Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Két új GPS készülék a WayteQ-től
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínála...
2014. február 23. 15:21, vasárnap - Perfact Kiadó

A Perfact Kiadó fotóskönyvei ezentúl elérhetőek webshopunkban és üzleteink polcain is.

Nikon D70s gépteszt

2006. március 03. 20:15, péntek - SG.hu
Tesztek » Fényképezőgépek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

A Nikon 2005 áprilisában jelentette be a nagysikerű D70 digitális tükörreflexes (DSLR) vázának a ráncfelvarrott utódát a D70s személyében. Számomra ez a lépés nem tűnt túl átgondoltnak, amolyan "valamit csinálni kell már" koncepciónak tartom, a továbbiakban olvasható, hogy miért is. Mivel a cég legnagyobb riválisa a Canon, ezért adott a lehetőség, hogy a cég szintén belépő kategóriás DSLR termékével (EOS 350D) hasonlítsam össze a D70s-t, főleg azért mert megjelenése leginkább ennek a Canon fényképezőgépnek köszönhető.

Mikor ráncfelvarrásról írok, akkor azt szó szerint értem. A váz szinte semmiben nem különbözik a D70-től, az érzékelő is maradt a régi, a főbb újítás a 2"-osra nőtt LCD kijelző, így a technikai újítások nem indokolják kimondottan a 20 000 Ft-os árkülönbözetet a D70 és a D70s között. A koronát a dologra az teszi fel, hogy a Nikon kicsivel a D70s bejelentése után kiadott egy firmware (operációs rendszer) frissítést a D70 vázhoz, amiben lényegében a D70s legtöbb funkcióját engedélyezik a D70 vázban. Ezzel kvázi a saját terméküket lövik ki az ingyenesen letölthető D70 frissítéssel. Lehet, hogy a Nikon érti, én nem (mindenesetre ez a D70-tulajoknak csak jó).

Külső kialakítás

A D70s váza igazán remekre sikerült. Eltéveszthetetlenül Nikon design, ami a hosszú évek letisztult, szép, kényelmes formáit adja vissza ennél a készüléknél is. A markolat talán jobb nem is lehetne, egy nagyobb kezű ember is kényelmesen, 4 ujjal tud rámarkolni a vázra. Ezzel a D70s (a D50-nel karöltve) magasan lekörözi a konkurens Canon termékét. Az exponáló gomb, illetve a két vezérlőtárcsa helyzete és működése sem hagy kívánni valót maga után, de talán ezt el is várjuk egy ilyen nagy múltú gyártótól. A váz - mint azt megszokhattuk a belépő szintű DSLR gépeknél - műanyagból készült borítással van ellátva.

 

A vezérlőgombok helyzetével és használatukkal semmi gondom nem adódott, leszámítva a kissé süllyesztett gombokat, amiket így nehezebb véletlenül, de direkt is megnyomni. Akár csak a D50-nél, itt is lehetne elegánsabb az akkumulátort tartó gondola, mivel az ajtón kívül semmi nem tartja azt. A vázba épített autofókusz segédlámpa iszonyat brutálisan - már-már egy kisebb zseblámpa fényerejével - világítja meg sötétben a témánkat, segítve ezzel a fókuszálást gyengébb fényviszonyok között.

A vezérlőgombok helyzetével és használatukkal semmi gondom nem adódott, leszámítva a kissé süllyesztett gombokat, amiket így nehezebb véletlenül, de direkt is megnyomni. Akár csak a D50-nél, itt is lehetne elegánsabb az akkumulátort tartó gondola, mivel az ajtón kívül semmi nem tartja azt. A vázba épített autofókusz segédlámpa iszonyat brutálisan - már-már egy kisebb zseblámpa fényerejével - világítja meg sötétben a témánkat, segítve ezzel a fókuszálást gyengébb fényviszonyok között.

Kezelőszervek

Roppant kényelmessé teszi a gép kezelését, hogy nem egy, hanem két vezérlőtárcsával szabhatjuk testre, állíthatjuk be a különböző funkciókat a gépen. A menüvezérlő gombok környékén ne keressünk OK gombot, mert ezt a Nikon a jobbra mutató nyíllal helyettesítette, ami egy idő után nagyon kényelmes lehet. A módtárcsát a gép bal szélén helyezték el, ezzel helyet adva az igen nagy méretű, háttérvilágításos státuszkijelzőnek, ami nagy segítség fotózás közben. Összességében elmondható, hogy bár találkozhatunk pár furább megoldással, de a gép kezelőszervei, kezelése példaértékű.

 

 

Keresők, kijelzők

A Nikon büszkén hirdeti a saját optikai keresőjüket, ami egy igen barátságos darab. A kereső kép mérete semmivel sem nagyobb az EOS 350D keresőjénél és szintén csak 95%-át mutatja a végső képnek. A bekapcsolható referenciahálós mattüveg működése igazán látványos és pozitív, lévén ez a referenciaháló segít a képek komponálásában a vízszintes-függőleges könnyebb beállításával. Az LCD mérete 1,8" -ról 2" -ra nőtt a D70 óta, a felbontás növelésére viszont úgy látszik, lusta volt a cég.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Square SQ1 Chalk White instant kamera 48 900 Ft Fuji Instax Square SQ1 Chalk White instant kamera
Fuji Instax Square SQ1 Glacier Blue instant kamera 48 900 Ft Fuji Instax Square SQ1 Glacier Blue instant kamera
Fuji Instax Square SQ1 Terracotta instant kamera 48 900 Ft Fuji Instax Square SQ1 Terracotta instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle