Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Két új GPS készülék a WayteQ-től
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
2014. július 02. 10:40, szerda - brotherkellek.hu

Ha a jövőben csak egyszer is szeretne nagyobbat nyomtatni vagy másolni, akkor vegyen A3-as multifunkciós készüléket az A4-es helyett, mert megéri!

Kodak V570 gépteszt

2006. április 07. 17:10, péntek - [origo] Digifoto
Tesztek » Fényképezőgépek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Teszteltük a Kodak nemrégiben debütált speciális fényképezőgépét: a Kodak V570 panorámaképek és nagylátószögű felvételek készítésére egyedülálló módon képes, képminőségén azonban még lehetne csiszolni.

A mai fényképezőgép-dömping korszakban ritkán fejlesztenek ki a gyártók igazán különleges megoldásokat, hiszen minden radikális újítás piaci kockázatot jelent. Éppen ezért figyeltek fel a témával foglalkozó szakemberek ez év januárjában a Kodak egyik bejelentésére, amely egy újfajta, két optikával rendelkező digitális eszközről szólt. Első ránézésre a Kodak EasyShare V570 nem különbözik a hagyományos fényképezőktől, csupán egy szokásos, az átlagosnál szebben megtervezett fém gépvázba bújtatott kompakt kamerának tűnik. A külső kialakítást illetően a múlt század eleji "art deco" hagyományait követő, retró stílusú 5 megapixeles termék hátoldalán nagy, 230 ezer pixeles felbontású, 2,5 collos kijelző kapott helyet. Az LCD érdekessége, hogy a hátsó rész közepén helyezkedik el, a kezelőszervek pedig a kijelző két oldalán találhatók.

 

 

 

Két optika először digitális gépen

A digigép egyedisége már a bekapcsoláskor megmutatkozik: ilyenkor az objektívet védő fémlapocska villámgyorsan oldalra húzódik, és előtűnik a különleges, dupla lencse. Bár a gépen elhelyezett matrica szerint ez a világon az első dupla objektívet tartalmazó digitális fényképező, a fotótörténetet alaposabban ismerők tudják, hogy analóg sztereó fényképezők már régóta léteznek, igaz, felhasználásuk is teljesen eltérő. A V570-ben található lencserendszer szokatlan kialakítást igényelt, mert mindkét objektív saját 5 megapixeles képérzékelőt kapott.

A felső lencse nagylátószögű, fix gyújtótávolságú, kisfilmen 23 milliméteres értékűnek megfelelő. Az alsó optika pedig átszámítva 39 - 117 milliméteres tartományt biztosít, azaz háromszoros zoommal rendelkezik. A két objektív végpontja közti érték alapján a gyártó ötszörös zoomtartományúként hirdeti az új fényképezőt, de ez valójában félrevezető, hiszen a 23 és a 39 milliméter között az átmenetet csupán digitális zoom biztosítja, méghozzá nagyon rossz minőségben. Ezt ajánlott kikapcsolva hagyni, így viszont nem használható valódi ötszörös tartományban a termék. Ettől a két apró marketinges trükktől eltekintve a V570 megfelel az ígéreteknek.

Rendkívül nagy látószög

A fényképezőben természetesen azonnal megragadott minket a nagylátószög használatának lehetősége. Ezidáig az ebben a méretben megvásárolható legnagyobb látószögű fényképezők 30 milliméter fölött kezdődő zoommal rendelkeztek, kivéve talán a Canon S-sorozatát, amely valamivel nagyobb méretben ugyan, de már biztosított 28 milliméteres gyújtótávolságot. A Kodakba szerelt 23 milliméteres fix optika előnye, hogy minősége a zoomos eszközökénél sokkal jobb. A V570 esetében ez a hordósodás-effektus kiküszöbölését, és a jónak mondható f2,8-as fényerőt jelenti. Az Schneider-Kreuznach által gyártott objektív teszi lehetővé a rendkívül meggyőző, jól használható panorámakép-funkciót is: az új Kodak gép három képkockából képes automatikusan 180 fokos panorámafelvételt összeilleszteni. Készítés közben érdemes arra figyelni, hogy vízszintben legyen a V570, így könnyebben illeszthetők össze az átfedő képrészek, és pontosabb lesz a végeredmény. Akár két képkockából is készíthető panoráma, háromnál több képből viszont sajnos nem, tehát a maximális látószög legfeljebb 180 fokos lehet.

 

 

Fontos megemlíteni a különleges lencserendszer egyik tervezési sajátosságát: a felső, 23 milliméteres optika hiperfokális, vagyis nem változtatja a fókuszát. Ez gyors fotózást tesz lehetővé, de bizonyos esetekben, különösen közeli tárgyaknál a mélységélesség tartománya nem elegendő az éles felvételekhez. Makrózáshoz ezért mindenképpen a zoomos objektív ajánlott.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Square SQ1 Chalk White instant kamera 48 900 Ft Fuji Instax Square SQ1 Chalk White instant kamera
Fuji Instax Square SQ1 Glacier Blue instant kamera 48 900 Ft Fuji Instax Square SQ1 Glacier Blue instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle