Oregon órák és időjárás-állomások változatos kivitelben
Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Brother - 3 év regisztráción alapuló garancia
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Két új GPS készülék a WayteQ-től
A rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgép
Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Brother - 3 év regisztráción alapuló gar...
2014. július 15. 21:10, kedd - brother.hu

A Brother minden termékéhez INGYENESEN kibővíti a garanciát, a weboldalon megtett regisztrációt követően.

Fogfehérítés digitálisan

2008. május 16. 10:40, péntek - [origo] Digifotó - Sipos Dániel
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop tippek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

A portrékészítők egyik legnagyobb problémája, hogy amikor elcsattan az a bizonyos csíz, és sikerül elkapni az ideális, természetes mosolyt, a lenagyított képen bizony nem is olyan ideális az a mosoly: a fogak sárgásak, lepedékesek, a portréalany legnagyobb csalódására.

Szerencsére a képszerkesztő programokkal ez a probléma könnyen orvosolható: olvasóink most megtudhatják, hogyan varázsolják csillogóan fehérré portréalanyuk fogait - digitálisan.Az Adobe Elements rendkívül felhasználóbarát, néhány lépésben elvégezhetjük a korrekciót.

Először is nagyítsunk bele a megnyitott képbe a baloldali eszköztáron található nagyító segítségével annyira, hogy a száj betöltse a képernyőt - így könnyebbé válik a kijelölés.

 

 

Válasszuk ki a Selection Brush Tool-t. Ez szintén az eszköztáron található, felülről a negyedik, jobboldali ikon. Alapértelmezettként a Quick Selection Tool-t fogjuk látni, ám az ikon alján látható kis nyílra kattintva kiválaszthatjuk a szükséges eszközt. Az ecset méretét (Brush) állítsuk akkorára, hogy kényelmesen ki tudjuk vele jelölni a fogakat, ne lógjon túl rajtuk, mert akkor elnagyolt lesz a kijelölés, de ne is legyen túl kicsi, mert akkor órákig szöszölhetünk.

 

 

Ha elkészültünk a kijelöléssel, a Ctrl + J billentyűkombinációval csináljunk belőle új réteget (Layer). Ezt a képernyő jobb alsó szegmensében láthatjuk. Azért van erre szükség, hogy ha valamit elrontunk, az ne a kép egészét érintse, csak ezt a réteget, amelyet bármikor törölhetünk vagy átszerkeszthetünk.

Most válasszuk ki a Replace Color... menüpontot az Enhance>Adjust Color menüből. Az első szemcseppentővel válasszunk ki egy világosabb területet a fogsoron. Az eszköz palettáján levő kis ablakban látni fogjuk a kijelölést, egyelőre valószínűleg csak egy kis részt. A Fuzziness csúszka feljebb mozgatásával (100-120-as érték körül), illetve eltérő (sötétebb-világosabb) pont kijelölésével tudjuk hangolni a kijelölést. Ha a Lightness csúszkát pozitív irányba mozgatjuk, a képen is láthatjuk, melyik területet érinti a kijelölés.

 

 

A fogak fehérségét és fényét a palettal alján található Saturation (telítettség), illetve Lightness (fényesség) csúszkákkal fogjuk szabályozni. A Saturation-t negatív irányba mozgassuk, ezzel a fogak sárga színét semlegesítjük. A Lightness csúszka pozitív irányba mozgatásával pedig azok fényességét erősítjük. Ügyeljünk arra, hogy ne vegyük le túlzottan a telítettséget, hiszen akkor szürkeárnyalatúvá változtatjuk a fogakat, illetve, hogy ne világosítsuk túl őket, mert akkor rendellenesen bebuknak (kifehérednek) a fogak egyes részei, míg mások túl sötétek maradnak, így túl kontrasztossá, festményszerűvé válik a terület.

 

 

Ha végeztünk, egyesítsük a rétegeket a Layers>Flatten Image paranccsal, majd mentsük el a képet tetszés szerinti formátumban.

Ez a művelet a fogak természetes fehérségét hivatott visszaadni, így ne várjunk UV-fényben világító, rikítóan fehér fogakat. Abban mindenesetre biztosak lehetünk, hogy portréalanyunk nem fintorog, amikor meglátja széles mosolyát a képen.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera 46 500 Ft Fuji Instax Mini9 Wedding szett instant kamera
Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 smokey white instant kamera
Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera 21 490 Ft Fuji Instax Mini9 flamingo pink instant kamera
Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya 8 890 Ft Sandisk Compact Flash Ultra 16GB memóriakártya
Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya 12 990 Ft Silicon Power Compact Flash 16GB 600x memóriakártya
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle