Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Két új GPS készülék a WayteQ-től
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Kiemelt híreink
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
2014. február 23. 17:18, vasárnap - FotoMarket

Rádiót hallgatni jó! Legyen az komoly-, metál vagy könnyűzene, hírek, kabaré, rádiójáték vagy kívánságműsor. Keresse meg most az Önhöz legközelebb álló stílust és válogasson kedvére a Muse rádiói közül.

Sony DSC-S80 gépteszt

2006. március 05. 09:48, vasárnap - SG.hu
Tesztek » Fényképezőgépek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

A Sony egy kissé megkavart a termékskálájukkal, ugyanis az internetet túrva képtelen voltam megfejteni, hogy mi magyarázza a 4000 Ft-os árkülönbséget a Cyber-shot S60 illetve S80-as 4 Mp-es, 3x-os optikai zoommal ellátott kompakt fényképezőgépeik között. Talán egyszer rájövök, de addig is lássuk, mit tud az S80, ha kicsit megizzasztjuk.

Design, ergonómia

A vázat a kezemben forgatva, nyomogatva valahogy tipikus Sony-s "cyber" érzés kerített hatalmába. Mind a gép fémkerettel ellátott, műanyag vázának sötétezüstös festése, mind a hátlap puritán felülete valahogy alapból futurisztikus külsőt ad a Cyber-shot-nak, ami azt jelenti, hogy a Sony desing-csapata érti a dolgát. Nekem különösebben nem tetszik a gép, de igazából semmi rosszat nem lehet a vázra mondani, egy jó kis iparos munka, letisztult, egyszerű design. Minden a helyén, minden olyan átlagosan jó.

 


A gombok billentése határozott, méretük nem túl kicsi, bár kinézetük kissé puritán. A módtárcsa mérete is emberes, talán kicsit túl könnyen tekerhető, így könnyen túlfordíthatjuk a kívánt funkción. De ez legyen a legkisebb gond. A markolat mintha nem is lenne, csupán egy kicsit vastagszik meg a gép a jobb oldala felé, ujjunkat egy kis fém kitüremkedésbe akaszthatjuk meg, ami lényegében elégséges fogást biztosít a gépnek, de semmi extra.

A gép egy egész elfogadható minőségű, 2"-os LCD kijelzőt kapott, aminek kontrasztja teljesen jó, még igen éles szögből is látni a képet, csupán a színek változnak ha élesebb szögből nézzük. Átnézeti keresőt találhatunk a gépen, ami szinte az objektív középvonalában van, de szokásos módon kb. a látómező 80%-át fogja csak be, és nem is túl jó minőségű az üveg (nekem kicsit fájt a szemem ha sokáig néztem át rajta), így használhatósága kérdéses.

A vázba épített vaku mérete megfelelő, papíron 8 méterig világítja be az előtte levő témát, ami a tesztképek szerint helytálló adatnak bizonyult. A gép 2 db ceruzaelem méretű akkumulátorral működik, és itt adnék egy nagy piros pontot a Sonynak, ugyanis a dobozban 2 db Sony Stamina típusú akkumulátor és egy hozzájuk tartozó töltő is található, átvállalva ezzel a vásárlóktól azt a 8-10 ezer forintot amit akksikra és töltőre költenének. Ráadásul a Stamina akkumulátorok igen jó minőségűek! A gépben találhatunk még 32 MB beépített memóriát de Memory Stick és Memory Stick Pro kártyákat is használhatunk hozzá.

Kezelés, használat

A bekapcsolás 2 mp-nél nem tart tovább és a gép üzemkész is. A menü számomra nem volt olyan egyértelműen használható, mint egyéb típusoknál megszoktam, de ez lehet az én hibám is. A menü használata elég gyors, erre nincs panaszom, viszont a gép manuális képességeiről már nem tudom ezt elmondani. Hozzá nem értő felhasználóknak tökéletesen elégséges a gép tudása, de a fotózással kicsit komolyabban kacérkodóknak nem kifejezetten ezt a gépet ajánlom. Ezzel valószínűleg a Sony is egyet értene, hisz látszik a gép tudásán, hogy elsősorban hétköznapi-turista felhasználásra szánta.

Alapvető motívum programokból itt is eleget találunk (szám szerint hetet), plusz használhatjuk a gépet teljesen automata, félautomata illetve manuális módban. A manuális mód viszont tartalmaz némi megkötést, nem élvezhetjük a profi gépekre jellemző teljes szabadságot. A rekeszértéket csupán két lépésben állíthatjuk (F2.8-5.6 ill. tele állásban F5.2-10), fehéregyensúlyból csupán négyféle áll rendelkezésünkre az automatán kívül (napfény, felhős, fénycső, izzó), egyedi fehéregyensúly hangolás nem lehetséges, az érzékenység ISO80-nál kezdődik és 400-ig emelhetjük. Legrövidebb zárideje 1/1000, leghosszabb pedig 30 másodperc, de ezt csak M módban használhatjuk, automata vagy félautomata módban nem érhető el a teljes skála.

 


Állíthatunk még a képélességen (sharpness), a kontraszton, választhatunk fekete-fehér illetve szépia effektet is. Fénymérésből csak két félét találtam (multi, spot) illetve élességállításnál választhatjuk a multi szegmenses vagy középre helyezett élességet is. A manuális élességállítást a Sony fix értékek beállításával tette lehetővé, azaz választhatunk 0,5 m, 1 m, 3 m, 7 m és a végtelen között. Ez is kissé halvány de örüljünk, hogy legalább van. Sorozatfényképező módban is használhatjuk a gépet, de csupán igen gyengécske, 0,7 kép/másodperces sebességgel képes a képeket elkészíteni 4 fotó erejéig, utána betelik a puffertár.

Mozgóképek rögzítésére viszont kimondottan alkalmas a gép, 640x480 felbontásban akár 30 kép/másodperc sebességgel is képes videó klipek készítésére hanggal együtt, aminek hosszát csak a memória kártyánk mérete szabja meg. Ebben a kategóriában ez is már szinte kötelező opció, és a Sony meg is adta a módját.

A gép külső vakuval illetve különböző előtétlencsékkel (makró, tele, nagylátószögű) bővíthető, ami szintén pozitívumnak számít a végső értékelésnél. Ami nagyon meggyőző, az a beépített, pirosan világító autófókusz segédfény. Olyan erős és koncentrált fényt ad, ami vaksötétben is segít a gépnek beállítani az élességet egy akár 6-8 méterre lévő témára. Ha már itt tartunk megjegyezném, hogy ez a típus - akárcsak a Sony többi gépe - a leggyorsabban fókuszáló és exponáló kompakt gépek közé tartozik. Sajnos a menüt nem fordították le magyarra.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Square SQ1 Chalk White instant kamera 48 900 Ft Fuji Instax Square SQ1 Chalk White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 30 500 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle