölésére. Lehetőségünk van a három alapszín (piros, zöld, kék) élénkebbé tételére, a képek színét igazíthatjuk a portréalanyunk bőrszínéhez, és akár fotózhatunk úgy is, mintha diafilmre dolgoznánk. További funkció a Color Swap (színcsere), illetve a Color Accent, amivel egy kiválasztott szín kivételével az összes szín fekete-fehérré varázsolható, számítógépes képszerkesztő programok használata nélkül. Ezek a beállítások videófelvétel készítése közben is ugyanúgy használhatóak.

 

 

Összegzés

Az 5 megapixeles felbontás, a nagyméretű kijelző, az elegáns fém ház és a rengeteg funkció kissé magas ára ellenére méltó versenytárssá teszi a fényképezőgépet az ultra-kompakt kategóriában. Madárfotózásra ugyan nem alkalmas - nem is erre találták ki -, de családi összejöveteleken, bulikon, utazáskor tökéletes partner az Ixus 50.

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera
Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Fuji Instax Mini9 cobalt kék instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 cobalt kék instant kamera
Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya 18 990 Ft Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle