Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Kézzelfogható közelség - Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Ragadj meg minden lehetőséget! Canon EOS...
2014. február 21. 17:47, péntek - canon.hu

Az EOS 1200D ideális azok számára, akik először használják a DSLR rendszert. A Canon EOS Companion alkalmazással együtt olyan képeket készíthetsz, amelyek tségével emlékeidet még könnyebb és élvezetesebb feleleveníteni.

Digitális sötétkamra (nem csak) profiknak II.

2008. június 17. 10:00, kedd - SG.hu - Olajos Tamás
Fotózásról A-Z-ig » Fotóprogram leírások Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Előző cikkünkben már bemutattuk az Adobe professzionális fotó-rendszerező, -feldolgozó programjának, a Photoshop Lightroomnak alapjait. Most izgalmasabb vizekre evezünk, fényképeinket digitális úton fogjuk "előhívni".

I RAW U

Aki általában RAW-ban fényképeznek, annak már nem kell bemutatni ezen formátum kellemes feldolgozási lehetőségeit. Számtalan szoftver létezik már a RAW-ból történő JPEG képek kinyerésére, de nem könnyű megtalálni az igazit. Az Adobe Photoshop sorozatban is régóta megtalálható ez a funkció, ami természetesen az újabbnál újabb verziókkal együtt fejlődik. A Lightroomban (v 1.4) már a legfrissebb feldolgozómodult találjuk, ami fel van készülve a legújabb DSLR gépek felvételeinek kezelésére is.

Develop modul

A "Library"-ba importált képeinket itt tudjuk a kevésnek nem mondható csúszka segítségével adjusztálni. Nézzük meg, milyen lehetőségeink is vannak.

 


Presets

A bal oldali oszlopban a "Navigator" alatti első panel az előre beállított sémákat kezeli. Itt alapból is találhatunk pár izgalmasabb megoldást, de a legjobb ha az interneten keresünk újak után. Itt van például az Inside Lightroom, ami kategóriákra osztva kínál fel ingyenes sémákat a fekete-fehértől a különböző fényképezőkre kalibráltig. Installálásuk nem túl bonyolult: letöltés után jobb klikk a Presets panelen, majd importálás. Lehetőségünk van saját beállításunk mentésére is a "+" ikonnal, itt külön kipipálhatjuk, milyen adjusztálási lépéseket mentsen el.

History
Egy újabb ismerős elem a Photoshopból. Talán az egyik leghasznosabb funkció, hiszen megőrzi a fotón tett összes változtatásunkat lépésről lépésre, az importálás pillanatától. Bármikor visszatérhetünk a múltban végzett meggondolatlan tettünkre és fixálhatjuk azt.

Snapshots
Pillanatképet készíthetünk felvételünk jelenlegi állapotáról, majd visszatérhetünk rá. Ennek elkészítését a Histroryban is meg tudjuk tenni.

Before & After
A Lightroom gyors és látványos lehetőséget ad összehasonlítani az eredetit a végső felhasználásra szánt felvétellel. A "Develop" modul alsó sorában találjuk ezt a funkciót, ami rögtön több nézetet, összehasonlítási lehetőséget is felkínál a felhasználónak.

 


Crop Overlay

Képeinket könnyedén nyisszanthatjuk meg a Crop toolal, ami rácsos mezővel segít nekünk egyenesbe hozni a fotót, de megoldást kínál az általunk beírt arányok figyelembevételével is megvágni az adott fényképet.

 


Remove Red-Eye

Nem kell amatőrnek lenni ahhoz, hogy a vörös-szem effektus megmérgezze felvételünket, a vaku fénye sokszor okoz kellemetlenségeket. Ennek eltávolítására szolgál a "Remove Red-Eye" eszköz, ami többnyire működőképes, de nem mindig ismeri fel a javításra szoruló felületet. A vörös-szem ellen tehát még mindig az a legjobb megoldás, ha ügyesen világítjuk meg a témát.

Remove Spots
Egy újabb hasznos megoldás a Photoshopból, melynek segítségével eltüntethetjük fényképezőgépünk szenzorán jelenlévő szennyeződéseket. Persze nem csak erre használhatjuk, hanem nagyobb felületeket is klónozhatunk, javíthatunk, illetve retusálhatunk. Ezt a folyamatot rábízhatjuk a szoftverre is: automatkusan korrigál, csak egyet kell kattintanunk a hibás részre. Egyetlen hátránya a PS-ből ismert Clone és Heal eszközzel szemben, hogy itt csak kör alakban tudjuk kijelölni a javítandó területet. Nagy kár érte. Ami viszont nagyon jó megoldás, hogy a javított területeket később kedvünkre törölhetjük, módosíthatjuk.

 


Basic

A legalapvetőbb beállítások a "Basic" panelben vannak. Amennyiben nem lőttük be megfelelően a fénykép elkészítésekor a fehéregyensúlyt, itt utólag megtehetjük, de lehetőségünk van a helyes expót is utóbeállítani. A színek erősségét is itt tudjuk csúsztatni, sőt a "Grayscale"-re kattintva azonnal fekete-fehérben láthatjuk a világot.

Tone Curve
A sötét illetve világos részek erősségét ezen a görbén állíthatjuk be, akár csúszkákon keresztül, akár a görbe egyes részeit megmozdítva.

HSL/Color/Grayscale
Ha szükségesnek érzezzünk felvételünk színeit korrigálni, itt remek lehetőséget kapunk arra. Színekre lebontva kínál fel a panel beállításokat azoknak, akik még vörösebb ajkakat vagy még kékebb eget szeretnének képükre varázsolni. Amennyiben fekete-fehérben dolgozunk, a szürke árnyalatait is itt tudjuk kontrollálni.

Split Toning
A világos és árnyékos részeket tudjuk beszínezni, illetve a színezettség erősségét állítani. Aki ügyes, az négy kattintásból már egy régi polaroid fénykép látványvilágát is "kikeverheti".

Detail
Amennyiben zajos lett képünk a feldolgozás során, itt csökkenthetünk rajta, de itt találunk lehetőségeket fényképünk élességének beállítására is. Nem bonyolult a folyamat, érdemes kísérletezni vele.

Lens Correction
Objektívünk lehet a hibás kromatikus abberáció megjelenéséért, amit itt többé-kevésbé ki tudunk küszöbölni. Ha a vinyettáláson akarunk csökkenteni, vagy hozzáadni a drámai hatás kedvéért, azt is itt tehetjük meg.

Camera Calibration
Újabb színkorrekciókat vihetünk végbe, ha az itt található csúszkákat használjuk. A megfelelő színprofilt itt keverhetjük ki fényképezőnkhöz.

Ha már minden csúszkát megfelelően beállítottunk, akkor a sémát alkalmazhatjuk a többi képen is. Leggyorsabban a shift-ctrl-c (mac: shift-command-c) segítségével másolhatjuk ki a beállításokat és a shift-ctrl-v (mac: shift-command-v)-vel applikálhatjuk a kijelölt fotón.

Amennyiben "előhívtuk" képeinket, már nem marad más hátra, mint az exportálás. A Lightroom program ezzel még közel sincs kimerítve, hiszen a következőkben megismerkedünk a slideshow és webgaléria készítésével, illetve a nyomtatással is.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera 43 190 Ft Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera
Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 lime zöld instant kamera
Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera 20 990 Ft Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle