Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-2...
2014. július 17. 16:12, csütörtök - canon.hu

EOS-M fényképezőgépekhez való kompakt zoomobjektív, amellyel közelebb kerülhet az eseményekhez. A képstabilizátor védelmet nyújt a fényképezőgép bemozdulásából eredő elmosódás ellen. A léptetőmotoros technológia egyenletes és csendes fókuszálást biztosít videofelvétel közben.

Vízjel

2006. február 15. 08:00, szerda - Budai Péter - Digiretus.hu
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop tippek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Internetre szánt fotóinknál külön részletkérdés, hogy miként védhetjük őket az illetéktelen felhasználás ellen. Persze nem kell minden bokorban rossz szándékot feltétezni, de adott esetben érdemes némi óvintézkedést tenni annak érdekében, hogy képünk leginkább csak számunkra maradjon felhasználható. A legegyszerűbb módszer egy halvány vízjel elhelyezése a képen, mely emblémánkat, vagy nevünk, cégnevünk kiírását tartalmazza. Nagyon egyszerű tippünk egy végtelenül egyszerű, szöveges feliratot varázsol a kép sarkába.

Nyisd meg a fotót, amelyre vízjelet szeretnél tenni! Ez természetesen a szokott módon a File/Open paranccsal a legegyszerűbb.

Ez esetben egy saját feliratot készítünk a képre, amelyre a bal oldali eszközpalettán lévõ Type Tool nyújtja a legjobb megoldást. Ezt a T billentyű lenyomásával is aktiválhatod. Ezzel készíthetsz a képre feliratokat.

A képablak tetején látod az eszköz beállításait. Itt állíthatod – az alábbi fotón sorrendben - a betűtípust, a betűtípus módosulását (félkövér, dõlt, stb.), a betűméretet, valamint a minőséget, azaz a betűk élsímításának módját.

A képen nem látható további fontosabb beállítások: a szöveg igazítás, a betűszín.

Betűtípusod tetszőleges legyen, méretnek egy nem túl tolakodóan nagy méretet válassz, a szín pedig olyan legyen, ami viszonylag olvasható a kép színein, de nem teszi tönkre a kép színvilágát. Sötétebb árnyalatoknál például a fehér felirat, világosabbaknál a fekete ajánlott. A színt a színmezőbe való dupla kattintás után választhatod ki.

Előzetesen mérd fel, hogy a kép mely részére szeretnél feliratot! Ez lehetőleg egy olyan terület legyen, ahol a felirat olvashatóbb, tehát mondjuk sima háttér, de mindenképpen érintse a fotó fontosabb részeit is, hogy ne lehessen a képről egyszerűen levágni és így felhasználni azt.

Szóval a Type Toolt választva kattints a fotó azon részére, ahová a feliratot helyezni szeretnéd, majd egyszerűen gépeld be azt! Itt egyszerű szövegszerkesztőként használhatod a programot. Ha nem megfelelő az elhelyezése, válaszd ki a Move Toolt (V billentyű), majd az egérmutatóval a szövegre kattintva bárhová húzhatod azt a képen. A szöveg finomabb mozgatásához használhatod a nyíl billentyűket is.

A jobb oldali Layers palettára kattintva láthatod, hogy a felirat egy új rétegen jött létre. Ezt ugyanúgy alakíthatod, mint más hagyományos rétegeket. Esetünkben egy kicsit halványítva, beleolvasztjuk a képbe. Ehhez az Opacity értékét kell csökkentenünk. Így átlátszóbbá, kevésbé dominánssá válik a felirat, nem rongálja a kép összhatását, de jól árulkodik annak gazdájáról. Tetszõlegesen állítsd be az Opacity értékét! Nálunk ez 50% volt.

Ha elkészültél a Layer/Flatten Image, vagy Layer/Merge Down parancsokkal egyesítheted a két réteget, majd a File/Save...Save as...Save for web parancsok bármelyikével mentheted a fotót.

 

Budai Péter
Digiretus.hu

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera
Fuji Instax Mini9 ice blue instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 ice blue instant kamera
Fuji Instax Mini9 cobalt kék instant kamera 22 850 Ft Fuji Instax Mini9 cobalt kék instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 9 290 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle