Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Két új GPS készülék a WayteQ-től
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Kiemelt híreink
Sencor színes fülhallgatók
2014. február 16. 20:35, vasárnap - FotoMarket

Válassza ki egyéniségéhez, hangulatához a legmegfelelőbb fülhallgatót! A Sencor SEP 170 típus több alternatívát is kínál.

Kompakt kamera igényeseknek - Nikon 8800 gépteszt

2006. április 11. 10:31, kedd - [origo] Digifoto
Tesztek » Fényképezőgépek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

A már bevált receptet követte a Nikon, amikor megépítette a Coolpix 8800-as digitális fényképezőjét. A termékcsalád a Coolpix 5700 jelzésű modellel indult útjára, később pedig a 8700-as típussal folytatódott. A Nikon célközönségét ebben a termékkategóriában a fényképezéssel komolyabban foglalkozó hobbifotósok képezik, akik egy gépben szeretné megkapni mindazt, amit a profi kategóriában csak költséges objektívkészletet összevásárolása révén tehetne meg. A gyártó nagy optikai zoomobjektívvel szerelt digitális kameráinak következő állomásának tekinthetjük a 8800-at: az új modell legjelentősebb újítása az optikai képstabilizátor, amely az éles képek egyszerű elkészítését segíti.

 

 

A fényképezőgép külsejét tekintve alig-alig változott a 8700-as típushoz képest. Megmaradt az ergonómikus, jó fogású, gumírozott markolata, amire szükség is van a megfelelően biztos fogáshoz, mivel a gép teste - köszönhetően a magnézium váznak -, meglehetősen zömök és súlyos: tömege pontosan 600 gramm akku és CompactFlash memóriakártya nélkül.

Jól elhelyezett kezelőszervek

A kezelőszervek elhelyezésében alig történt változás, azonban egy új beállítótárcsa is megjelent a markolat felhasználó felöli részén. Az üzemmód-tárcsára több fontos funkció is felkerült, a hüvelykujjnál lévő beállítótárcsa pedig megkönnyíti a fotózás paramétereinek változtatását. A felsőkategóriás "bridge" felépítésű fényképezőgépeken - amilyen a 8800 is - a legfontosabb funkciók külön gombot kaptak a vázon, megkímélve a fotóst a menüben történő hosszas kutakodástól és állítgatásoktól. A jól elrendezett kezelőszervek között, közvetlenül az exponálógomb mellett találunk egy tetszés szerinti funkcióval felruházható billentyűt is. A váz tetején elhelyezett információs LCD-nek van háttérvilágítása, amely a mellette található gombbal aktiválható. Jól jöhet ez a kis segítség, ha sötétben fotózunk, és egy pillantást szeretnénk vetni gépünk aktuális beállításaira.

Természetesen a profi kategóriát megközelítő Coolpix 8800-ról sem hiányozhat az összetett vakuvezérlés, s a felugró kialakítású, maximum 6 méterig hatékonynak mondható beépített villanó sem. Ez utóbbit elsüthetjük hosszú szinkronidővel és a második redőnyre szinkronizálva is. Pozitívum, hogy a beépített vaku felnyitáskor jó messze emelkedik el az optikától, ezzel hatékonyan csökkentve a becsillanó vörös szemek kialakulásának esélyét.

 

 

Éles felvételek a képstabilizátor révén

A 10-szeres zoomátfogású objektív fókusztávolsága kisfilmes rendszerbe átszámítva 35-350 mm-nek felel meg, és két extra alacsony színszórású ED lencsetagot is tartalmaz. Az idei trendeknek megfelelően egy ilyen nagy fókusztartományú optikának elengedhetetlen kiegészítője a képstabilizátor (VR), amelynek minden előnyét élvezhetjük ebben a felsőkategóriás, ultrazoomos gépben is. A rázkódáscsökkentő rendszer használatával nagyjából két időértéket lehet nyerni, tehát a gyengébb fényviszonyok mellett szükséges hosszabb záridő alkalmazása nyomán sem válnak élvezhetetlenül elmosódottá képeink.

Normál üzemmódban a rendszer korrigálja a rázkódásokat, és felismeri, majd elkülöníti az akaratlagos mozgásoktól. Ezzel például lehetővé válik a téma követése, úsztatása (panning technika), miközben a háttér elmosódott lesz. Az Active elnevezésű módban a szándékos mozgások detektálása elmarad, a bemozdulás csökkentése ugyanakkor sokkal erőteljesebb, ezért első sorban statikus témákhoz ajánljuk ezt az üzemmódot.

A szokásos automatikus üzemmódokon kívül aktiválhatjuk természetesen a kézi élességállítást is az objektív oldalán található gombbal. A fókuszáláshoz ezt folyamatosan nyomva kell tartani, és közben a beállítótárcsával a megfelelő élességre állni. Ennek során a helyes fókuszpont megállapításához csak az LCD, illetve az elektronikus kereső eredeti méretű képét használhatjuk, munkákat nagyítás, képkivágás nem segíti.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 Clear Yellow instant kamera
Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera 43 190 Ft Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera
Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera
Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle