Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Kiemelt híreink
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházu...
2016. április 25. 08:16, hétfő - Ariete termékek

Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk termékpalettáján. Kínálatunkban nem csak szezonális termékeket talál. Az Ariete cég háztartási kisgépek gyártására szakosodott, a kisgépek terén igencsak széles a kínálata.

A digitális fényképező­gépek típusai - a kompaktok

2006. február 26. 16:41, vasárnap - Gábor Zoltán
Fotózásról A-Z-ig » Alapfogalmak Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Sokan nincsenek tisztában a különböző digitális gépek sajátosságaival, elnevezéseivel, lehetőségeivel illetve korlátaival. Ez a cikk a különböző digitális fényképezőgép-kategóriákat mutatja be és igyekszik tisztázni a fogalmakat ebben az igen gyorsan változó világban.

Bevezető

Alapjaiban elmondható, hogy filmes társaikhoz hasonlóan a digitális fényképezőgépeket is két nagy csoportba sorolhatjuk: cserélhető objektíves (tükörreflexes - SLR, digitális-tükörreflexes - DSLR) illetve nem cserélhető objektíves (kompakt) kategóriákat különböztethetünk meg. Elhanyagolhatóan kevés azon fényképezőgépek száma, amik tükörreflexes mechanikával de fix, nem cserélhető objektívvel készülnek. A kompakt gépek az idők során több alcsoportba, szegmensbe katalogizálódtak:

• Ultra-kompakt
• Egyszerű kompakt
• Kreatív-kompakt
• Ultrazoom-kompakt
• Csúcs-kompakt

Ezek mind méretben, mind tudásban mind árban különböznek egymástól, ezeket szeretném kicsit jobban kivesézni.

Ultra-kompakt

Ez a kategória a technológia fejlődésével tört utat magának, lévén az ilyen fényképezőgépek leginkább méretükben különböznek kompakt társaiktól. Ezek a gépek mind zsebben hordható ékszerdobozok, méretükkel és dizájnjukkal hivatottak a vásárlók kegyeit elnyerni. Tudásuk annyiban marad el a hétköznapi kompakt fényképezőgépekétől, hogy csakis automata, illetve témamódokkal tudunk fényképezni velük. Jellemző rájuk a nagy LCD kijelző, rengeteg - lehetőleg a legtöbb hétköznapi fotótémát lefedő - témamód, masszív fém borítás, kényelmet nélkülöző fogás, apró vaku. Objektívjük rendre 3x-os zoom-átfogást nyújt, amivel remek hétvégi illetve szinte minden nyaralás közben adódó témát meg tudunk örökíteni.

 

    

 

Felbontásuk 4-5 mpx, de manapság nem ritkák a 6-7 mpx-es modellek sem. Hozzá kell tennem, hogy a megapixel őrületet ez a kategória sínyli meg a legjobban, lévén a felbontás növekszik, az érzékelőlapkák mérete stagnál vagy kisebb lesz, így az egyre több millió képpont érzékelőre zsúfolása nagyobb képzajt eredményez. Ezt a gyártók beépített zajszűrő programokkal próbálják eltűntetni, de ezzel csak rontanak a képminőségen.

Az ultra-kompakt gépek felhasználóinak bőven elegendő lenne a 4-5 megapixeles felbontás, hiszen a fotókat monitoron/TV-n nézni illetve 10x15 - ös, de akár nagyobb méretben előhívni elegendő ennyi képpont is. Pozitívum, hogy egyelőre ebben a szegmensben lényegében nem tudunk gagyit vásárolni, hiszen csak a legnagyobb, komoly gyártóknak van kapacitásuk illetve technológiájuk ilyen ékszerdobozokat gyártani. Áruk 80 000 Ft-tól a csillagos égig változik.

Egyszerű-kompakt

Ez a kategória talán a legelterjedtebb, hiszen az egyszerű felhasználók is már remek képminőséget kaphatnak relatíve olcsó áron, ha ilyen gépet vásárolnak. Jellemzőjük a kis méret, műanyag gépváz, automata és témamódok, gyenge minőségű objektív (melynek zoom-átfogása 2-3x-os), egyszerű kezelés és felépítés. Manapság már 3 - 4 megapixeles felbontású, márkás kompakt gépet bárki vásárolhat 30 000 Ft-os áron, és ezzel remek hétvégi, nyaralásra használható digitális gép tulajdonos lesz.

Sajnos ez a kategória hemzseg a sok gagyi terméktől! Ajánlott ebben a szegmensben jól odafigyelni a vásárlásnál, ugyanis pl. a hipermarketek gyakran túlságosan vonzó akciói tévútra vihetnek sok vásárlót! Hiába a bomba ár, egy nevenincs vagy más szegmensben nevet szerzett gyártó terméke sokkal gyengébb felépítéssel illetve képminőséggel rendelkezik, mint egy 5 - 10 000 Ft-tal drágább, de márkás fényképezőgép-gyártó által piacra dobott masina!

 

   

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle