Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Két új GPS készülék a WayteQ-től
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Kiemelt híreink
A piacon elsőként egy színes Nikon model...
2012. március 30. 12:52, péntek - Nikon, Amszterdam, Hollandia

A Nikon a piacon elsőként egy színes modellel bővíti digitális tükörreflexes fényképezőgépeinek termékcsaládját. A népszerű digitális tükörreflexes D3100 modell 2011. szeptember 22.-től egész Európában kapható lesz. Panasonic Lumix DMC-LS85 ismertető

2009. május 20. 13:45, szerda - SG.hu - Kruza Richárd
Tesztek » Fényképezőgépek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Tudásban, vagy pontosabban fogalmazva funkciók tekintetében nemrégen még alapvető különbség volt a különféle kategóriájú fényképezőgépek között: optikai képstablizálás például néhány éve csak a drága tükörreflexes optikákban volt, majd lassan átkúszott a felsőkategóriás kompakt gépekbe. Ha valaki tehát ezt a funkciót akarta, ennek megfelelő árkategóriájú gépet kellett választania, azonban ma már lassan ott tartunk, hogy a legolcsóbb típusokban is van képstabilizálás. Ugyanígy megemlíthetjük a magas ISO-érzékenységet, a nagylátószöget és hasonlókat. Azonban ismerjük a mondást: olcsó húsnak híg a leve, ezért alsókategóriás gép vásárlásakor már nem elegendő a funkciók számbavétele (igaz, ennek régebben sem volt sok értelme). Mivel ma már szinte minden típus "mindent tud", érdemes a választékot megismerni, és a valódi értékek, a minőség alapján választani fényképezőgépet.

A Panasonic Lumix DMC-LS85 tehát egy olcsó zsebgép, elvileg tehát olyan, amire minden családnak szüksége van. Érdemes közelebbről is megismerkedni vele.

Panasonic DMC-LS85

 

Kívülről

A Lumix DMC-LS85 rendelkezik a Panasonic gépeknél megszokott mindazon stílusjegyekkel, melyeknek köszönhetően már messziről beazonosítható a gép márkája: felül fém(hatású) lap, hagyományos, téglalap forma, kissé lekerekített oldalak és a "Leica" embléma az előlapon. Az optika körül csiszoltfém-hatású keret, aminek köszönhetően az optika sokkal nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában. A gép rózsaszínen kívül létezik ezüst és fekete színben is, tehát a tesztgép színe senkit se riasszon el.

A gép külseje teljes egészében műanyagból van. A Panasonic kiskompaktok esetében ez az egyik fontos különbség az árkategórák között - csak a drágább modellek külseje fém. Ettől függetlenül nincs olcsó kinézete a gépnek, minden szép és izléses rajta, bármely környezetben megállja a helyét. Csupán a memóriakártya vagy elem/akkumulátor ajtó kinyitásakor árulja el magát, mert ezek belső oldalára már nem jutott a gép külsejét fedő festékből. A festett külső miatt persze az ember használat közben időnként késztetést érez arra, hogy megnézegesse a gép sarkait, hogy látható-e már rajta kopás. Nem derült ki, hogy a DMC-LS85 milyen gyorsan kopik, a teszt időszak erre túl rövid volt.

Ceruzaelemes gépről van szó, ami miatt a szokásosnál kicsit vaskosabb a markolat felőli rész. Ez jótékony hatással van a gép fogására. A jól elhelyezett exponálógombnak és a Panasonicnál megszokott, köré helyezett zoomgyűrűnek közönhetően egykezes alkalmazásnál stabilan lehet exponálni és zoomolni. Kis trükközéssel a hüvelykujjunkkal a többi gomb is elérhető, de ez már nem biztonságos, a gép könnyen kieshet a kezünkből. Ha viszont bal kézzel megtámasztjuk a gépet, a kezelőszervek nagyon jól kézre állnak.

A gép borzasztóan egyszerű. Módtárcsája nincs, csak egy mód gomb, ennek segítségével érhető el az a néhány üzemmód ami van. A menürendszer egyértelmű és azonnal használható. Jó megoldás a Panasonicnál, hogy a ki-be kapcsolás és a lejátszás funkció mechanikus tológombokkal működik, ugyanis így ezek megfelelően szeparáltak a többi funkciótól, ráadásul ránézésre látható, éppen hol áll a kapcsoló. Összességében véve, ha az egyszerű és problémamentes használat a kritérium, akkor a DMC-LS85 ennek megfelel.

Panasonic DMC-LS85

 

Kijelző, kereső

A 2,5 colos LCD kijelző felbontása 230 ezer pixel, ami megfelelően részletgazdag képet biztosít. Az automatika a háttérvilágítás erejét erős fényben vagy napsütésben 40%-kal képes növelni, ezzel javítva a kép láthatóságán zavaró körülmények között. Ennek ellenére erős napsütésben nem valami könnyű komponálni, mert nem sokat látni a képernyőn. Átnézeti kereső nincs a gépen, pedig ilyenkor jól jönne.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera 46 500 Ft Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera
Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya 18 990 Ft Silicon Power Compact Flash 32GB 400x memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle