Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Megszokott külső, megnövelt teljesítmény - WayteQ x880
Két új GPS készülék a WayteQ-től
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Kiemelt híreink
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházu...
2016. április 25. 08:16, hétfő - Ariete termékek

Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk termékpalettáján. Kínálatunkban nem csak szezonális termékeket talál. Az Ariete cég háztartási kisgépek gyártására szakosodott, a kisgépek terén igencsak széles a kínálata.

Kétszemű fényképező túrázóknak - Kodak V610

2006. július 26. 11:19, szerda - [origo] Digifoto
Tesztek » Fényképezőgépek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Idén különösen népszerűek az egyre nagyobb zoomos fényképezőgépek, és ma már szinte minden gyártó kínálatában szerepel legalább egy tízszeres optikai átfogást biztosító modell. Az objektív tartományának növelésével párhuzamosan pedig a gépek méretei is egyre csökkennek: februárban még a Panasonic Lumix TZ1-es típusa volt a világ legapróbb tízszeres zoomos digigépe, ezzel a címmel azonban mindössze két hónapig büszkélkedhetett, áprilisban ugyanis a japán cég tengerentúli riválisa előrukkolt egy még kisebb modellel.

A hat megapixeles Kodak EasyShare V610 valójában az év elején bemutatott kétszemű Kodak kamera, a V570 átalakított változata. Az elődről tudni kell, hogy a világon elsőként alkalmazták benne azt az egyedülálló lencserendszert, melynek különlegessége, hogy a mindkét objektív saját képérzékelőre vetíti a beérkező fénysugarakat.

Külső kialakítás, fogás

A Kodak legújabb digitális kamerája kimondottan egyedi formatervezésű, így könnyen ki lehet vele tűnni a tömegből. A masszív fém burkolat és a stílusos kialakítás már az előző dupla optikás modellnél is tetszett nekünk, ugyanakkor a V610-es örökölte a design hátrányait is. A mindössze 23 milliméter vastag fényképező még elfér a zsebben, viszont a markolat hiánya miatt nehezebb stabilan kézben tartani riválisainál.

A kezelőszervek a hátoldali kijelző két oldalán helyezkednek el: a bal oldalon található gombok kisebbek, mint a V570-esnél, és olyan közel vannak egymáshoz, hogy némi elővigyázatosság nélkül egyszerre több is benyomódhat. Hasonló problémák akadnak a négyirányú kapcsolóval is, hiszen annyira kemény, hogy szinte lehetetlen a kívánt irányba mozgatni. Az előd joystick-szerű kezelője ennél határozottan kényelmesebb volt.

 

 

Messzelátó dupla optika, közepes autofókusz

A V610-es egyik fő attrakciója a tízszeres optikai zoom. Fontos azonban tudni, hogy ezt az átfogást a Panasonic TZ1-el ellentétben nem egyetlen objektív, hanem két lencse együttesen adja. Az egyik optika 38 - 114, míg a második 130 - 380 milliméteres tartományt ad kisfilmes értékekre átszámítva. Mindez azt jelenti, hogy a célközönség is megváltozott a V570-es képest, hiszen annak legnagyobb előnyét, a 23 milliméteres gyújtótávolságot - érthetetlen módon - kihagyták az új típusnál. Az első típus a nagy látószöget kedvelő ínyencek kedvence volt, a mostani verzió inkább a túrázóknak lehet vonzó.

Sajnos az optikák paraméterei nem túl kedvezőek: a legnagyobb rekesz F3,9, illetve F4,8 a zoomtartomány két végén. A gyakorlatban ez lassú élességállításhoz, illetve rosszabb teljesítményhez vezethet rossz fényviszonyok között. Ez utóbbi kompenzálására szerencsére autófókusz-segédfényt építettek be, azonban az objektívek minőségén is van bőven javítanivaló, remélhetőleg a jövőben orvosolják a gyermekbetegségeket.

Idén már több háromszoros optikai zoomos kamerában is alapfelszereltség az képstabilizátor, az ennél nagyobb átfogású masináknál meg egyenesen alapkövetelmény, így meglepő, hogy a Kodak még mindig nem fejlesztett ki ilyen technológiát. Mindössze videózás közben használható egy kézremegést korrigáló rendszer, ám az is csupán elektronikus, tehát minősége messze elmarad az optikai változatokétól.

 

 

Digitális kijelző

A Kodak V610-es hátoldalán sem található optikai átnézeti kereső. Annak eldöntése, hogy ez negatívum, vagy pozitívum-e, részben szubjektív döntés, melyre az amerikai gép esetében elég nehéz válaszolni. A teszt során nekünk tetszett a hatalmas mérete, a képminőségről viszont már megoszlanak a vélemények. Visszanézéskor kifogástalan, nagyon szép képet ad a 2,8 collos, 230 ezer pixeles felbontású kijelző, melyet bármilyen fényben jól lehet látni, ráadásul viszonylag kis szögből is. Komponálás közben azonban érthetetlen módon zajos, sötét és életlen a képe, ez pedig természetesen nagyon zavaró tud lenni, és rendszeresen ellenőrzésre késztet, valóban helyesen készült-e el a fénykép.

Üzemmódok, panorámakészítés

Bekapcsolás után automata üzemmódba áll a világ legkisebb messzelátó kamerája, melyen a legtöbb kézi állítási lehetőség ironikus módon éppen ilyenkor érhető el. Ugyan az expozíció nem szabályozható manuálisan, lehetőség van a fehéregyensúly, fényérzékenység, és néhány egyéb funkció módosítására. Az automata üzemmódon kívül huszonkétféle téma mód is helyet kapott a kütyüben. Ezeket az előre beállított funciókat a Scene gomb megnyomásával lehet előhívni, és többek között portré, strand, tájkép, gyerekek fotózására nyújtanak megfelelő beállításokat.

Szintén az üzemmódok között található a korábbi tesztben már bemutatott panorámakészítő funkció is, melynek segítségével jelen esetben legfeljebb 114 fokos felvétel készíthető. Bár a V570-es 180 fokos panorámája jóval hatásosabb volt, a képek összeillesztését most is meglepően jól végezte el a fényképezőgép.

 

 

Videofelvétel: felemás minőség

Az új Kodakot videofelvételre is alkalmassá tették: a masina nagyon jó minőségű, MPEG-4 tömörítésű mozgógépeket tud rögzíteni 640x480 pixeles felbontással, 30 kép/másodperc sebességgel. Felvétel közben használható az optikai zoom, illetve az elektronikus képstabilizátor, az élességállítás viszont meglehetősen komótosan működik.

Az elkészült fényképek és videók a 32 megabájtos beépített memórián tárolhatók. Ekkora helyre nem sok adat rögzíthető, ezért bővíteni mindenképpen érdemes, erre SD/MMC típusú memóriakártyákkal van lehetőség. Áramforrásként lítium-ion akkumulátort mellékelnek a digigéphez, amely a specifikáció szerint nem kifejezetten hosszú élettartamú: mindössze 135 fotó készíthető egy töltéssel. Ilyen eredménnyel bizony nem tartozik még a kategória középmezőnyébe sem, hiszen a konkurensek ennél átlagosan háromszor többre képesek.

 

 

A nem mindennapi külsejű eszköz extra szolgáltatásként támogatja a Kodak printer és kamera dokkolók használatát, sajnos azonban az új modellhez már nem mellékelnek ilyet, csupán külön lehet beszerezni. Az eszköz lényege egyébként, hogy a megfelelő nyomtatóra helyezve rögtön készíthetők digitális nyomatok, illetve átmásolhatók a rögzített fotók a számítógépre, és megtekinthetők a tévéképernyőn, miközben töltődik még az akkumulátor is töltődik.

Dokkoló helyett viszont az új EasyShare a világon az elsőként Bluetooth csatolót kapott, így vezeték nélkül másolhatók a fényképek bármilyen hasonló eszközre: Macintosh vagy Windows számítógépre, egy másik fényképezőre, nyomtatóra. A régebbi számítógépek ugyan nem rendelkeznek alapfelszereltségben ilyen technológiával, párezer forintos beruházással, egy egyszerű USB-eszközzel azokat is alkalmassá lehet tenni a Kodakkal való kommunikációra.

Végszó

A stílusos fémburkolattal rendelkező Kodak EasyShare V610 jelenleg a világon a legkisebb tízszeres optikai zoomos kamera, mely ráadásul a világon elsőként kapott Bluetooth csatolót. Ezen a két egyedülálló tulajdonságon kívül azonban csupán a panorámafunkciót és a jó minőségű LCD-t lehet pozitívumként említeni.

Aki egy trendi fényképezőnél és néhány egyedi funckiónál többre vágyik, annak érdemes figyelembe vennie, hogy a képminőség még mindig nem felel meg az elvárásoknak, az akkumulátor élettartama csapnivaló. Az elődhöz képest több dologban visszafejlődött az új modell - például az előd egyik leghasznosabb funkciója, a nagylátószögű optika kimaradt belőle -, kezelőszervei nem ergonómikusak, és általában meglehetősen lassú az apró Kodak kamera. Sajnos a fényképező ára sem mondható kedvezőnek: Magyarországon bruttó 110 ezer forintért kapható, ennyiért pedig nagyságrendekkel jobb képminőségű digitális fényképezőt is lehet kapni.

Pro és kontra

+ stílusos külső
+ Bluetooth technológia
- kényelmetlen kezelés
- videózásnál lassú élességállítás
- nincs optikai képstabilizátor
- gyenge akku

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 cobalt kék instant kamera 24 690 Ft Fuji Instax Mini9 cobalt kék instant kamera
Dörr All in One PC230 USB 2.0 memóriakártya olvasó 2 290 Ft Dörr All in One PC230 USB 2.0 memóriakártya olvasó
Sandisk Compact Flash Extrem 32GB memóriakártya 19 890 Ft Sandisk Compact Flash Extrem 32GB memóriakártya
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 9 290 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya 18 990 Ft Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle