Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Ragadj meg minden lehetőséget! Canon EOS...
2014. február 21. 17:47, péntek - canon.hu

Az EOS 1200D ideális azok számára, akik először használják a DSLR rendszert. A Canon EOS Companion alkalmazással együtt olyan képeket készíthetsz, amelyek tségével emlékeidet még könnyebb és élvezetesebb feleleveníteni.

Fényképszerkesztés Apple szoftverekkel

2006. június 28. 20:52, szerda - SG.hu - Gábor Zoltán
Fotózásról A-Z-ig » Fotóprogram leírások Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Az almás cég egy a digitális fotózáshoz kapcsolódó túrát szervezett, melynek budapesti állomására pár napja került sor.

A cég új szoftverei persze nem csupán a fotózással kapcsolatosak, hanem teljes otthoni multimédia megoldást kínálnak, egyetlen ingyenes szoftvercsomagban. Ezt a csomagot iLife '06-nak hívják, de nem csupán erről kaptunk beszámolót a bemutatón, hanem láthattuk működés közben az Apple profi fotósoknak (is) szánt képfeldolgozó és katalogizáló szoftverét, az Aperture 1.1-t.

 

 

             

 

Az iLife '06 szoftvercsomag tartalmaz minden olyan applikációt, amelyet egy átlagfelhasználó a mindennapok során használni szeretne ha multimédiáról van szó. A csomag egyik komponense az iPhoto '06 névre hallgató katalogizáló és egyszerű képszerkesztő funkciókkal ellátott program. A szoftverrel könnyen tudunk akár 250 000 fotót nyilvántartani, rendszerezni, ismerőseinkkel megosztani vagy akár effektezni. Természetesen ez a szoftver jóval kisebb tudású, mint a már említett Aperture 1.1, hiszen képeinkbe komolyabb beavatkozást nem tudunk végrehajtani vele. Talán a leginkább a PC világban lévő ACDSee-hez hasonlatos szoftverként tudnám jellemezni.

Az iWeb egy egyszerű honlapszerkesztő program. Komolyabb lehetőségeket ne várjunk tőle, de maradéktalanul teljesíti azt, amire egy átlagfelhasználónak szüksége van. Akár egyszerű webes képgalériát, akár blogot, vagy egyéb multimédia alkalmazásainkat szeretnénk másokkal megosztani, az iWeb ebben a segítségünkre lesz. Előre elkészített sablonokat használhatunk, és a Mac oldalán ingyen és gyorsan publikálhatjuk kreálmányunkat.

A következő program az iMovie HD 6, amely egy amatőröknek szánt videószerkesztő. Természetesen itt is főleg előre gyártott sablonok alapján van lehetőségünk összerakni klipjeinket, melyeken valós idejű zajszűrést, effektezést, vágást hajthatunk végre, mindezt valós időben, akár teljes képernyőn végezhetjük. Természetesen ugyanilyen egyszerűen helyezhetjük el filmjeinket saját gyártású weboldalainkon, sőt még videó podcastot is készíthetünk.

 

            


 

Nem maradhatott ki a csomagból DVD készítésére való szoftver, amit - ki hinné - iDVD 6-ra keresztelt el az Apple. Természetesen nem "biztonsági másolatok" készítésére való szoftverről van szó, hanem videóklipjeink, saját készítésű filmjeink DVD formátummá alakítására van lehetőségünk előre gyártott menüsablonok és "fogd meg és húzd" lehetőségek használatával. Projektjeinket akár külső DVD írókkal is megírhatjuk és bármilyen formátumot támogató lejátszón élvezhetjük.

A csomag utolsó tagja, a többiektől nevében teljességgel elütő GarageBand 3 zeneszerkesztő program. Természetesen ezt se próbáljuk összehasonlítani a professzionális zeneszerkesztő és vágó/effektező szoftverekkel, hiszen tudása és kezelése a lelkes amatőröket célozza meg. Használatával képesek leszünk rádió podcastok felvételére vagy összeállítására, több sávon rögzíthetünk külső eszközről érkező audio felvételeket, illetve saját Apple hangmintákat és mixert is kapunk, így egyszerűbb hangszerelésre is lehetőségünk van.

Aperture 1.1

Az iLife-tól már lényegesen különbözik a cég új, professzionális(?) képfeldolgozásra szánt szoftvere. Az Apperture-t ugyanis nem a Photoshop és egyéb profi szerkesztők helyett ajánlják, hanem azok mellett használhatjuk. A program tudását figyelembe véve lényegében az egyszerű fotókatalogizáló szoftverek (ACDSee, Irfanview) és a komoly fotószerkesztő szoftverek közé illeszkedik az Apperture. Segítségével akár RAW fájlokat is előhívhatunk, sőt a program támogatja a legújabb fejlesztésű digitális gépek RAW formátumát is (pl. EOS 30D, 1Ds mark II, Nikon D200).

Ezen felül nagyon könnyen leszünk képesek fotóink közül a legjobban sikerülteket kiválasztani (egerünk mutatójával külön csoportokba rendezhetjük őket), hiszen teljes- vagy osztott képernyős összehasonlításra is lehetőségünk van, ráadásul egy apró nagyító segít a részletek pontos összehasonlításában anélkül, hogy képeinket külön meg kellene nyitnunk szerkesztésre.  

 

         

 

Természetesen apróbb módosítási funkciók is rendelkezésre állnak a programban. Vághatjuk, forgathatjuk képeinket, az esetleges vörsszem hatást tűntethetjük el, vagy akár levels-t, élességet, szaturációt, kontrasztot is állíthatunk. A RAW szerkesztéshez nyilván egy sokkal komolyabb szerkesztő felületet kapunk, mellyel képeink profi előhívása válik lehetővé. Ezek mellett lehetőségünk van képeinket rendszerezni, katalogizálni illetve nyomtatásra előkészíteni.

Az Aperture egy nagyon hasznos program, de számomra kérdéses, hogy profi felhasználóknak tényleges alternatívát jelentene a használata. A profi fotósok Photoshopnál alább ritkán adják, akik viszont megelégszenek az egyszerűbb lehetőségekkel és képeik nyilvántartása a fő cél, azoknak az ingyenes iPhoto a jó választás. Az Aperture árát figyelembe véve meg pláne, hiszen jelenleg 299 dollár a rendelési ára

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera 46 500 Ft Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera
Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Fuji Instax Mini9 ice blue instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 ice blue instant kamera
Fuji Instax Mini9 cobalt kék instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 cobalt kék instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle