Ariete háztartási kisgépek onlineáruházunk kínálatában
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a megoldás!
Nyomtass A/3-ast - mert számít a méret!
Trendi Muse rádiók minden korosztálynak
Fotós könyvekkel bővült áruházunk kínálata
Kiemelt híreink
Kicsi az iPhone belső tárhelye? Itt a me...
2016. március 11. 15:27, péntek - hama.blog.hu

Az addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér mondást azok biztosan nem szeretik, akik iPhone-t vagy iPadot használnak; ezeknek a készülékeknek a belső memóriáját ugyanis nem lehet memóriakártyával bővíteni. Szerencsére azért van gyors megoldás arra az esetre, ha fogyóban a szabad kapacitás!

 

Az égbolt retusálása

2008. május 13. 10:50, kedd - [origo] Digifoto - Halász Dániel
Fotózásról A-Z-ig » Photoshop tippek Betűméret csökkentése Betűméret növelése Cikk nyomtatása Cikk küldése e-mailben Előző cikk Következő cikk

Új cikksorozatot indítunk, melyben a hobbifotósoknak szánt Photoshop Elements eszközeit használva oldunk meg gyakorlati feladatokat. Az első részben az égboltot turbózzuk fel úgy, hogy még valóságosnak tűnjön a hatás.

Miért az Adobe Photoshop Elements?

Kevés fotósnak van szüksége olyan profi képszerkesztő és manipuláló eszközökre, mint amilyeneket a Photoshop CS3 kínál, ráadásul még a komoly fényképészek közül sem mindenki engedheti meg magának a teljes verziót 110 ezer forintért. A Photoshop Elements 6 ezzel szemben mindössze 99 dollárért, vagyis 16 ezer forintért megvásárolható, és a kezdőknek bőven elég lehetőséget biztosít a fotók módosítására, illetve mivel eszközei szinte azonosak a nagytestvérével, tanulásnak is megfelelő a profi változat kipróbálása előtt.

A szoftver harminc napig használható próbaverziója ingyenesen letölthető az Adobe weboldaláról.

 

 

Az égbolt retusálása

A természetfotózás egyik legnagyobb kihívása, hogy szép, drámai eget örökítsünk meg anélkül, hogy a talaj alulexponált lenne. Természetesen sokféleképpen meg lehet oldani ezt a problémát, nem egy fotós a mai napig az analóg fényképezés korában elterjedt optikai szűrőket használja. Ezek viszont egyrészt drágák, cipelni kell őket a fotózásra, másrészt pedig hatásuk visszafordíthatatlan, így később már nem lehet változtatni a képeken, így digitális technológiával való helyettesítésük kézenfekvő megoldásnak tűnik.

 

 

A színek, képek módosítását egyszerűen el lehet érni a Photoshop segítségével is, bár arra érdemes figyelni, hogy ne legyen természetellenes a hatás. A most leírt módszer a Photoshop mindkét változata alatt használható apró eltérésekkel.

Kijelölés

Első lépés, hogy kiválasszuk a módosítani kívánt képterületet, vagyis az égboltot. Erre rengeteg különböző lehetőség van: használhatjuk az úgynevezett Magic Lasso, a Magic Wand, illetve az újonnan debütáló Quick Selection Tool-t egyaránt. Most ez utóbbit válasszuk ki a bal oldalon található palettáról és kezdjünk el festeni vele az égbolton!

 

 

Az eszköz automatikusan érzékeli a hasonló színű pixeleket és kijelöli a kívánt részeket. Ha véletlenül túl sok részletet vesz be a kijelölésbe a program, a bal felső sarokban elhelyezett mínusz gombra kattintva kivonhatók a nem kívánt területek.

A kijelölés finomítása

Amint elkészült az égbolt durva kijelölése, érdemes a Select menü Refine Edge pontjában finomhangolni a beállításokat annak érdekében, hogy ne legyen túlzottan éles a kijelölés széle, ez ugyanis könnyen árulkodó lehet a későbbiekben.

 

 

Itt az eredeti kép méretétől függően kell megadni a kívánt értékeket, és érdemes kísérletezni is. Mi egy nyolc megapixeles képpel dolgoztunk, és 40/40/0 körül volt a megfelelő beállítás.

Új réteg létrehozása

Ha már megvan a végső kijelölt égbolt, akkor ezt duplikálni fogjuk, mégpedig a Layer menü New>Layer via Copy parancs segítségével, vagy a Control+J gomb megnyomásával. Ennek az lesz az eredménye, hogy a jobb alsó sarokban egy újabb réteg jelenik meg az eredeti kép felett.

 

 

A Photoshop egyébként részben éppen a rétegeknek köszönheti a sikerét, hiszen ebben az alkalmazásban debütált ez a lehetőség 1994-ben. A lényeg most azonban az, hogy az újonnan létrehozott réteg megjelenítési módját az alapértelmezés szerinti Normalról az úgynevezett Multiply értékre állítsuk be. Eget rengető a különbség. A Layer>Flatten Image parancs kiadása után mentsük el a digitálisan feljavított végeredményt.

Cikksorozatunk következő részében a fogak fehérítésével fogunk részletesen foglalkozni, ami portréfotók készítésekor lehet rendkívül hasznos.

Kapcsolódó cikkek:

FOTÓMAGAZIN | FOTÓKÖNYV | FOTÓKIDOLGOZÁS | FOTÓÁRUHÁZ
FotoMarket | Regisztráció | Információ | Hírlevél | Ügyfélszolgálat | Impresszum
Levél szerkesztőségünknek

© FotoMarket - 2001-2009  Minden jog fenntartva!

Még több akciós termék »

 

Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Ice White instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Charcoal Grey instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Lilac Purple instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Blush Pink instant kamera
Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera 25 900 Ft Fuji Instax Mini 11 Camera Sky Blue instant kamera
Még több újdonság »

Designed and hosted by InternetMarket

Valid HTML 4.01 RSS 2.0
Valid CSS 2 iGoogle